Mnohí odborníci na zdravú výživu maliny často zaraďujú k najzdravším druhom ovocia na svete. Majú jemnú, trošku kyslastú chuť a rastú v záhradách i na okrajoch ciest.
Poznáme viac ako 200 odrôd malín. Voňavé plody sa od seba môžu líšiť aj farbou. Okrem klasickej červenej existujú i žlté či oranžové maliny.
Toto obľúbené ovocie môžeme konzumovať čerstvé, mrazené, zavárané, v podobe džemov a šťavy. Výborne sa hodia i do koláčov či pudingov. Vyskúšali ste už horúce maliny? Pripravte si s nami túto lahodnú a jednoduchú pochúťku.
Neprehliadni: Čučoriedkový koláč bez cukru (cheesecake) pre víkendových hostí: Určite ním nepohrdnú
Prečo jesť maliny?
Toto ovocie z našich záhrad je nielen chutné, ale aj zdravé. Čo obsahujú maliny? V malinách sa nachádza množstvo vitamínov, ako je vitamín A, E, K, B1, B2 a B6. Sú bohaté na meď, selén, fosfor, mangán, železo a zinok. Nájdeme v nich kyselinu listovú, jablčnú, vínnu, citrónovú, mravčiu, pantoténovú, niacín a glykosidy. V malinách sa taktiež nachádza pomerne veľa pektínu, trieslovín a rastlinných farbív. Obsahujú tiež xylitol, nízkokalorickú náhradu cukru.
Maliny a účinky na zdravie
- pomáhajú v prevencii rakoviny
- zmierňujú problémy s obličkami a močovým mechúrom
- pomáhajú predchádzať cukrovke
- zlepšujú kvalitu pleti a vlasov
- podporujú zdravie tkanív a krvných ciev
- prečisťujú črevá a pomáhajú pri zápche
- zlepšujú pamäť
- pomáhajú bojovať so starnutím
Pozri aj: Fantastické mrkvové žemličky so semienka – skvelé na raňajky aj letnú grilovačku
Horúce maliny - nemecká pochúťka
Horúce maliny sú obľúbený dezert v Nemecku a nazývajú sa „Heisse Liebe“ čo v preklade znamená „Horúca láska“. Tradične sa do tejto omáčky pridáva aj alkohol, Himbeergeist (malinové liehoviny) alebo nemecká malinová pálenka.
Ingrediencie na horúce maliny
- 500 g malín (môžu byť aj mrazené)
- 100 g kryštálového cukru
- 50 ml vodky
- vanilková zmrzlina
Horúce maliny - postup prípravy
- Na menšej panvici rozpustíme cukor a necháme skaramelizovať na svetlý karamel.
- Prilejeme vodku a povaríme, aby sa karamel rozpustil.
- Pridáme maliny a povaríme, kým sa maliny úplne nerozmrazia. Nemiešame prudko, aby sme maliny nerozpadli.
- Takto pripravené maliny podávame s vanilkovou zmrzlinou.
Tip: Ak chcete hustejšiu malinovú omáčku, počas varenia môžete pridať trochu kukuričného škrobu.
Zdroj foto - úvodná koláž: INSTAGRAM/nicos_eisstube_baiertal, INSTAGRAM/waseigenes