Domáca jahodová bublanina – TOP recept, ktorý si zamiluješ!

jahodová bublanina

Šťavnatý a nadýchaný koláč, ktorého chuť si väčšina z nás pripomína každé leto je bublanina. Hoci jeho klasická verzia s čerešňami chutí naozaj vynikajúco, vyskúšať môžete aj iné druhy ovocia, ktoré teraz v záhrade nájdete. 

Inšpirovať sa môžete aj receptom na domácu bublaninu z knihy Darujme si srdce z vlastnej záhrady, kde nájdete okrem receptov aj rady ako si vypestovať sladké ovocie, napríklad do koláčov. 

Čo taká jahodová bublanina? Máte aj vy chuť na domácu bublaninu s jahodami? Jahody bublanine pridávajú sviežosť a šťavnatosť. Tejto klasike sa skutočne nedá nič vytknúť. Sladučké a chutné jahody plné vitamínov, antioxidantov a vlákniny, sú do múčnikov skrátka skvelou voľbou. Ako pripraviť nadýchanú bublaninu s letným ovocím? Poďme na to, tento jahodový koláčik nebude piecť len raz!

Recept na jahodovú bublaninu

Jahodová bublanina patrí k tým receptom, ktoré si zamilujete na prvé zahryznutie. Je jemná, nadýchaná, plná šťavnatého ovocia a navyše jednoduchá na prípravu. Tento tradičný letný koláč evokuje vôňu domova, záhrady a popoludňajších chvíľ pri šálke čaju či limonády. 

Ak máte doma zásobu čerstvých jahôd, neváhajte – táto bublanina sa rozplýva na jazyku a osloví aj tých, ktorí bežne po múčnikoch nesiahajú. A ak jahody doplníte ďalším sezónnym ovocím, získate ešte pestrejšiu a sviežejšiu chuť.

Suroviny na jahodovú bublaninu:

  • 4 celé vajcia

  • 1 kypriaci prášok do pečiva (alebo jedlú sódu bikarbónu)

  • 350 g cukrovej múčky (zdravšia alternatíva je z hnedého trstinového nerafinovaného cukru)

  • 350 g hladkej špaldovej múky

  • 1 šľahačková smotana

  • čerstvé ovocie zo záhrady – čerstvé jahody, maliny, ríbezle (alebo iné obľúbené ovocie)

bublanina s jahodami
Lucia Hausknechtová

Domáca jahodová bublanina
Lucia Hausknechtová

Postup prípravy jahodovej bublaniny

Šťavnatá jahodová bublanina je hotová raz-dva. Celé vajcia vyšľaháme v šľahači, pridáme postupne cukor múčku, smotanu na šľahanie, kypriaci prášok do pečiva a múku. Všetko spolu dobre rozmiešame. Plech na pečenie vymastíme maslom a dno posypeme hrubou múkou alebo krupicou. 

Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech a rovnomerne ho rozotrieme. Navrch poukladáme ovocie podľa chuti. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry pri 175 °C na 40 minút. 

Keď sa koláč začne oddeľovať od krajov plechu, zapichneme do neho špajdľu, a keď po vytiahnutí nie sú na drievku stopy cesta, koláč je upečený. Nakoniec ho necháme vychladnúť pod čistou utierkou. Táto obyčajná jahodová bublanina je krásne neobyčajná a isto vám zachutí. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť! 

jahodový koláč
Lucia Hausknechtová

Ako bublaninu podávať?

Jahodová bublanina je skvelá hneď po upečení, keď ešte jemne vonia po vanilke a ovocí. Podávať ju môžete teplú aj vychladnutú, ideálne posypanú práškovým cukrom alebo s lyžičkou domáceho džemu. Ak chcete dezert trochu ozvláštniť, pridajte kopček vanilkovej zmrzliny alebo lyžicu kyslej smotany – sladká a kyselkavá chuť sa výborne dopĺňajú.

Ak pripravujete bublaninu pre hostí, môžete ju nakrájať na rovnaké kúsky, poukladať na servírovací tanier a ozdobiť čerstvými jahodami, lístkami mäty alebo kvapkou medu. Takto upravená bublanina sa skvele hodí aj ako súčasť letného pikniku alebo dezert na oslavu.

Tipy na obmenu receptu

Ak sa rozhodnete pre menšiu zmenu, bublanina vám odpustí takmer čokoľvek. Je to koláč, ktorý si môžete prispôsobiť vlastným chutiam.

  • Múka: namiesto hladkej špaldovej skúste polohrubú, bezlepkovú alebo pridať trochu mandľovej múky.

  • Sladidlo: cukor môžete nahradiť medom, brezovým cukrom alebo kokosovým cukrom.

  • Ovocie: okrem jahôd vyskúšajte aj čučoriedky, marhule, broskyne či višne.

  • Topping: na vrch sa hodí mrvenička z masla, cukru a múky, prípadne plátky mandlí či kokos.

  • Aromatické prísady: do cesta môžete primiešať vanilku, škoricu alebo trochu citrónovej kôry.

recept na bublaninu
Lucia Hausknechtová

Z bublaniny sa môže stať rodinná tradícia

Jahodová bublanina nie je len obyčajný koláč. Je to spomienka na letné prázdniny, vôňu babičkinej kuchyne a teplé dni strávené v záhrade. Práve preto sa tento recept často dedí z generácie na generáciu – s menšími obmenami, ktoré si každá rodina prispôsobí podľa seba. Jedného dňa ho možno budete piecť s vlastnými deťmi a rozprávať im o tom, ako ste ho pripravovali vy, keď ste boli malí.

Nech už si zvolíte klasickú verziu s jahodami, alebo siahnete po menej tradičných kombináciách s ríbezľami, malinami či dokonca čokoládou, bublanina má stále čo ponúknuť. 

Je rýchla, nenáročná a vždy chutí tak trochu ako domov. Dajte si šálku kávy alebo pohár mlieka, sadnite si na balkón či pod strom v záhrade a vychutnajte si kúsok tohto jednoduchého, ale výnimočného koláča.

Ďalšie recepty na bublaninu:

Aktualizovaný článok: 06.06.2025

9 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Nikuš Zelinková

Nikuš Zelinková

06.09.2016 13:34

Doma máme bublaninu veľmi radi :) vyskúšam aj tento recept

Vaše meno:

Adriána Jakubová

Adriána Jakubová

31.08.2016 09:08

presne takto robím bublaninu a každému veľmi chutí

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

15.07.2016 22:18

My bublaninu máme veľmi často... veľmi sme si ju obľúbili, okrem ovocia tam dávame aj tvaroh s kokosom a je úžasnáá :)

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

27.06.2016 08:39

Práve dnes chcem niečo piecť, tak už nemusím rozmýšľať, čo by to malo byť. Ďakujem za receptík.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

26.06.2016 19:51

...upiekla som a mozem povedat, ze ta slahackova smotana tomu dodala taku este lepsiu a lahodnejsiu chut, odteraz peciem tuto bublaninku

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

26.06.2016 19:17

bublanina má u nás doma veľký úspech s akýmkoľvek ovocím :) je ľahká, rýchla a podobnú zdravšiu verziu robievam už dlhšiu dobu

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

26.06.2016 12:36

rýchle a zdravšie, musím vyskúšať, ďakujem

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

26.06.2016 10:13

Bublaninu robievam často,je to rýchle a táto zdravšia verzia sa mi páči.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

26.06.2016 10:04

"kapli" ste mi do noty, premyslam, ze byto chcelo dnes nejaku bublaninku, ovocicko v zahrade mam, receptik prave citam, ingrediencie tiez mam, idem na to...

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.