Vynikajúci domáci jahodový likér - skvelý ako aperitív, ale aj do koláčov

Domáci jahodový likér

Jahody patria medzi najobľúbenejšie letné ovocie. Sú chutné, zdravé a môžeme si ich jednoducho vypestovať v našich záhradach.

Tento poklad prírody si môžeme vychutnať nielen čerstvý, ale aj vo forme lahodného domáceho likéru. Príprava jahodového likéru doma je skvelý spôsob, ako zachytiť a uchovať chuť leta na dlhé zimné mesiace. Tento nápoj sa vyznačuje bohatou jahodovou chuťou, sýtou červenou farbou a jemnou sladkosťou, ktorá očarí všetky zmysly.

Čo potrebujeme na prípravu domáceho jahodového likéru? Ako si ho pripraviť?

Neprehliadni: Angie pečie: Marhuľovo – ríbezľový koláčik

Ingrediencie na domáci jahodový liker

  • 1 kg čerstvé jahody
  • 600 g kryštálový cukor
  • 2 ks vanilkový cukor
  • 3 poháre vodky (aby boli jahody zaliate)
  • 600 ml vody

Postup prípravy domáceho jahodového likéru

  1. Jahody očistíme, umyjeme a necháme odkvapkať v sýtku.
  2. Nakrájame ich na štvrťky a nasypeme do uzatvárateľného pohára. 
  3. Jahody zalejeme alkoholom, tak aby boli úplne zaliate.
  4. Pohár zatvoríme a necháme na tmavom mieste 30 dní. 
  5. Z cukru a vody si pripravíme sirup. Do menšieho hrnca nalejeme vodu, pridáme cukor a privedieme do varu. Varíme asi 10 minút. Následne odstavíme a necháme vychladnúť.
  6. Jahodovú vodku po uplynutí 30 dní precedíme a primiešame do nej pripravený cukrový sirup. 
  7. Hotový liker z čerstvých jahôd prelejeme do fľaše.

Predtým, ako váš domáci jahodový likér budete servírovať, nechajte ho odpočívať aspoň 2 dni.

Pozri aj: RECEPT: Úžasný malinový zákusok so želatínou – niečo pre milovníkov malín!

Domáci likér z jahôd
Depositphotos

Tip: Na prípravu použite čerstvé a zrelé jahody a jemne ich umyte, stopku odstráňte až potom, aby ste ich nepoškodili.

Ak jahodu prekrojíte, mala by byť vo vnútri červená alebo ružová. Ak je biela, bola zozbieraná nezrelá a jahodová chuť nebude taká silná.

Ak chcete mať jahodový likér ešte voňavejší, macerujte aj vanilkový lusk s jahodami a alkoholom.

Ak chcete získať jahodový likér s čírou farbou, pridajte alkohol do cukrového sirupu až keď je dobre vychladený, studený. V opačnom prípade dostanete nepriehľadný likér.

Ako uchovávať domáci jahodový likér?

Po otvorení môžete jahodový likér skladovať v chladničke alebo mrazničke. Nezamrzne vďaka prítomnosti čistého alkoholu a cukru.

Na čo použiť domáci jahodový likér?

Domáci jahodový likér je všestranný a môže dodať pokrmom aj nápojom zaujímavý jahodový akcent. Jahodový likér je skvelý ako aperitív, môže sa pridať do kokteilov alebo jednoducho podávať s ľadom. Výborne sa hodí aj ako darček pre vašich blízkych, zriedený na dochutenie ovocných šalátov alebo do koláčov a zákuskov.

Použite likér ako súčasť marinády pre hydinu alebo bravčové mäso. Pridajte likér do glazúry na pečené mäso alebo dezerty. Zmrzline dodá nielen pekný vzhľad, ale aj vylepší chuť.

Zaujme Ťa: 10 sladkých maškŕt, z ktorých nepriberieš – ktoré zdravé sladkosti si zamiluješ?

Ako spracovať jahody
Depositphotos

Ako ešte spracovať jahody?

Okrem konzumácie čerstvých jahôd, toto ovocie možno spracovať na niekoľko ďalších spôsobov, a tak si ich vychutnať po celý rok:

  • Mrazenie (celé jahody, nakrájané, drť)
  • Džemy a marmelády
  • Kompót
  • Sušenie
  • Do koláčov (jahodová bublanina, torty, jahodový crubmle, muffiny)
  • Pyré a omáčky
  • Likér a jahodový sirup
  • Jahodová zmrzlina a sorbet
  • Jahodové víno, ocot
  • Jahodové želé
  • Smoothie
  • Jahodový čaj



0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE