Makový koláč s vanilkovým pudingom a višňami – dokonalá sladká dobrota bez múky!

makový koláč bez múky

Mak je nielen chutný, ale aj plný zdravotných benefitov, ktoré by ste si nemali nechať ujsť. Tieto drobné tmavé semienka sú bohatým zdrojom vápnika, železa a vitamínov skupiny B, ktoré sú známe svojimi pozitívnymi účinkami na nervový systém a energetický metabolizmus. Ďalej mak obsahuje esenciálne mastné kyseliny, ktoré prispievajú k zdraviu srdca a ciev.

V kuchyni sa mak objavuje v mnohých podobách, od tradičných makových náplní po moderné dezerty a pečivo. Jeho jemne orechová, no špecifická chuť a krémová textúra ho robia ideálnou surovinou pre experimentovanie v sladkých aj slaných receptoch. Či už je mak súčasťou chleba, zákuskov, alebo sa objaví ako hlavná ingrediencia v koláčoch, vždy pridá jedlám charakteristickú chuť, ktorá sa nedá zameniť.

A práve pre tých, ktorí majú radi mak vo všetkých možných podobách, dnes máme špeciálny tip na koláč. Milovníci makových koláčov, zbystrite pozornosť, pretože tento recept by ste nemali premeškať. Makový koláč s vanilkovým pudingom a višňami je dokonalá kombinácia, ktorá zaujme nielen vaše chuťové poháriky, ale aj oči.

Tento recept je jedinečný nielen svojou chuťou, ale aj tým, že je pripravený bez použitia múky. Tým pádom je skvelou voľbou aj pre tých, ktorí sa vyhýbajú lepku, napríklad zo zdravotných dôvodov. Zdravý, chutný a lákajúci pohľad – tento koláč má všetko.

Nechajte sa teda inšpirovať a vyskúšajte tento nevšedný recept. Či už pre potešenie vlastných chuťových buniek, alebo ako štýlový dezert pre návštevy, tento makový koláč s vanilkovým pudingom a višňami určite zanechá výnimočný dojem. Poďme si ho spoločne upiecť a užiť si každé sústo tejto neodolateľnej dobroty!

Odporúčame: Angie pečie: Zapečená ovsená kaša s čučoriedkami

Na makový koláč s pudingom a višňami potrebujeme:

  • 100 g mletého maku
  • 50 g trstinového cukru
  • 120 g bieleho jogurtu
  • 2 vajcia
  • 30 ml mlieka
  • štipka soli
  • na puding – 12 g vanilkového pudingového prášku, 1 PL trstinového cukru, 150 ml mlieka
  • 100 odkôstkovaných višní

Ako pripraviť makovec s višňami?

Najskôr si pripravíme cesto. Mak vymiešame v miske s cukrom, jogurtom, žĺtkami a mliekom. Bielky oddelíme a dáme do druhej misky. So soľou z nich vyšľaháme tuhý sneh. Ten následne zľahka po častiach vmiešame do makového cesta. Pripravené cesto si vylejeme na menší plech (cca 20x20 cm) s papierom na pečenie.

Uvaríme si puding. Zmiešame vanilkový pudingový prášok, cukor a mlieko a povaríme do zhustnutia. Uvarený puding rozmiestnime lyžicou na cesto. Na záver pred pečením pridáme na cesto aj višne. Pripravený plech dáme do rúry rozohriatej na 180 °C a koláč pečieme asi 25 minút. Po ochladnutí ho môžeme ešte posypať práškovým cukrom, nakrájať a podávať. Dobrú chuť!

Anketa: Máte radi makové koláče?

Odpovedalo 0 ľudí

0%
0%
0%

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/simona_malkova

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE