Šťavnatý a nadýchaný koláč, ktorého chuť si väčšina z nás pripomína každé leto je bublanina. Hoci jeho klasická verzia s čerešňami chutí naozaj vynikajúco, vyskúšať môžete aj iné druhy ovocia, ktoré teraz v záhrade nájdete.
Inšpirovať sa môžete aj receptom na domácu bublaninu z knihy Darujme si srdce z vlastnej záhrady, kde nájdete okrem receptov aj rady ako si vypestovať sladké ovocie, napríklad do koláčov.
Čo taká jahodová bublanina? Máte aj vy chuť na domácu bublaninu s jahodami? Jahody bublanine pridávajú sviežosť a šťavnatosť. Tejto klasike sa skutočne nedá nič vytknúť. Sladučké a chutné jahody plné vitamínov, antioxidantov a vlákniny, sú do múčnikov skrátka skvelou voľbou. Ako pripraviť nadýchanú bublaninu s letným ovocím? Poďme na to, tento jahodový koláčik nebude piecť len raz!
Jemná jahodová bublanina – suroviny:
4 celé vajcia
1 kypriaci prášok do pečiva (alebo jedlú sódu bikarbónu)
350 g cukrovej múčky (zdravšia alternatíva je z hnedého trstinového nerafinovaného cukru)
350 g hladkej špaldovej múky
1 šľahačková smotana
čerstvé ovocie zo záhrady – čerstvé jahody, maliny, ríbezle (alebo iné obľúbené ovocie)
Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Kniha Darujme si srdce z vlastnej záhrady (recenzia)
Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Svieža cviklová šťava
Vynikajúca jahodová bublanina – postup prípravy
Šťavnatá jahodová bublanina je hotová raz-dva. Celé vajcia vyšľaháme v šľahači, pridáme postupne cukor múčku, smotanu na šľahanie, kypriaci prášok do pečiva a múku. Všetko spolu dobre rozmiešame. Plech na pečenie vymastíme maslom a dno posypeme hrubou múkou alebo krupicou.
Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech a rovnomerne ho rozotrieme. Navrch poukladáme ovocie podľa chuti. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry pri 175 °C na 40 minút.
Keď sa koláč začne oddeľovať od krajov plechu, zapichneme do neho špajdľu, a keď po vytiahnutí nie sú na drievku stopy cesta, koláč je upečený. Nakoniec ho necháme vychladnúť pod čistou utierkou. Táto obyčajná jahodová bublanina je krásne neobyčajná a isto vám zachutí. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Toskánske hranolčeky podľa Nigelly
Odporúčame prečítať: Vajíčka plnené avokádovým krémom
Ďalšie recepty na bublaninu:
Článok aktualizovaný 5.6.2024
Aktualizovaný článok: 05.06.2024