Jahody patria medzi najobľúbenejšie letné ovocie. Sú chutné, zdravé a môžeme si ich jednoducho vypestovať v našich záhradach.
Tento poklad prírody si môžeme vychutnať nielen čerstvý, ale aj vo forme lahodného domáceho likéru. Príprava jahodového likéru doma je skvelý spôsob, ako zachytiť a uchovať chuť leta na dlhé zimné mesiace. Tento nápoj sa vyznačuje bohatou jahodovou chuťou, sýtou červenou farbou a jemnou sladkosťou, ktorá očarí všetky zmysly.
Čo potrebujeme na prípravu domáceho jahodového likéru? Ako si ho pripraviť?
Neprehliadni: Angie pečie: Marhuľovo – ríbezľový koláčik
Ingrediencie na domáci jahodový liker
- 1 kg čerstvé jahody
- 600 g kryštálový cukor
- 2 ks vanilkový cukor
- 3 poháre vodky (aby boli jahody zaliate)
- 600 ml vody
Postup prípravy domáceho jahodového likéru
- Jahody očistíme, umyjeme a necháme odkvapkať v sýtku.
- Nakrájame ich na štvrťky a nasypeme do uzatvárateľného pohára.
- Jahody zalejeme alkoholom, tak aby boli úplne zaliate.
- Pohár zatvoríme a necháme na tmavom mieste 30 dní.
- Z cukru a vody si pripravíme sirup. Do menšieho hrnca nalejeme vodu, pridáme cukor a privedieme do varu. Varíme asi 10 minút. Následne odstavíme a necháme vychladnúť.
- Jahodovú vodku po uplynutí 30 dní precedíme a primiešame do nej pripravený cukrový sirup.
- Hotový liker z čerstvých jahôd prelejeme do fľaše.
Predtým, ako váš domáci jahodový likér budete servírovať, nechajte ho odpočívať aspoň 2 dni.
Pozri aj: RECEPT: Úžasný malinový zákusok so želatínou – niečo pre milovníkov malín!
Tip: Na prípravu použite čerstvé a zrelé jahody a jemne ich umyte, stopku odstráňte až potom, aby ste ich nepoškodili.
Ak jahodu prekrojíte, mala by byť vo vnútri červená alebo ružová. Ak je biela, bola zozbieraná nezrelá a jahodová chuť nebude taká silná.
Ak chcete mať jahodový likér ešte voňavejší, macerujte aj vanilkový lusk s jahodami a alkoholom.
Ak chcete získať jahodový likér s čírou farbou, pridajte alkohol do cukrového sirupu až keď je dobre vychladený, studený. V opačnom prípade dostanete nepriehľadný likér.
Ako uchovávať domáci jahodový likér?
Po otvorení môžete jahodový likér skladovať v chladničke alebo mrazničke. Nezamrzne vďaka prítomnosti čistého alkoholu a cukru.
Na čo použiť domáci jahodový likér?
Domáci jahodový likér je všestranný a môže dodať pokrmom aj nápojom zaujímavý jahodový akcent. Jahodový likér je skvelý ako aperitív, môže sa pridať do kokteilov alebo jednoducho podávať s ľadom. Výborne sa hodí aj ako darček pre vašich blízkych, zriedený na dochutenie ovocných šalátov alebo do koláčov a zákuskov.
Použite likér ako súčasť marinády pre hydinu alebo bravčové mäso. Pridajte likér do glazúry na pečené mäso alebo dezerty. Zmrzline dodá nielen pekný vzhľad, ale aj vylepší chuť.
Zaujme Ťa: 10 sladkých maškŕt, z ktorých nepriberieš – ktoré zdravé sladkosti si zamiluješ?
Ako ešte spracovať jahody?
Okrem konzumácie čerstvých jahôd, toto ovocie možno spracovať na niekoľko ďalších spôsobov, a tak si ich vychutnať po celý rok:
- Mrazenie (celé jahody, nakrájané, drť)
- Džemy a marmelády
- Kompót
- Sušenie
- Do koláčov (jahodová bublanina, torty, jahodový crubmle, muffiny)
- Pyré a omáčky
- Likér a jahodový sirup
- Jahodová zmrzlina a sorbet
- Jahodové víno, ocot
- Jahodové želé
- Smoothie
- Jahodový čaj