Zaujímavosti o maku, o ktorých si možno ani netušila! Čím prekvapí?

zaujímavosti o maku

Poznáte všetky zaujímavosti o maku? Ak ho milujete a neviete si bez makovej štrúdle či šúľancov s makom predstaviť život, potom vás určite zaujme, čo všetko toto čierne zlato obsahuje a na čo je dobré. Keď sa povie mak, mnohým z vás ako prvé napadne ópium. 

Mak siaty je rastlina, náročná na pestovanie, preto počet jeho pestovateľov stále viac a viac klesá. Mak jednoznačne patrí medzi najzdravšie potraviny na svete, preto by ste mu mali venovať veľkú pozornosť a ak ste to ešte nespravili, zaraďte túto zdravú pochúťku do svojho jedálnička.

TOP zaujímavosti o maku:

1. Mak bol v minulosti cennou komoditou

Mak siaty sa už v staroveku považoval za mimoriadne hodnotnú plodinu. V niektorých civilizáciách sa dokonca používal ako forma platidla. V starom Egypte bol mak súčasťou obradov a považoval sa za dar bohov, kým v antickom Grécku sa spájal so spánkom a snami. Počas stredoveku bol mak dôležitým obchodným artiklom a jeho cena bola v niektorých regiónoch porovnateľná so vzácnymi koreninami.

2. Mak má najvyšší podiel vápnika zo všetkých potravín

Mak siaty pozná ľudstvo už tisícky rokov. Ukrýva v sebe najvyšší podiel vápnika a prospešných vitamínov, minerálov či nenasýtených mastných kyselín. Je mimoriadne pozoruhodné, že mak obsahuje až dvanásťnásobne viac vápnika než mlieko a trikrát viac ako syry. 

Z minerálov stojí za zmienku mangán, meď, fosfor a železo. Spomedzi vitamínov obsahuje mak vitamín B1, B2, B3, E aj C. Obsahuje aj vzácnu kyselinu listovú. Všeobecne známym faktom je, že mak je vo viacerých krajinách zakázaný, a to pre jeho obsah ópia. 

3. Mak pomáha vlasom, zubom, nechtov i mozgu

Mak by ale rozhodne nemal chýbať v jedálničku budúcich mamičiek, ako aj ľudí s osteoporózou. Má upokojujúce účinky a je skvelým pomocníkom na udržanie zdravých vlasov, nechtov alebo zubov (pomáha predchádzať zubnému kazu). 

Vďaka obsahu kyseliny olejovej výrazne prospieva pamäti a znižuje krvný tlak. Vedci zároveň preukázali blahodarné účinky maku pri prevencii rakoviny prsníka. Neodporúča sa však konzumovať ho vo veľkom množstve, pretože vtedy môže spôsobiť nevoľnosť. K pozitívnym účinkom maku na ľudský organizmus nepochybne patrí podpora vyprázdňovania, odkyslenie organizmu, zníženie cholesterolu, ako aj podpora krvotvorby či liečba ekzémov a vyrážok.

mak a zdravie
Shutterstock®

4. Existuje aj biely mak

Hoci väčšina ľudí pozná čierny alebo modrý mak, existuje aj biely mak, ktorý je obľúbený najmä v indickej a ázijskej kuchyni. Má jemnejšiu chuť a často sa používa ako zahusťovadlo do omáčok, polievok alebo ako súčasť koreninových zmesí. Biely mak obsahuje rovnaké nutričné hodnoty ako jeho tmavší variant, vrátane vysokého obsahu vápnika a zdravých tukov.

5. Pestovanie maku nie je všade legálne

V niektorých krajinách je pestovanie maku regulované alebo úplne zakázané kvôli obsahu ópia v jeho makoviciach. Hoci bežne predávaný potravinársky mak neobsahuje významné množstvo alkaloidov, jeho pestovanie podlieha prísnym pravidlám, najmä v USA či Austrálii. V Európe je pestovanie maku legálne, no v niektorých štátoch je obmedzené len na určité odrody s nízkym obsahom ópia.

6. Mak podporuje trávenie a pomáha pri zápche

Mak obsahuje vysoké množstvo vlákniny, ktorá priaznivo ovplyvňuje trávenie a podporuje pravidelné vyprázdňovanie. Jeho konzumácia môže pomôcť pri problémoch so zápchou a celkovo zlepšiť črevnú mikroflóru. Okrem toho má mak mierne upokojujúce účinky na tráviaci trakt a pomáha pri odkyslení organizmu, čím môže prispieť k lepšiemu metabolizmu.

prečo jesť mak
Shutterstock®

7. Mak sa využíva aj v remeslách a pri výrobe oleja

Okrem potravinárskeho spracovania sa mak využíva aj na výrobu makového oleja, ktorý je známy svojou jemnou orieškovou chuťou a výbornými kulinárskymi vlastnosťami. Používa sa v studenej kuchyni na dochutenie šalátov a nátierok. Makové semená sa taktiež využívajú v tradičných remeslách, napríklad pri výrobe prírodných dekorácií či zdobení textílií.

