Horúce maliny s vanilkovou zmrzlinou - dezert, ktorému nikto neodolá

Horúce maliny

Mnohí odborníci na zdravú výživu maliny často zaraďujú k najzdravším druhom ovocia na svete. Majú jemnú, trošku kyslastú chuť a rastú v záhradách i na okrajoch ciest.

Poznáme viac ako 200 odrôd malín. Voňavé plody sa od seba môžu líšiť aj farbou. Okrem klasickej červenej existujú i žlté či oranžové maliny.

Toto obľúbené ovocie môžeme konzumovať čerstvé, mrazené, zavárané, v podobe džemov a šťavy. Výborne sa hodia i do koláčov či pudingov. Vyskúšali ste už horúce maliny? Pripravte si s nami túto lahodnú a jednoduchú pochúťku.

Neprehliadni: Čučoriedkový koláč bez cukru (cheesecake) pre víkendových hostí: Určite ním nepohrdnú

Prečo jesť maliny?

Toto ovocie z našich záhrad je nielen chutné, ale aj zdravé. Čo obsahujú maliny? V malinách sa nachádza množstvo vitamínov, ako je vitamín A, E, K, B1, B2 a B6. Sú bohaté na meď, selén, fosfor, mangán, železo a zinok. Nájdeme v nich kyselinu listovú, jablčnú, vínnu, citrónovú, mravčiu, pantoténovú, niacín a glykosidy. V malinách sa taktiež nachádza pomerne veľa pektínu, trieslovín a rastlinných farbív. Obsahujú tiež xylitol, nízkokalorickú náhradu cukru. 

Maliny a účinky na zdravie

  • pomáhajú v prevencii rakoviny 
  • zmierňujú problémy s obličkami a močovým mechúrom
  • pomáhajú predchádzať cukrovke
  • zlepšujú kvalitu pleti a vlasov 
  • podporujú zdravie tkanív a krvných ciev
  • prečisťujú črevá a pomáhajú pri zápche
  • zlepšujú pamäť
  • pomáhajú bojovať so starnutím

Pozri aj: Fantastické mrkvové žemličky so semienka – skvelé na raňajky aj letnú grilovačku

Horúce maliny recept INSTAGRAM/redcurrantbakery 

Horúce maliny - nemecká pochúťka

Horúce maliny sú obľúbený dezert v Nemecku a nazývajú sa „Heisse Liebe“ čo v preklade znamená „Horúca láska“. Tradične sa do tejto omáčky pridáva aj alkohol, Himbeergeist (malinové liehoviny) alebo nemecká malinová pálenka.

Ingrediencie na horúce maliny

  • 500 g malín (môžu byť aj mrazené)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 50 ml vodky
  • vanilková zmrzlina

Horúce maliny - postup prípravy

  1. Na menšej panvici rozpustíme cukor a necháme skaramelizovať na svetlý karamel.
  2. Prilejeme vodku a povaríme, aby sa karamel rozpustil. 
  3. Pridáme maliny a povaríme, kým sa maliny úplne nerozmrazia. Nemiešame prudko, aby sme maliny nerozpadli.
  4. Takto pripravené maliny podávame s vanilkovou zmrzlinou.  

Tip: Ak chcete hustejšiu malinovú omáčku, počas varenia môžete pridať trochu kukuričného škrobu. 


Zdroj foto - úvodná koláž: INSTAGRAM/nicos_eisstube_baiertal, INSTAGRAM/waseigenes 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE