Broskyne nám už krásne dozrievajú, takže čo nevidieť si budeme pripravovať broskyňový kompót alebo ešte lahodnejší broskyňový džem. Ak sa chystáte na samozber broskýň alebo ak ich plánujete začať oberať vo svojej záhrade, tak si zopár broskýň odložte stranou na tento krehký nadýchaný broskyňový koláč.
Čerstvé broskyne sú DOKONALÉ ovocie!
Broskyňa dokáže zaujať svojou chuťou a vnútrom, ale aj svojou zamatovou šupkou, ktorá je jemná na dotyk a úplne láka sa do nej zahryznúť. Pod šupkou však broskyne ukrývajú nemalé množstvo vitamínov a účinných látok, ktoré majú blahodarný prínos aj pre náš organizmus. V ich zložení môžeme nájsť vitamín A, B3, C, E a K, z minerálov predovšetkým draslík, fosfor, horčík, vápnik i železo.
Ani účinky broskýň neopomenieme. Z ich účinkov na náš organizmus spomenieme predovšetkým protistresové účinky, broskyne tiež podporujú trávenie, posilňujú imunitný systém a bojujú aj proti predčasnému starnutiu.
Vedeli ste, že broskyne k nám boli privezené až z ďalekej Perzie? Prvé odrody broskýň údajne pochádzajú už z antiky. A dokonca aj v dnešnej dobe môžeme natrafiť na rôzne odrody, ktoré dozrievajú v rozdielnom čase – môžeme tak natrafiť na skoré, poloskoré alebo neskoré broskyne. Keď už teda vieme, čo obsahujú a odkiaľ pochádzajú, tak si poďme z nich pripraviť zákusok ku kávičke.
Najlepšie recepty na koláče z broskýň
Sezóna broskýň je tu, a preto vám prinášame tipy na skvelé broskyňové koláče a dezerty, ako napríklad ovocný koláč s broskyňami, krehký tvarohový koláč s broskyňami, broskyňové rezy, broskyňový koláč s kyslou smotanou, broskyňové kocky, broskyňová torta, broskyňové rezy s mascarpone, hruškovo-broskyňový koláč a podobne - jednoducho si pripravte broskyňové koláče a vaši najbližší sa určite potešia!
Odporúčame: Netradičné cuketové brownies, ale chuťovo fantastické
Na fit broskyňový koláč potrebujeme:
- 250 g hladkej múky
- 200 g kryštálového cukru (môže byť aj trstinový)
- 4 vajíčka
- 125 g bieleho jogurtu
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- cca 5 broskýň (závisí od ich veľkosti)
Babičkin broskyňový koláč z čerstvých broskýň - ako na to?
Do misky si rozbijeme vajíčka a pridáme kryštálový cukor. Pomocou mixéra šľaháme dovtedy, kým nám nevznikne krásna žltá pena. Podľa odporúčaní je najlepšie vajíčka s cukrom miešať aspoň 10 minút, aby boli krásne našľahané a nadýchané. Do vytvorenej peny pridáme biely jogurt, prášok do pečiva a hladkú múku. Pomocou varechy všetko zľahka premiešame, aby sa spojili všetky ingrediencie.
Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie. Tú buď vystelieme papierom na pečenie alebo vymastíme a vysypeme múkou. Do formy vylejeme pripravené cesto a na vrch poukladáme na mesiačiky nakrájané kúsky broskýň. Koláč pečieme pri 180 °C asi 40 minút, kým zákusok nie je upečený dozlatista. Hotový koláč necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a podávame. Prajeme príjemné maškrtenie.
Aktualizované na 02.07.2024
Aktualizovaný článok: 02.07.2024