8. Mak má bohatú symboliku v rôznych kultúrach

Mak bol v mnohých kultúrach spájaný so spánkom, snami a mystikou. V antickom Grécku sa makové hlávky objavovali na vyobrazeniach boha spánku Hypna a boha smrti Thanata. V Európe sa mak stal symbolom pamiatky na vojnových veteránov, pričom červený mak sa dodnes používa ako znak úcty k padlým vojakom. V niektorých tradíciách sa mak považuje za rastlinu prinášajúcu ochranu a šťastie.

9. Mak sa využíva aj v tradičnej medicíne

Mak siaty sa už po stáročia využíva v tradičnej medicíne na rôzne zdravotné problémy. Staroveké civilizácie ho používali na upokojenie organizmu, zmiernenie bolesti a podporu spánku. V ľudovom liečiteľstve sa makové semená a makový olej dodnes využívajú pri liečbe kašľa, nervozity či problémov s trávením. Hoci moderná medicína dnes nahradila mnohé jeho využitia, mak zostáva súčasťou prírodných liečebných metód v rôznych kultúrach.

TIP na záver: Pripravte si makové mlieko!

Stretli ste sa však s makovým mliekom? Je to dokonalý pomocník, napríklad na prevenciu osteoporózy. Viete, ako si ho môžete jednoducho doma pripraviť? My vám to prezradíme.

 Suroviny na makové mlieko:

  • mak,
  • voda.

Postup: Do pohára alebo fľaše vsypte mak a zalejte vodou v pomere 1:5. Nechajte odstáť počas noci, pri izbovej teplote. Na druhý deň zmes rozmixujte a preceďte. Vzniknuté makové mlieko si môžete osladiť medom alebo použiť na výrobu kakaa. Toto mlieko je zásadité, takže neprekysľuje organizmus. Makové mlieko by mali pravidelne piť ženy pred alebo v menopauze, tehotné ženy, ale aj ľudia, ktorí majú ťažkosti so žlčníkom a pankreasom. 

Anketa: Patrí mak do vášho jedálnička?

Odpovedalo 1217 ľudí

93%
5%
1%

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

Aktualizovaný článok: 10.03.2025

17 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

15.01.2019 15:44

Milujem všetko makové mňamký

Vaše meno:

Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

30.03.2018 09:06

Mám rada hlavne biely mak, chutí tak orieškovo.

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

22.03.2018 17:17

mak milujem ale makové mlieko mi nesadlo

Vaše meno:

Erika Podskubová

Erika Podskubová

21.03.2018 18:46

mak mám rada,moja mama robí perfektné makové kolače z kysnutého cesta

Vaše meno:

Andrea Petrušková

Andrea Petrušková

13.03.2018 12:42

Mám rada mak a neodolám mu - a dočítala som sa že je aj proti osteoporóze - tak určite poradím ďalším, ktorí s tým majú problémy - nech vyskúšajú tento zázračný prírodný liek

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

12.03.2018 13:26

makový koláčik,štrúdla,slíže,proste všetko z maku je naj,naj naj...

Vaše meno:

Lenka Meravá

Lenka Meravá

11.03.2018 09:14

Mak zboznujeme. Ci do kolacov alebo na cestoviny. Babka pestovala mak ked som bola mala. Nebolo vacsej dobrotky

Vaše meno:

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

11.03.2018 00:13

Mak je skrátka zázrak.

Vaše meno:

Jana Š.

Jana Š.

10.03.2018 22:15

makový závin a rezance s makom si vždy vychutnám:)

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

10.03.2018 19:34

mak v našom jedálnom lístku nechýba,všetci ho ľúbime,či už v štrúdle,alebo v šúľancoch.Ked chcem rýchlu večeru,posypem ním cestoviny poliate maslom.Ked som bola malá,tak som si robila z makového kvetu "panenky".Makový kvet bola sukienka...

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

10.03.2018 18:33

Mak milujem .. Veľmi rada pečiem makové koláče. Prednedávnom som upiekla fantastickú makovú tortu . Kupujem makový závin .. Nevedela som ,že má toľko veľa vápnika, horčíka, B-éčka .. !! Jedla som ho stále a aj stále budem ..

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

10.03.2018 18:08

Mak je u nás veľmi obľúbený, žiaľ, je pravdou, že pestovateľov je čoraz menej, v posledných rokoch sa ani mne nedarí kvôli horúčavám veľmi dopestovať.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

10.03.2018 18:06

Mak milujeme všetci..

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

10.03.2018 16:53

makové ja môžem, najlepšia je maková štrúdľa od mojej mamy :-)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

10.03.2018 16:00

zbožňujem mak, odjakživa

Vaše meno:

benynka

benynka

10.03.2018 10:05

milujem všetko makové, ešte aj obyčajnú makovku a neviem si predstaviť že je mak v niektorých krajinách zakázaný

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

10.03.2018 07:12

mak mám veľmi rada, len občas to nezvláda moje trávenie a robí mi šarapatu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.