Kakaový strúhaný koláč je známy takmer v každej rodine. Verím, že tento vanilkový strúhaný koláč s prídavkom ovocia obohatí vašu zbierku rodinných koláčov. Klasické koláče nikdy nesklamú a pri rôznych spoločenských príležitostiach zmiznú prvé zo stola. Použila som šťavnaté domáce broskyne, ale rovnako dobre bude chutiť s marhuľami, černicami, jahodami... Podľa toho, čo vaša záhrada ponúka.
Recept na strúhaný koláč s tvarohom a ovocím
Strúhaný koláč s tvarohom a ovocím patrí medzi tie tradičné domáce dezerty, ktoré nikdy nesklamú. Vďaka jemnému tvarohu, šťavnatému ovociu a krehkému cestu si nájde miesto na rodinnom stole aj pri slávnostných príležitostiach. Je jednoduchý na prípravu, no pritom pôsobí výnimočne – presne ten typ koláča, ktorý spája chute detstva s lahodnou eleganciou.
Suroviny na strúhaný koláč:
- 400 g hladkej špaldovej múky
- 1/4 ČL soli
- 120 g mletého trstinového cukru
- 1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
- 3 žĺtky
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 250 g masla
POSTUP: Z týchto surovín spracujte krehké cesto. Nemieste ho dlho, aby nestratilo pri pečení krehkosť. Cesto rozdeľte na dve polovice, zabaľte ho do fólie a vložte aspoň na 30 minút do mrazničky. Zamrznuté sa lepšie strúha.
Jarkapecie.skSuroviny na náplň:
- 500 g jemného tvarohu (vo vaničke)
- 250 g kyslej hustej smotany
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 3 vaječné bielky (zostali z cesta)
- cukor podľa chuti – ja som dala 80 g trstinového cukru
POSTUP: Jemný tvaroh, kyslú smotanu, vanilkový extrakt a cukor dobre premiešajte. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a pridajte ho k tvarohovej zmesi a vmiešajte ho.
Hlbší plech (ja som mala rozmer 35 x 26 cm) na pečenie natrite maslom a vysypte múkou. Nahrubo nastrúhajte na plech polovicu cesta, vidličkou ho upravte po celej ploche. Na túto vrstvu cesta dajte tvarohovú zmes a stierkou ju zarovnajte.
Do tvarohu poukladajte broskyne (alebo ovocie podľa vašej chuti) a všetko zastrúhajte druhou polovicou cesta. Povrch upravte, posypte ho čučoriedkami (nemusí byť) a posypte mandľovými lupienkami. Pečte pri teplote 180 °C asi 45-60 minút. Koláč krájajte vychladnutý.
Jarkapecie.skAko koláčik servírovať?
Strúhaný koláč najlepšie chutí vychladený, keď sa jednotlivé vrstvy spoja a tvaroh spevnie. Pred podávaním ho môžete zľahka posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť čerstvými kúskami ovocia podľa sezóny.
Na slávnostnejší stôl ho podávajte s kopčekom šľahačky alebo vanilkovou zmrzlinou. Veľmi pekne pôsobí, keď každý kúsok ozdobíte lístkom mäty či mandľovými lupienkami – dodajú mu elegantný vzhľad a lahodný kontrast chutí.
Tipy na variácie náplne
Citrónová aróma: do tvarohovej náplne pridajte nastrúhanú kôru z bio citróna a pár kvapiek citrónovej šťavy, ktoré osviežia chuť.
S ovocným džemom: pod tvarohovú vrstvu natrite tenkú vrstvu marhuľového alebo malinového džemu – koláč získa šťavnatosť aj jemnú kyselkavosť.
Čokoládová verzia: do tvarohu vmiešajte hrsť nasekanej horkej čokolády alebo kakaový prášok, vďaka čomu bude koláčik pôsobiť luxusnejšie.
Maková či orechová vrstva: časť tvarohu môžete nahradiť mletým makom alebo orechmi – získate sýtejší koláč vhodný na jesenné či zimné obdobie.
Fitness obmena: namiesto cukru použite med, brezový cukor alebo stéviu a vymeňte kyslú smotanu za biely jogurt.
Strúhaný koláč, ktorý nikdy nesklame
Tento tradičný dezert má výhodu v tom, že sa dá pripraviť na mnoho spôsobov a vždy si nájde svojich fanúšikov. Či už stavíte na klasickú kombináciu tvarohu a jabĺk, alebo sa odvážite vyskúšať nové chute, strúhaný koláč je vždy istota, že zo stola zmizne ako prvý. Je to sladká bodka, ktorá poteší pri rodinných obedoch aj sviatočných príležitostiach.
Zdroj úvodnej fotky: Jarkapecie.sk
Aktualizovaný článok: 24.08.2025