Recept na francúzske profiterolky z odpaľovaného cesta

francúzske profiterolky

Poznáte lahodný francúzsky dezert profiteroles? Označuje sa aj choux à la crème alebo v angličtine cream puffs. Sú to malé guľky z odpaľovaného cesta plnené krémom zo šľahačky poliate čokoládou alebo len poprášené cukrom. Sú obľúbené aj v Taliansku a Spojených štátoch, kde ich plnia vanilkovou zmrzlinou.

Ak vám to stále nič nehovorí, myslím, že veterníky všetci dobre poznáme. A práve tie vznikli na našom území inšpirované francúzskymi profiterolkami. Sú si naozaj dosť podobné, cesto je úplne rovnaké, len veľkosť a náplne sa rôznia.

Tento dezert je veľmi jemný a krehký zároveň. Cesto, ktoré je po upečení chrumkavé nasiakne vlhkosť šľahačky a čokolády a po vychladnutí je úplne mäkučké. Ich príprava je trochu náročnejšia, no koho baví piecť, ten si príde na svoje. Poďte si s nami pripraviť tieto lahodné a nadýchané profiterolky.

Recept na francúzske profiterolky

Profiterolky majú svoj pôvod vo Francúzsku, kde sa pripravovali už v 16. storočí ako malé dezertné guľky z odpaľovaného cesta, ktoré neskôr preslávila francúzska cukrárska škola. Cesto sa stalo základom pre mnohé klasické zákusky – od profiteroliek cez éclairs až po veterníky, ktoré sú u nás veľmi obľúbené. 

Vďaka svojej jemnosti a univerzálnosti sa profiterolky rozšírili aj do Talianska a Spojených štátov, kde si získali miesto medzi tradičnými sladkými pochúťkami.

Ingrediencie na francúzske profiterolky

Cesto:

  • 100 g masla
  • 250 ml vody
  • ½ ČL soli
  • 200 g hladkej múky
  • 4 vajíčka

Plnka:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 PL práškového cukru
  • pár kvapiek vanilkového extraktu

Poleva:

  • 200 g tmavej čokolády
  • 150 ml smotany na šľahanie

príprava domácich profiteroliek
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová

Postup prípravy francúzskych profiteroliek

1. Začneme prípravou odpaľovaného cesta. Do hrnca dáme vodu, pokrájané maslo a soľ. Za občasného miešania privedieme k varu, kedy do hrnca nasypeme naraz všetku múku. Stále miešame, aby vzniklo kompaktné cesto. Keď sa už odlepuje od stien hrnca a je hladké, vyklopíme ho do sklenej misy.

2. Cesto necháme trochu vychladnúť, môžeme mu pomôcť miešaním alebo chladením misy v studenej vode. Keď je cesto už len mierne teplé až vlažné, po jednom primiešame vajíčka. Ide to celkom ťažko, preto je dobré použiť elektrický šľahač. 

odpaľované cesto
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová

3. Takéto vláčne cesto dáme buď do cukrárskeho vrecka alebo lyžičkou tvarujeme na plech malé kopčeky. Aby sa nelepili, lyžičku si predtým namočte v studenej vode. Nerobte ich veľké, lebo počas pečenia výrazne zväčšia svoj objem. Pečte ich prvých 10 minút na 200 °C, potom teplotu znížte na 180°C a pečte ešte asi 20 minút. 

profiterolky recept
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová

4. Na plnku vyšľaháme smotanu na šľahanie s cukrom, vanilkovým cukrom a vanilkovým extraktom dotuha. Je vhodné mať dobre vychladenú nielen smotanu, ale aj misu a metličky, ktorými budeme šľahať. 

Polevu pripravíme tak, že čokoládu nalámeme na menšie kúsky, zalejeme smotanou na šľahanie a dáme na pár sekúnd do mikrovlnnej rúry. Dobre premiešame a znovu dáme na chvíľku zohriať. Musí byť úplne roztopená.

profiterolky príprava
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová

5. Upečené profiterolky môžeme plniť dvomi spôsobmi. Buď si len narežeme kúsok cesta a plnku budeme vtláčať cukrárskym vreckom alebo si ich rozrežeme úplne. Ja som zvolila druhú možnosť, profiterolky som rozrezala nožom na pečivo a lyžičkou som ich naplnila šľahačkovým krémom. Potom som inou lyžicou opatrne poliala vrchnú časť a takto pripravené som ich dala zachladiť.

