Názov môže trošku mýliť, ale v skutočnosti ide o špecialitu, ktorá sa teší veľkej popularite na celom svete. Ba dokonca sa pripravuje aj rôznymi spôsobmi. Dalo by sa povedať, že tento zaujímavý pokrm si každá krajina či každý človek prispôsobil svojim chuťovým pohárikom. A aj keď si ho aktuálne môžete bežne kúpiť v obchodoch s potravinami, niet nad ten domáci, ktorý si pripravíte sami.
Lahodná nátierka z cícera, sezamovej pasty, cesnaku a korenia patrí k najstarším pokrmom pochádzajúceho zo Stredného východu. Konkrétne sa jeho vznik pripisuje Libanonu a Sýrii, no doposiaľ sa vedú polemiky o tom, odkiaľ skutočne tento pokrm pochádza. Isté však je, že táto pochúťka sa k nám dostala len nedávno, no až ju raz ochutnáte, budete si ju robievať oveľa častejšie. Popravde, zmienky o cícerovej lahôdke možno nájsť už v písomných zmienkach o Egypťanoch z 13. storočia.
Hummus je nenáročná a výživná lahôdka, ktorá sa dnes obohacuje aj o avokádo, mrkvu, paradajky, olivy, papriku či červenú repu. A keďže nám učaroval hummus práve s červenou repou, dnes si ho spolu pripravíme.
Vyskúšaj aj: Mrkvová nátierka s údeným syrom
Na hummus s červenou repou potrebujeme:
- 400 g uvareného cíceru
- 2 menšie uvarené červené repy
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice tahini pasty
- 3 lyžice kvalitného olivového oleja
- šťava z ½ citróna
- štipka soli a mletej rasce
Uvarený cícer vložíme do mixéra a vymixujeme úplne dohladka. Medzitým si očistíme uvarenú červenú repu, nakrájame na menšie časti a vložíme do mixéra s cícerom. Opäť poriadne vymixujeme dohladka. Na záver pridáme všetky zvyšné ingrediencie a všetko spolu premiešame, teda vymixujeme. Ak sa vám bude zdať hummus príliš hustý, pokojne môžete pridať trochu vody.
Hotový hummus môžeme podávať v kombinácii so surovou zeleninou (napr. mrkvou, zelerom,...), tortillami, nachos alebo si ho pokojne natrieme na čerstvý chlebík. Neváhajte si hotový hummus posypať čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou, mikrozeleninou alebo ďalšími bylinkami. Prajeme vám dobrú chuť!