Recept: Broskyňový krehký koláč

Tento koláč vznikol spontánne, videla som fotografiu na zahraničnom webe a kombinácia oranžovej a modrej ma natoľko uchvátila, že som ho hneď upiekla k nedeľnej káve.

 

Tak si poďte aj vy spolu s nami pripraviť Broskyňový krehký koláč.

 

Pochutnajte si na jeho šťavnatej a lahodnej chuti!

 

Na cesto budete potrebovať:

  • 180 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g studeného dobrého masla
  • 40 g trstinového cukru
  • štipku soli
  • vanilkový extrakt
  • 1 žĺtok (bielok použijete na potretie)
  • polievkovú lyžicu mlieka


Všetky suroviny (okrem mlieka) rýchlo spracujte na cesto. Ak vám to viac vyhovuje, trstinový cukor si môžete pomlieť v kávovom mlynčeku a vytvoriť si tak trstinový práškový cukor. Ak je cesto drobivé alebo málo elastické, pridajte lyžicu studeného mlieka a zapracujte ho. Odložte cesto do chladu asi na 30 minút.

 

Pozri aj: Marhuľovo-višňový obrátený koláč bez lepku a laktózy

Krejký koláč s broskyňami

Zdroj: Shutterstock®

Na náplň:

  • 5 – 6 broskýň
  • čučoriedky
  • 1 polievkovú lyžicu škrobu (kukuričný alebo zemiakový)
  • 1 polievkovú lyžicu trstinového cukru
  • mäta na ozdobu


Broskyne ponorte na minútku do vriacej vody a ošúpte ich. Nakrájajte ich na úhľadné dieliky. Zmiešajte škrob s cukrom a nasypte túto zmes na pripravené broskyne a jemne premiešajte.


Cesto rozvaľkajte na hrúbku 3-4 mm, vytvorte kruh, upravte okraje a uložte broskyne. Nechajte voľný okraj asi 3 cm, aby ste mohli preložiť cesto. Preložte cesto po celom obvode tak, aby sa vám nelámalo, lebo vám vytečie šťava z ovocia. Pridajte čučoriedky, alebo iné bobuľové ovocie. Okraje cesta natrite bielkom a posypte jemne trstinovým cukrom. Pečte pri teplote 180°C asi 30 minút.

 

Odporúčame: Višňovo - mandľové tartaletky bez lepku

Koláč s čučoriedkami a broskyňami

Zdroj: Shutterstock®

11 komentárov
Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

15.08.2017 07:36

mám doma všetky ingrediencie..... cez víkend vyskúšam.... vyzerá lákavo.... teraz by som si tak rada zahryzla do koláčika...Už teraz cítim na jazyku tú božskú chuť broskyn a čučoriedok....MNAM

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

15.08.2017 07:54

vyzerá fakt dobre

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

15.08.2017 08:17

broskyňové koláče aj zákusky robievam často, u nás doma broskyne chutia všetkým

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

15.08.2017 09:19

Koláč vyzerá dobre ,zaujímavá kombinácia broskyne s čučoriedkami.

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

15.08.2017 10:57

Recept ma zaujal, idem vyskúšať

Vaše meno:

Alena Gudjáková

Alena Gudjáková

15.08.2017 14:38

,,broskyňa-čučoriedka"...fakt zaujímavá kombinácia :)

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

15.08.2017 15:56

Už napohľad je koláčik krásny a neodolateľný. A broskyňové koláče my doma nikdy neodmietneme :)

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

15.08.2017 19:18

to bude dobrota

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

16.08.2017 09:08

vyzerá krásne a chutne

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

24.08.2017 10:28

ovocné koláče sú výborné, obľúbené a rýchlo pripravené

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

09.11.2017 13:26

krásne nazdobené :) a určite aj výborne chutí

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE