Už si skúsila biely mak? Zisti, či je v niečom lepší než ten klasický

Máte radi zdravý mak? Ak áno, určite viete, že nejde len o lahodnú pochúťku, ale aj o veľmi zdravú potravinu. Konzumácia maku prináša mnohé benefity, preto je to vítaná súčasť jedálnička. Je bohatý na makroživiny, ale aj viaceré minerálne látky a stopové prvky. Tieto drobné semienka napríklad radíme medzi vôbec najlepšie zdroje vápnika, ktorý potrebujú nielen naše kosti. 

Avšak, poznáte biely mak, ktorý má možno v niektorých smeroch oproti tomu klasickému dokonca navrch? Známe sú rôzne druhy maku a práve biely mak je skutočne netradičný. Minimálne sa po konzumácii nejakej pochúťky s bielym makom nemusíte obávať tmavých semienok medzi zubami. Oplatí sa však o ňom zistiť viac – objavte jeho skvelé účinky!

Mak siaty

Domovinu maku siateho, latinsky Papaver somniferum, možno hľadať v Stredomorí. V tejto oblasti sa totiž našli najstaršie stopy poukazujúce na jeho používanie, pochádzajúce pravdepodobne zo 6. tisícročia pred Kristom. 

V súčasnosti je táto jednoročná rastlina z čeľade makovité rozšírená takmer po celom svete, jej pestovanie je však v niektorých krajinách zakázané, pretože obsahuje ópium. Na Slovensku, ako aj v susednom Česku, je mak legálne vo veľkom pestovaný ako olejnina na rôzne účely.

Mak siaty je charakteristický svojím plodom – takzvanou makovicou. V nej sú ukryté semená, ktoré majú podľa konkrétnej odrody nielen modročiernu alebo tmavosivú farbu, ale i hnedastú, ružovú či dokonca béžovú až bielu. 

O bielom maku

Konkrétne biely mak pritom radíme medzi málo známe a prastaré odrody maku, ktoré sú prevažne charakteristické ružovými kvetmi. V prírode sa údajne biely mak objavil v dôsledku mutácie alebo krížením, pričom následne bol ďalej šľachtený.

Na Slovensku máme dokonca vlastnú odrodu bieleho maku zvanú Albín, ktorá je zapísaná v listine registrovaných odrôd Slovenskej republiky. 

Odporúčame: Najzdravší spôsob prípravy vajíčok: Na volské oko radšej zabudni

Aké má biely mak účinky a nutričné hodnoty?

Čo ďalšie povedať maku s bielymi semenami? Mohlo by sa zdať, že rozdiel medzi klasickým, respektíve modrým a bielym makom je len vo farbe semien. Avšak, rozdielov je o niečo viac. Ak okúsite biely mak, v prvom rade vás možno prekvapí a zaujme jeho chuť.

Táto odroda je totižto charakteristická sladkastou orechovou chuťou. Chuť bledých semien maku možno prirovnať k chuti vlašských orechov alebo lieskovcov. Rozdielny je však aj obsah živín. Už klasický mak je bohatý na živiny, no biely mak ich v niektorých prípadoch obsahuje v ešte vyššom množstve.

A to platí napríklad aj o spomínanom vápniku. Vďaka tomu je i biely mak skvelou prevenciou pred osteoporózou a je vítaný v jedálničku osôb s intoleranciu laktózy či alergiou na mliečnu bielkovinu, ktoré nemôžu vápnik prijímať z mliečnych produktov. 

Ďalšie benefity bieleho maku:

  • biele makové semená obsahujú hodnotné bielkoviny,

  • zdroj zdravých tukov (nenasýtených mastný kyselín) aj vlákniny,
  • minerály v maku – vyšší podiel fosforu, horčíka, železa aj zinku,
  • zdroj látok s antioxidačným pôsobením, 
  • obsahuje množstvo vitamínov – obsah vitamínov skupiny B (napríklad B1 aj B6) a vitamínu E,
  • biele makové semienka udržujú zdravé kosti a majú priaznivý vplyv na kvalitu zubov, kože i vlasov,
  • priaznivý vplyv na krvotvorbu,
  • upokojujúci vplyv na nervový systém a zlepšujú zdravie mozgu,
  • podpora dobrého spánku.

