Recept na francúzske profiterolky z odpaľovaného cesta

Poznáte lahodný francúzsky dezert profiteroles? Označuje sa aj choux à la crème alebo v angličtine cream puffs. Sú to malé guľky z odpaľovaného cesta plnené krémom zo šľahačky poliate čokoládou alebo len poprášené cukrom. Sú obľúbené aj v Taliansku a Spojených štátoch, kde ich plnia vanilkovou zmrzlinou.

Ak vám to stále nič nehovorí, myslím, že veterníky všetci dobre poznáme. A práve tie vznikli na našom území inšpirované francúzskymi profiterolkami. Sú si naozaj dosť podobné, cesto je úplne rovnaké, len veľkosť a náplne sa rôznia.

Tento dezert je veľmi jemný a krehký zároveň. Cesto, ktoré je po upečení chrumkavé nasiakne vlhkosť šľahačky a čokolády a po vychladnutí je úplne mäkučké. Ich príprava je trochu náročnejšia, no koho baví piecť, ten si príde na svoje. Poďte si s nami pripraviť tieto lahodné a nadýchané profiterolky.

Odporúčame prečítať: Šťavnaté CAKE-POPS - Netradičný dezert nielen na párty!

Budeme potrebovať:

   Cesto:

  • 100 g masla
  • 250 ml vody
  • ½ ČL soli
  • 200 g hladkej múky
  • 4 vajíčka

   Plnka:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 PL práškového cukru
  • pár kvapiek vanilkového extraktu

   Poleva:

  • 200 g tmavej čokolády
  • 150 ml smotany na šľahanie

Postup:

1. Začneme prípravou odpaľovaného cesta. Do hrnca dáme vodu, pokrájané maslo a soľ. Za občasného miešania privedieme k varu, kedy do hrnca nasypeme naraz všetku múku. Stále miešame, aby vzniklo kompaktné cesto. Keď sa už odlepuje od stien hrnca a je hladké, vyklopíme ho do sklenej misy.

profiterolky

Zdroj: Shutterstock®

2. Cesto necháme trochu vychladnúť, môžeme mu pomôcť miešaním alebo chladením misy v studenej vode. Keď je cesto už len mierne teplé až vlažné, po jednom primiešame vajíčka. Ide to celkom ťažko, preto je dobré použiť elektrický šľahač. 

 

Odporúčame prečítať: Famózne čokoládové brownies

profiterolky

Zdroj: Shutterstock®

3. Takéto vláčne cesto dáme buď do cukrárskeho vrecka alebo lyžičkou tvarujeme na plech malé kopčeky. Aby sa nelepili, lyžičku si predtým namočte v studenej vode. Nerobte ich veľké, lebo počas pečenia výrazne zväčšia svoj objem. Pečte ich prvých 10 minút na 200°C, potom teplotu znížte na 180°C a pečte ešte asi 20 minút. 

 

Odporúčame prečítať: Viedenská špecialita: Sacherova torta

profiterolky

Zdroj: Shutterstock®

4. Na plnku vyšľaháme smotanu na šľahanie s cukrom, vanilkovým cukrom a vanilkovým extraktom dotuha. Je vhodné mať dobre vychladenú nielen smotanu, ale aj misu a metličky, ktorými budeme šľahať. Polevu pripravíme tak, že čokoládu nalámeme na menšie kúsky, zalejeme smotanou na šľahanie a dáme na pár sekúnd do mikrovlnnej rúry. Dobre premiešame a znovu dáme na chvíľku zohriať. Musí byť úplne roztopená.

 

Odporúčame prečítať: Recept na svieži pudingovo-tvarohový koláč s malinami

profiterolky

Zdroj: Shutterstock®

5. Upečené profiterolky môžeme plniť dvomi spôsobmi. Buď si len narežeme kúsok cesta a plnku budeme vtláčať cukrárskym vreckom alebo si ich rozrežeme úplne. Ja som zvolila druhú možnosť, profiterolky som rozrezala nožom na pečivo a lyžičkou som ich naplnila šľahačkovým krémom. Potom som inou lyžicou opatrne poliala vrchnú časť a takto pripravené som ich dala zachladiť.

 

Odporúčame prečítať: Recept na zdravé palacinky z ovsených vločiek a bez cukru

profiterolky

Zdroj: Shutterstock®

Lahodné francúzke profiterolky máme hotové! Aj keď bola príprava trochu náročnejšia, jemná chuť tohto dezertu vám to všetko vynahradí. Už len uvariť kávičku a relax môže začať.

 

Prajem vám dobrú chuť!

Zdroj foto:

Barbora Vizváryová

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

16 komentárov

Simona Záhumenská

Simona Záhumenská

21.08.2017 12:00

Vyzerajú famózne, určite vyskúšam :-)

Vaše meno:

Simona Záhumenská

Simona Záhumenská

22.08.2017 11:51

S maminou sme dnes vyskúšali upiecť profiterolky. Práve sme ich naplnili a dali stuhnúť. Musím sa priznať, že sme neodolali a dali sme si aj po jednej ešte nestuhnutej :-) Sú skvelé :-)

Monika Červinková

Monika Červinková

21.08.2017 12:31

Vyskúšam :) možno bez čokolády ale spravím ich :)

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

21.08.2017 13:07

rýchle a výborné profiterorky sú v Lidli..... síce nie domáce, ale rýchle a výborné...

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

21.08.2017 15:14

Vyzerajú mňam ale neviem či by som sa do toho pustila.

Vaše meno:

maria

maria

21.08.2017 19:55

mnam mnam skusim to urobit este sm odpalovane cesto nerobila

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

21.08.2017 22:13

robievame ich :)

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

22.08.2017 21:36

Také malé akurátne:) pri najbližšej príležitosti vyskúšam upiecť:)

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

24.08.2017 15:20

vyzerajú lákavo

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

26.08.2017 11:13

my robíme z odpaľovaného cesta venčeky a veterníky a keď ich naplníme takouto plnkou a polejeme čokoládou,je to taká istá famózna chuť.

Vaše meno:

Žofia Mažáriová

Žofia Mažáriová

29.08.2017 20:04

Joj, dala by som si!

Vaše meno:

Juliana Šurkovská

Juliana Šurkovská

03.09.2017 13:54

vyzerajú lákavo, len sa do nich zahryznúť:)

Vaše meno:

monika potheova

monika potheova

03.09.2017 16:19

vyzeraju dobre :)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

27.10.2017 23:35

Také mini veterníčky robievam

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

09.11.2017 13:49

tie vyzerajú báječne, už len sa dať do pečenia

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

16.12.2017 12:36

a urobím ich teraz na Vianoce, rozhodnuté, odpisujem

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

16.12.2017 16:21

fíha podobne veterníkom ale vyzeraju ozaj božsky

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.