Lahodné francúzke profiterolky máme hotové! Aj keď bola príprava trochu náročnejšia, jemná chuť tohto dezertu vám to všetko vynahradí. Už len uvariť kávičku a relax môže začať.

profiterolky
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová

Rôzne varianty plniek a polevy

Profiterolky sú mimoriadne variabilné a možno ich pripraviť na množstvo spôsobov:

  • Klasická sladká verzia – plnené šľahačkou alebo vanilkovým krémom a poliate čokoládovou polevou.

  • Zmrzlinová verzia – vo Francúzsku a USA sa plnia vanilkovou či čokoládovou zmrzlinou a servírujú sa s teplou čokoládovou omáčkou.

  • Ovocná variácia – s malinovým, jahodovým alebo citrónovým krémom, ideálne na jar a leto.

  • Slaná alternatíva – naplnené syrovou penou, bylinkovým krémom či paštétou, vhodné ako originálne pohostenie.

Skladovanie a podávanie

Profiterolky chutia najlepšie čerstvé, v deň prípravy, pretože cesto zostáva chrumkavé a jemné zároveň. V chladničke ich možno skladovať 1 až 2 dni, no treba počítať s tým, že postupne zmäknú.

Cesto sa dá pripraviť aj vopred – upečené guličky bez plnky môžete zamraziť a pred podávaním ich len naplniť a ozdobiť. Profiterolky sa hodia na slávnostné príležitosti, svadobné hostiny či ako súčasť známej francúzskej veže croquembouche.

Dezert, ktorý nikdy nesklame

Francúzske profiterolky sú dôkazom, že aj jednoduché cesto môže premeniť obyčajný deň na malý sviatok. Jemná štruktúra odpaľovaného cesta, nadýchaná plnka a čokoládová poleva vytvárajú kombináciu, ktorej sa odoláva len ťažko. Či už si ich pripravíte v tradičnej verzii so šľahačkou, alebo sa pustíte do experimentovania s ovocím či slanými náplňami, vždy sa postarajú o sladký zážitok, ktorý poteší rodinu aj hostí.

Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová

Aktualizovaný článok: 21.08.2025

16 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

16.12.2017 16:21

fíha podobne veterníkom ale vyzeraju ozaj božsky

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

16.12.2017 12:36

a urobím ich teraz na Vianoce, rozhodnuté, odpisujem

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

09.11.2017 13:49

tie vyzerajú báječne, už len sa dať do pečenia

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

27.10.2017 23:35

Také mini veterníčky robievam

Vaše meno:

monika potheova

monika potheova

03.09.2017 16:19

vyzeraju dobre :)

Vaše meno:

Juliana Šurkovská

Juliana Šurkovská

03.09.2017 13:54

vyzerajú lákavo, len sa do nich zahryznúť:)

Vaše meno:

Žofia Mažáriová

Žofia Mažáriová

29.08.2017 20:04

Joj, dala by som si!

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

26.08.2017 11:13

my robíme z odpaľovaného cesta venčeky a veterníky a keď ich naplníme takouto plnkou a polejeme čokoládou,je to taká istá famózna chuť.

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

24.08.2017 15:20

vyzerajú lákavo

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

22.08.2017 21:36

Také malé akurátne:) pri najbližšej príležitosti vyskúšam upiecť:)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

21.08.2017 22:13

robievame ich :)

Vaše meno:

maria

maria

21.08.2017 19:55

mnam mnam skusim to urobit este sm odpalovane cesto nerobila

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

21.08.2017 15:14

Vyzerajú mňam ale neviem či by som sa do toho pustila.

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

21.08.2017 13:07

rýchle a výborné profiterorky sú v Lidli..... síce nie domáce, ale rýchle a výborné...

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

21.08.2017 12:31

Vyskúšam :) možno bez čokolády ale spravím ich :)

Vaše meno:

Simona Záhumenská

Simona Záhumenská

21.08.2017 12:00

Vyzerajú famózne, určite vyskúšam :-)

Vaše meno:

Simona Záhumenská

Simona Záhumenská

22.08.2017 11:51

S maminou sme dnes vyskúšali upiecť profiterolky. Práve sme ich naplnili a dali stuhnúť. Musím sa priznať, že sme neodolali a dali sme si aj po jednej ešte nestuhnutej :-) Sú skvelé :-)

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.