Možnosti použitia bieleho maku

Ako nevýhodu bieleho maku môžeme spomenúť fakt, že biely mak nie je tak dobre dostupný ako klasický modrý. Nájdeme ho skôr v špecializovaných predajniach so zdravými potravinami a na internete. Možnosti jeho využitia sú naopak prakticky úplne totožné s tým, aké je použitie maku modrého.

Ako makové semená spotrebovať? Biely mak možno použiť na makovú plnku do koláčov, kysnutých múčnikov, buchiet i dezertov. Keďže má orieškovú chuť, skvelo sa hodí ako náhrada orechov, napríklad i v prípade alergie na orechy.

Semenami možno posypať domáce pečivo, alebo ich skúste pridať do palaciniek aj lievancov. Nebojte sa však ani kombinácií so slanými jedlami. Vyskúšať môžete aj použitie makových semien bieleho maku v smotanovej omáčke i zeleninovom dresingu. 

TIP na použitie bieleho maku: Vanilkové rožteky z bieleho maku

Keďže sa blíži čas Vianoc a vypekania rôznych cukroviniek, prinášame tip na to, ako okúsiť jedinečnú chuť bieleho maku už počas nadchádzajúceho vianočného obdobia. Jedným z tradičných druhov vianočného pečiva sú aj vanilkové rožteky, ktoré sa bežne pripravujú s orechmi.

Ako sme však už spomenuli vyššie, biele makové semienka vedia orechy dobre zastúpiť. A vďaka tomu si na týchto rožtekoch budú môcť pochutnať aj alergici. Ako na ne?

Ingrediencie:

  • 100 g mletého bieleho maku

  • 200 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • práškový a vanilkový cukor na obaľovanie

Postup: Z maku, múky, vajca, soli, masla a cukru vypracujeme cesto do tvaru bochníka a následne ho uložíme do chladničky aspoň na dve hodiny. Potom na pomúčenej doske z cesta vytvarujeme valček, ktorý nakrájame na rovnaké, asi 1 cm hrubé kúsky. Každý kúsok povaľkáme medzi prstami do malého šúľka, z ktorého vytvarujeme rožtek.

Rožteky poukladáme ďalej od seba na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200 °C asi 9 až 10 minút. Ešte teplé rožteky z rúry obalíme v práškovom cukre, do ktorého sme primiešali pre krásnu vôňu i vanilkový cukor. Necháme vychladnúť a uskladníme, prípadne rovno ochutnáme. Dobrú chuť!

Odporúčame: Probiotiká a deti – kedy ich podať a ako môžu pomôcť?

Recept na makové mlieko z bieleho maku

Domáce makové mlieko z bieleho maku je lahodné, výživné a jednoduché na prípravu. Makové mlieko je ideálnou alternatívou pre tých, ktorí hľadajú rastlinný zdroj mlieka bez laktózy.

Ingrediencie:

  • 1 šálka bieleho maku

  • 4 šálky vody
  • podľa chuti med alebo vanilkový extrakt na dochutenie

Postup: Biele makové semienka dajte do misky a zalejte ich vodou. Nechajte semienka namočené najmenej 12 hodín alebo cez noc. To pomáha zmäkčiť semienka a uľahčuje ich mixovanie. Po namočení semienka dôkladne scedíte a vložíte do mixéra. Pridajte 4 šálky čerstvej vody. Mixujte na vysokých otáčkach približne 1 až 2 minúty, kým zmes nebude úplne hladká.

Zmes scedíme cez plátno alebo husté sitko. Do čerstvo scedeného mlieka pridajte med alebo vanilkový extrakt podľa chuti. Makové mlieko prelejte do sklenenej fľaše alebo nádoby s uzáverom a uskladnite v chladničke. Mlieko by malo vydržať 2-3 dni. Pred každým použitím dobre pretrepte.

Ako skladovať mak biely?

Biely mak sa spája aj s istými nevýhodami, ktoré súvisia napríklad s jeho pestovaním, ale aj možnosťami skladovania. Bielosemenné odrody maku sa zvyčajne vyznačujú nižšou úrodnosťou a náročnejšou starostlivosťou, s čím následne súvisí i cena, ktorá je v porovnaní s klasickým makom spravidla vyššia.

Biely mak však okrem toho môže byť i menej stabilný. Najmä pomleté semená môžu pri dlhšom skladovaní rýchlejšie zhorknúť a zatuchnúť. Ako makové semená skladovať? Biely mak skladujeme v dobre uzatvárateľných nádobách na suchom a chladnom mieste, nie však dlhý čas.

