Recept: Strúhaný koláč s tvarohom a ovocím

Strúhaný koláč s tvarohom a ovocím

Kakaový strúhaný koláč je známy takmer v každej rodine. Verím, že tento vanilkový strúhaný koláč s prídavkom ovocia obohatí vašu zbierku rodinných koláčov. Klasické koláče nikdy nesklamú a pri rôznych spoločenských príležitostiach zmiznú prvé zo stola. Použila som šťavnaté domáce broskyne, ale rovnako dobre bude chutiť s marhuľami, černicami, jahodami... Podľa toho, čo vaša záhrada ponúka.

Recept na strúhaný koláč s tvarohom a ovocím

Strúhaný koláč s tvarohom a ovocím patrí medzi tie tradičné domáce dezerty, ktoré nikdy nesklamú. Vďaka jemnému tvarohu, šťavnatému ovociu a krehkému cestu si nájde miesto na rodinnom stole aj pri slávnostných príležitostiach. Je jednoduchý na prípravu, no pritom pôsobí výnimočne – presne ten typ koláča, ktorý spája chute detstva s lahodnou eleganciou. 

Suroviny na strúhaný koláč:

  • 400 g hladkej špaldovej múky
  • 1/4 ČL soli
  • 120 g mletého trstinového cukru
  • 1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
  • 3 žĺtky
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 250 g masla

POSTUP: Z týchto surovín spracujte krehké cesto. Nemieste ho dlho, aby nestratilo pri pečení krehkosť. Cesto rozdeľte na dve polovice, zabaľte ho do fólie a vložte aspoň na 30 minút do mrazničky. Zamrznuté sa lepšie strúha.

tvarohový zákusok
Jarkapecie.sk

Suroviny na náplň:

  • 500 g jemného tvarohu (vo vaničke)
  • 250 g kyslej hustej smotany
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 3 vaječné bielky (zostali z cesta)
  • cukor podľa chuti – ja som dala 80 g trstinového cukru

POSTUP: Jemný tvaroh, kyslú smotanu, vanilkový extrakt a cukor dobre premiešajte. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a pridajte ho k tvarohovej zmesi a vmiešajte ho.

Hlbší plech (ja som mala rozmer 35 x 26 cm) na pečenie natrite maslom a vysypte múkou. Nahrubo nastrúhajte na plech polovicu cesta, vidličkou ho upravte po celej ploche. Na túto vrstvu cesta dajte tvarohovú zmes a stierkou ju zarovnajte. 

Do tvarohu poukladajte broskyne (alebo ovocie podľa vašej chuti) a všetko zastrúhajte druhou polovicou cesta. Povrch upravte, posypte ho čučoriedkami (nemusí byť) a posypte mandľovými lupienkami. Pečte pri teplote 180 °C asi 45-60 minút. Koláč krájajte vychladnutý.

zákusok s ovocím
Jarkapecie.sk

Ako koláčik servírovať?

Strúhaný koláč najlepšie chutí vychladený, keď sa jednotlivé vrstvy spoja a tvaroh spevnie. Pred podávaním ho môžete zľahka posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť čerstvými kúskami ovocia podľa sezóny.

Na slávnostnejší stôl ho podávajte s kopčekom šľahačky alebo vanilkovou zmrzlinou. Veľmi pekne pôsobí, keď každý kúsok ozdobíte lístkom mäty či mandľovými lupienkami – dodajú mu elegantný vzhľad a lahodný kontrast chutí.

Tipy na variácie náplne

  • Citrónová aróma: do tvarohovej náplne pridajte nastrúhanú kôru z bio citróna a pár kvapiek citrónovej šťavy, ktoré osviežia chuť.

  • S ovocným džemom: pod tvarohovú vrstvu natrite tenkú vrstvu marhuľového alebo malinového džemu – koláč získa šťavnatosť aj jemnú kyselkavosť.

  • Čokoládová verzia: do tvarohu vmiešajte hrsť nasekanej horkej čokolády alebo kakaový prášok, vďaka čomu bude koláčik pôsobiť luxusnejšie.

  • Maková či orechová vrstva: časť tvarohu môžete nahradiť mletým makom alebo orechmi – získate sýtejší koláč vhodný na jesenné či zimné obdobie.

  • Fitness obmena: namiesto cukru použite med, brezový cukor alebo stéviu a vymeňte kyslú smotanu za biely jogurt.

Strúhaný koláč, ktorý nikdy nesklame

Tento tradičný dezert má výhodu v tom, že sa dá pripraviť na mnoho spôsobov a vždy si nájde svojich fanúšikov. Či už stavíte na klasickú kombináciu tvarohu a jabĺk, alebo sa odvážite vyskúšať nové chute, strúhaný koláč je vždy istota, že zo stola zmizne ako prvý. Je to sladká bodka, ktorá poteší pri rodinných obedoch aj sviatočných príležitostiach.

Zdroj úvodnej fotky: Jarkapecie.sk

Aktualizovaný článok: 24.08.2025

7 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

16.12.2017 11:57

dobroty

Vaše meno:

Andrea Kyjanicová

Andrea Kyjanicová

03.10.2017 13:15

urcite vyskusam :)

Vaše meno:

Veronika Jakubičková

Veronika Jakubičková

11.09.2017 09:57

vaskúšané....ale so slivkami...a je FANTASTICKÝ

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

25.08.2017 20:33

robievam klasický strúhaný tvarohový koláč, ale tento tiež vyzerá veľmi dobre,vyskúšam

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

24.08.2017 17:25

tvarohové a ovocné koláče vo mne evokujú nedeľné popoludnia s mojou mamou:)vie ich robiť fantasticky:)

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

24.08.2017 13:05

vyzerá dobre:) a určite chutí rovnako dobre:)

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

24.08.2017 08:12

podobný robieva moja mamina..... veľmi nám chutí..... tvaroh v kombinácii s ovocím je najlepšia volba...

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.