Poznáte lahodný francúzsky dezert profiteroles? Označuje sa aj choux à la crème alebo v angličtine cream puffs. Sú to malé guľky z odpaľovaného cesta plnené krémom zo šľahačky poliate čokoládou alebo len poprášené cukrom. Sú obľúbené aj v Taliansku a Spojených štátoch, kde ich plnia vanilkovou zmrzlinou.
Ak vám to stále nič nehovorí, myslím, že veterníky všetci dobre poznáme. A práve tie vznikli na našom území inšpirované francúzskymi profiterolkami. Sú si naozaj dosť podobné, cesto je úplne rovnaké, len veľkosť a náplne sa rôznia.
Tento dezert je veľmi jemný a krehký zároveň. Cesto, ktoré je po upečení chrumkavé nasiakne vlhkosť šľahačky a čokolády a po vychladnutí je úplne mäkučké. Ich príprava je trochu náročnejšia, no koho baví piecť, ten si príde na svoje. Poďte si s nami pripraviť tieto lahodné a nadýchané profiterolky.
Recept na francúzske profiterolky
Profiterolky majú svoj pôvod vo Francúzsku, kde sa pripravovali už v 16. storočí ako malé dezertné guľky z odpaľovaného cesta, ktoré neskôr preslávila francúzska cukrárska škola. Cesto sa stalo základom pre mnohé klasické zákusky – od profiteroliek cez éclairs až po veterníky, ktoré sú u nás veľmi obľúbené.
Vďaka svojej jemnosti a univerzálnosti sa profiterolky rozšírili aj do Talianska a Spojených štátov, kde si získali miesto medzi tradičnými sladkými pochúťkami.
Ingrediencie na francúzske profiterolky
Cesto:
- 100 g masla
- 250 ml vody
- ½ ČL soli
- 200 g hladkej múky
- 4 vajíčka
Plnka:
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 vanilkový cukor
- 2 PL práškového cukru
- pár kvapiek vanilkového extraktu
Poleva:
- 200 g tmavej čokolády
- 150 ml smotany na šľahanie
Postup prípravy francúzskych profiteroliek
1. Začneme prípravou odpaľovaného cesta. Do hrnca dáme vodu, pokrájané maslo a soľ. Za občasného miešania privedieme k varu, kedy do hrnca nasypeme naraz všetku múku. Stále miešame, aby vzniklo kompaktné cesto. Keď sa už odlepuje od stien hrnca a je hladké, vyklopíme ho do sklenej misy.
2. Cesto necháme trochu vychladnúť, môžeme mu pomôcť miešaním alebo chladením misy v studenej vode. Keď je cesto už len mierne teplé až vlažné, po jednom primiešame vajíčka. Ide to celkom ťažko, preto je dobré použiť elektrický šľahač.
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová3. Takéto vláčne cesto dáme buď do cukrárskeho vrecka alebo lyžičkou tvarujeme na plech malé kopčeky. Aby sa nelepili, lyžičku si predtým namočte v studenej vode. Nerobte ich veľké, lebo počas pečenia výrazne zväčšia svoj objem. Pečte ich prvých 10 minút na 200 °C, potom teplotu znížte na 180°C a pečte ešte asi 20 minút.
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová4. Na plnku vyšľaháme smotanu na šľahanie s cukrom, vanilkovým cukrom a vanilkovým extraktom dotuha. Je vhodné mať dobre vychladenú nielen smotanu, ale aj misu a metličky, ktorými budeme šľahať.
Polevu pripravíme tak, že čokoládu nalámeme na menšie kúsky, zalejeme smotanou na šľahanie a dáme na pár sekúnd do mikrovlnnej rúry. Dobre premiešame a znovu dáme na chvíľku zohriať. Musí byť úplne roztopená.
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová5. Upečené profiterolky môžeme plniť dvomi spôsobmi. Buď si len narežeme kúsok cesta a plnku budeme vtláčať cukrárskym vreckom alebo si ich rozrežeme úplne. Ja som zvolila druhú možnosť, profiterolky som rozrezala nožom na pečivo a lyžičkou som ich naplnila šľahačkovým krémom. Potom som inou lyžicou opatrne poliala vrchnú časť a takto pripravené som ich dala zachladiť.
Lahodné francúzke profiterolky máme hotové! Aj keď bola príprava trochu náročnejšia, jemná chuť tohto dezertu vám to všetko vynahradí. Už len uvariť kávičku a relax môže začať.
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora VizváryováRôzne varianty plniek a polevy
Profiterolky sú mimoriadne variabilné a možno ich pripraviť na množstvo spôsobov:
Klasická sladká verzia – plnené šľahačkou alebo vanilkovým krémom a poliate čokoládovou polevou.
Zmrzlinová verzia – vo Francúzsku a USA sa plnia vanilkovou či čokoládovou zmrzlinou a servírujú sa s teplou čokoládovou omáčkou.
Ovocná variácia – s malinovým, jahodovým alebo citrónovým krémom, ideálne na jar a leto.
Slaná alternatíva – naplnené syrovou penou, bylinkovým krémom či paštétou, vhodné ako originálne pohostenie.
Skladovanie a podávanie
Profiterolky chutia najlepšie čerstvé, v deň prípravy, pretože cesto zostáva chrumkavé a jemné zároveň. V chladničke ich možno skladovať 1 až 2 dni, no treba počítať s tým, že postupne zmäknú.
Cesto sa dá pripraviť aj vopred – upečené guličky bez plnky môžete zamraziť a pred podávaním ich len naplniť a ozdobiť. Profiterolky sa hodia na slávnostné príležitosti, svadobné hostiny či ako súčasť známej francúzskej veže croquembouche.
Dezert, ktorý nikdy nesklame
Francúzske profiterolky sú dôkazom, že aj jednoduché cesto môže premeniť obyčajný deň na malý sviatok. Jemná štruktúra odpaľovaného cesta, nadýchaná plnka a čokoládová poleva vytvárajú kombináciu, ktorej sa odoláva len ťažko. Či už si ich pripravíte v tradičnej verzii so šľahačkou, alebo sa pustíte do experimentovania s ovocím či slanými náplňami, vždy sa postarajú o sladký zážitok, ktorý poteší rodinu aj hostí.
Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová
Aktualizovaný článok: 21.08.2025