Je možné pestovanie maku vo vlastnej záhradke?

Pohrávate sa s myšlienkou pestovať si vlastný mak, či už ten modrý alebo biely? Ako sme spomenuli vyššie, pestovanie maku je v niektorých krajinách úplne zakázané. U nás sa mak pestuje, no pestovanie je regulované a riadi sa istými legislatívnymi podmienkami. 

Podľa zákona je možné výhradne na potravinárske účely pestovať mak siaty len na ploche do 100 m2, výsev na väčších plochách si už vyžaduje špeciálne povolenia. Okrem toho sú zákonom ošetrené aj možnosti manipulácie s makovou slamou.

Odporúčame: ​Recept na makový koláč s tvarohom a čučoriedkami: Kto by mu odolal?

Ako siať mak a kedy prebieha jeho zber?

Ak sa rozhodnete pestovať si v záhrade malé množstvo maku, môžete tak urobiť pomocou osiva zo záhradkárstva. Treba však myslieť na to, že pestovanie maku nie je úplne najjednoduchšie. Mak vyžaduje pôdu s dostatkom živín a zbavenú buriny počas celého obdobia rastu, tiež dostatok slnečných lúčov.

Mak vysievame vo februári alebo marci do riadkov vzdialených od seba asi 35 cm a do hĺbky asi pol centimetra. Keď sa na rastlinách objaví pár prvých listov, pretrháme ich na vzdialenosť asi 10 cm. V období rastu je potrebné rastlinám zabezpečiť dostatočnú vlahu, do fázy kvitnutia aspoň raz týždenne. Potom už mak ocení skôr suchšiu pôdu. Zber maku prebieha po dozretí okolo júla a augusta.

Keď zatrasiete makovicami, mali by ste počuť presýpanie semien. Makovice možno zrezať a následne vysušiť na vetranom a tmavom mieste. Zrezaním hornej časti makovice následne získame semená, ktoré je možné podľa potreby ešte dosušiť. Makovú slamu možno zapracovať do pôdy alebo odovzdať spracovateľskej organizácii. 

Vzácny makový olej z bieleho maku

Z makových semienok sa lisuje veľmi kvalitný a zdraviu prospešný olej. Spravidla sa pripravuje lisovaním za studena. Takýto olej sa pripravuje aj z bielych makových semien. Výsledný olej je zlatožltý a pomerne svetlý, po pretrepaní obvykle nepriehľadný. Má makovo-orieškovú chuť.

Olej z bielych makových semien možno zohnať v špecializovaných predajniach so zdravými potravinami aj na internete. Takýto makový olej obsahuje hlavne zdravé tuky, a to vo forme esenciálnych mastných kyselín. Ukrýva napríklad kyselinu linolovú. Tiež v ňom nájdeme vitamín E, fytosteroly a antioxidanty.

Makový olej z bieleho maku je vhodné používať v studenej kuchyni, teda na pokvapkanie čerstvých ovocných a zeleninových šalátov, dezertov, palaciniek alebo ho pridajte do smoothies. Vhodné je však aj použitie bieleho makového oleja zvonka – na ošetrenie citlivej pleti a na vlasové zábaly. 

Článok aktualizovaný 30.10.2023

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

04.11.2021 06:35

Už som o ňom počula, no zatiaľ ešte nemala možnosť vyskúšať.

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

04.11.2021 07:16

Ešte nikdy v živote som o bielom maku nepočula. Ak budem mať možnosť, určite ho vyskúšam.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

04.11.2021 08:33

v obchode som ho ešte nevidela, ale u predajcu maku na Trnavskom jarmoku, kúpila som si makový olej, ale nenapadlo ma kúpiť si ho, nabudúce to napravím

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

04.11.2021 09:49

Je to pre mňa novinka

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

04.11.2021 13:25

Už so počula dávnejšie že je biely mak,ale som ho ešte nevidela

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

05.11.2021 09:20

Z bieleho maku som zatial nic nepripravovala. Zaujímavý článok

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

05.11.2021 09:41

Môže byť dobrý.

Vaše meno:

Lucia Šeptáková

Lucia Šeptáková

06.11.2021 14:08

Mak milujeme,biely poznám len z počutia,zaujímave.

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

09.11.2021 16:08

Počujem o ňom prvý krát

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.