Broskyne nám už krásne dozrievajú, takže čo nevidieť si budeme pripravovať broskyňový kompót alebo ešte lahodnejší broskyňový džem. Ak sa chystáte na samozber broskýň alebo ak ich plánujete začať oberať vo svojej záhrade, tak si zopár broskýň odložte stranou na tento krehký nadýchaný broskyňový koláč.
Čerstvé broskyne sú DOKONALÉ ovocie!
Broskyňa dokáže zaujať svojou chuťou a vnútrom, ale aj svojou zamatovou šupkou, ktorá je jemná na dotyk a úplne láka sa do nej zahryznúť. Pod šupkou však broskyne ukrývajú nemalé množstvo vitamínov a účinných látok, ktoré majú blahodarný prínos aj pre náš organizmus. V ich zložení môžeme nájsť vitamín A, B3, C, E a K, z minerálov predovšetkým draslík, fosfor, horčík, vápnik i železo.
Ani účinky broskýň neopomenieme. Z ich účinkov na náš organizmus spomenieme predovšetkým protistresové účinky, broskyne tiež podporujú trávenie, posilňujú imunitný systém a bojujú aj proti predčasnému starnutiu.
Vedeli ste, že broskyne k nám boli privezené až z ďalekej Perzie? Prvé odrody broskýň údajne pochádzajú už z antiky. A dokonca aj v dnešnej dobe môžeme natrafiť na rôzne odrody, ktoré dozrievajú v rozdielnom čase – môžeme tak natrafiť na skoré, poloskoré alebo neskoré broskyne. Keď už teda vieme, čo obsahujú a odkiaľ pochádzajú, tak si poďme z nich pripraviť zákusok ku kávičke.
Najlepšie recepty na koláče z broskýň
Sezóna broskýň je tu, a preto vám prinášame tipy na skvelé broskyňové koláče a dezerty, ako napríklad ovocný koláč s broskyňami, krehký tvarohový koláč s broskyňami, broskyňové rezy, broskyňový koláč s kyslou smotanou, broskyňové kocky, broskyňová torta, broskyňové rezy s mascarpone, hruškovo-broskyňový koláč a podobne - jednoducho si pripravte broskyňové koláče a vaši najbližší sa určite potešia!
Odporúčame: Netradičné cuketové brownies, ale chuťovo fantastické
Shutterstock®
Na fit broskyňový koláč potrebujeme:
- 250 g hladkej múky
- 200 g kryštálového cukru (môže byť aj trstinový)
- 4 vajíčka
- 125 g bieleho jogurtu
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- cca 5 broskýň (závisí od ich veľkosti)
Babičkin broskyňový koláč z čerstvých broskýň - ako na to?
Do misky si rozbijeme vajíčka a pridáme kryštálový cukor. Pomocou mixéra šľaháme dovtedy, kým nám nevznikne krásna žltá pena. Podľa odporúčaní je najlepšie vajíčka s cukrom miešať aspoň 10 minút, aby boli krásne našľahané a nadýchané. Do vytvorenej peny pridáme biely jogurt, prášok do pečiva a hladkú múku. Pomocou varechy všetko zľahka premiešame, aby sa spojili všetky ingrediencie.
Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie. Tú buď vystelieme papierom na pečenie alebo vymastíme a vysypeme múkou. Do formy vylejeme pripravené cesto a na vrch poukladáme na mesiačiky nakrájané kúsky broskýň. Koláč pečieme pri 180 °C asi 40 minút, kým zákusok nie je upečený dozlatista. Hotový koláč necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a podávame. Prajeme príjemné maškrtenie.
Aktualizované na 02.07.2024
Aktualizovaný článok: 02.07.2024
12 komentárov
Mária Chromíková
15.08.2021 18:28Ten musí chutiť.
Lucia Šeptáková
07.08.2021 14:03Fantázia!!
Zdenka Sabanošová
06.08.2021 22:52Určite je chutný
Jana Komadová
06.08.2021 21:40Jednoduchý raz dva hotový a chutný
Erika Podskubová
06.08.2021 16:32Broskyne milujem a taký dobrý koláčik z nich to je mňamka
Iveta Moravčíková
06.08.2021 13:42robievame aj broskyn vyskučame aj tento
Marika Michálková
06.08.2021 09:46Vyzerá veľmi dobre
Ľubica Šťastná
06.08.2021 08:04Výborný koláčik!
Ľudka Uličná
06.08.2021 00:21vyzerá veľmi dobre
Mária Reibergerová
05.08.2021 21:40vyzerá veľmi chutne
Juraj Podmanický
05.08.2021 16:42Podľa obrázku už niet čo dodať. A keď už, tak iba DOBRÚ CHUŤ.
Katarína Konečná
05.08.2021 11:22vyzerá super, broskyne milujem, určite vyskúšam