Šťavnatý a nadýchaný koláč, ktorého chuť si väčšina z nás pripomína každé leto je bublanina. Hoci jeho klasická verzia s čerešňami chutí naozaj vynikajúco, vyskúšať môžete aj iné druhy ovocia, ktoré teraz v záhrade nájdete.
Inšpirovať sa môžete aj receptom na domácu bublaninu z knihy Darujme si srdce z vlastnej záhrady, kde nájdete okrem receptov aj rady ako si vypestovať sladké ovocie, napríklad do koláčov.
Čo taká jahodová bublanina? Máte aj vy chuť na domácu bublaninu s jahodami? Jahody bublanine pridávajú sviežosť a šťavnatosť. Tejto klasike sa skutočne nedá nič vytknúť. Sladučké a chutné jahody plné vitamínov, antioxidantov a vlákniny, sú do múčnikov skrátka skvelou voľbou. Ako pripraviť nadýchanú bublaninu s letným ovocím? Poďme na to, tento jahodový koláčik nebude piecť len raz!
Recept na jahodovú bublaninu
Jahodová bublanina patrí k tým receptom, ktoré si zamilujete na prvé zahryznutie. Je jemná, nadýchaná, plná šťavnatého ovocia a navyše jednoduchá na prípravu. Tento tradičný letný koláč evokuje vôňu domova, záhrady a popoludňajších chvíľ pri šálke čaju či limonády.
Ak máte doma zásobu čerstvých jahôd, neváhajte – táto bublanina sa rozplýva na jazyku a osloví aj tých, ktorí bežne po múčnikoch nesiahajú. A ak jahody doplníte ďalším sezónnym ovocím, získate ešte pestrejšiu a sviežejšiu chuť.
Suroviny na jahodovú bublaninu:
4 celé vajcia
1 kypriaci prášok do pečiva (alebo jedlú sódu bikarbónu)
350 g cukrovej múčky (zdravšia alternatíva je z hnedého trstinového nerafinovaného cukru)
350 g hladkej špaldovej múky
1 šľahačková smotana
čerstvé ovocie zo záhrady – čerstvé jahody, maliny, ríbezle (alebo iné obľúbené ovocie)
Postup prípravy jahodovej bublaniny
Šťavnatá jahodová bublanina je hotová raz-dva. Celé vajcia vyšľaháme v šľahači, pridáme postupne cukor múčku, smotanu na šľahanie, kypriaci prášok do pečiva a múku. Všetko spolu dobre rozmiešame. Plech na pečenie vymastíme maslom a dno posypeme hrubou múkou alebo krupicou.
Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech a rovnomerne ho rozotrieme. Navrch poukladáme ovocie podľa chuti. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry pri 175 °C na 40 minút.
Keď sa koláč začne oddeľovať od krajov plechu, zapichneme do neho špajdľu, a keď po vytiahnutí nie sú na drievku stopy cesta, koláč je upečený. Nakoniec ho necháme vychladnúť pod čistou utierkou. Táto obyčajná jahodová bublanina je krásne neobyčajná a isto vám zachutí. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Lucia HausknechtováAko bublaninu podávať?
Jahodová bublanina je skvelá hneď po upečení, keď ešte jemne vonia po vanilke a ovocí. Podávať ju môžete teplú aj vychladnutú, ideálne posypanú práškovým cukrom alebo s lyžičkou domáceho džemu. Ak chcete dezert trochu ozvláštniť, pridajte kopček vanilkovej zmrzliny alebo lyžicu kyslej smotany – sladká a kyselkavá chuť sa výborne dopĺňajú.
Ak pripravujete bublaninu pre hostí, môžete ju nakrájať na rovnaké kúsky, poukladať na servírovací tanier a ozdobiť čerstvými jahodami, lístkami mäty alebo kvapkou medu. Takto upravená bublanina sa skvele hodí aj ako súčasť letného pikniku alebo dezert na oslavu.
Tipy na obmenu receptu
Ak sa rozhodnete pre menšiu zmenu, bublanina vám odpustí takmer čokoľvek. Je to koláč, ktorý si môžete prispôsobiť vlastným chutiam.
Múka: namiesto hladkej špaldovej skúste polohrubú, bezlepkovú alebo pridať trochu mandľovej múky.
Sladidlo: cukor môžete nahradiť medom, brezovým cukrom alebo kokosovým cukrom.
Ovocie: okrem jahôd vyskúšajte aj čučoriedky, marhule, broskyne či višne.
Topping: na vrch sa hodí mrvenička z masla, cukru a múky, prípadne plátky mandlí či kokos.
Aromatické prísady: do cesta môžete primiešať vanilku, škoricu alebo trochu citrónovej kôry.
Z bublaniny sa môže stať rodinná tradícia
Jahodová bublanina nie je len obyčajný koláč. Je to spomienka na letné prázdniny, vôňu babičkinej kuchyne a teplé dni strávené v záhrade. Práve preto sa tento recept často dedí z generácie na generáciu – s menšími obmenami, ktoré si každá rodina prispôsobí podľa seba. Jedného dňa ho možno budete piecť s vlastnými deťmi a rozprávať im o tom, ako ste ho pripravovali vy, keď ste boli malí.
Nech už si zvolíte klasickú verziu s jahodami, alebo siahnete po menej tradičných kombináciách s ríbezľami, malinami či dokonca čokoládou, bublanina má stále čo ponúknuť.
Je rýchla, nenáročná a vždy chutí tak trochu ako domov. Dajte si šálku kávy alebo pohár mlieka, sadnite si na balkón či pod strom v záhrade a vychutnajte si kúsok tohto jednoduchého, ale výnimočného koláča.
Ďalšie recepty na bublaninu:
Aktualizovaný článok: 06.06.2025