Recept: Osviežujúce jahodové tartaletky s vanilkovým krémom

jahodové tartaletky

Tento dezert miluje celá naša rodina. Vanilkový krém sa rozplýva na jazyku, trené cesto jemne chrumká a jahody príjemne osviežujú. Keď upečiete tieto tartaletky na nedeľné popoludnie, dám na to krk, že sa stanú hitom leta a vy majsterkami v ich pečení.

Príprava: 30  minút plus 1 hodiny chladenie
 Pečenie: 22 minút

Recept na jahodové tartaletky

Voňavé, jemne chrumkavé a plné letnej sviežosti – tieto tartaletky sú malým dezertným zázrakom, ktorý zvládne pripraviť aj domáca cukrárka bez dlhoročnej praxe. Spájajú v sebe krehké trené cesto, zamatovo hladký vanilkový krém a sladké jahody, ktoré dodajú každému sústu čerstvosť. 

Ideálne na nedeľné popoludnie, letnú oslavu či popoludňajšiu kávu na terase. Ich príprava síce vyžaduje trochu trpezlivosti, no výsledok stojí za každý krok. Ak hľadáš recept, ktorý zaručene získa komplimenty, práve si ho našla.

Suroviny na 12 jahodových tartaletiek:

  • 225 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g mletých mandlí
  • 75 g medu
  • 175 g studeného masla nakrájaného na malé kocky
  • 1 veľký žĺtok

Suroviny na plnku:

  • 500 ml plnotučného mlieka
  • štipka mletej vanilky
  • 6 žĺtkov
  • 100 g jemného krupicového cukru
  • 4 kopcovité lyžice vanilkového pudingu
  • 50 g masla

tartaletky s vanilkovým krémom
www.medovemotuzy.sk

Postup prípravy jahodových tartaletiek

Z múky, masla a cukru vypracujeme „drobeničku“. Pridáme žĺtok a miešame, kým sa zmes nespojí do cesta. Zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme aspoň na pol hodiny do chladničky.

Rúru predhrejeme na 180 °C. Košíčky na pečenie vymastíme maslom. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, plátmi cesta naplníme formičky, prečnievajúce okraje odrežeme. Dno prepichneme párkrát vidličkou. Pečieme asi 20 minút. Vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.

Pripravíme si plnku. Do misy nalejeme studenú vodu. Vo vodnom kúpeli uvaríme mlieko s vanilkou, odstavíme. Vyšľaháme žĺtka s cukrom a na záver pridáme pudingový prášok. Za stále ho miešania prilejeme k žĺtkovej zmesi pol hrnčeka teplého mlieka. Prenesieme do hrnca s mliekom, vo vodnom kúpeli privedieme do varu a miešame do zhustnutia. Zmes precedíme cez sito do misy a vložíme do misy so studenou vodou, postupne zašľahávame maslo. 

Zakryjeme potravinárskou fóliou tak, aby úplne priľnula na plnku a nevznikla kožka. Každý košíček naplníme krémom a prekrojenými jahodami. Posypeme práškovým cukrom a ozdobíme zelenými lístkami mäty.

Užitočné rady na prípravu tartaletiek

Ak nemáte špeciálne formičky na tartaletky, výborne poslúži aj plech na muffiny – stačí ho dobre vymastiť a cesto vytvarovať prstami. Dôležité je dno vždy poprepichovať vidličkou, aby sa pri pečení nenafúklo a ostalo rovné.

Krém si pokojne pripravte deň vopred – cez noc stuhne a pri plnení sa vám bude lepšie pracovať. Plnené tartaletky je najlepšie podávať v deň prípravy, kým je cesto chrumkavé a ovocie čerstvé. Skladujte ich v chladničke a skonzumujte do 24 hodín.

Tipy na obmenu receptu

  • Ovocie podľa sezóny – namiesto jahôd vyskúšajte maliny, čučoriedky, černice alebo plátky broskýň.

  • Krém na viac spôsobov – vanilkový puding môžete nahradiť mascarpone s medom a citrónovou kôrou.

  • Do cesta trochu vône – pridajte štipku mletej škorice alebo nastrúhanej citrónovej kôry pre svieži podtón.

  • Malé veľké zmeny – namiesto klasických tartaletiek môžete pripraviť aj jeden veľký koláč a nakrájať ho na porcie.

  • Pre milovníkov čokolády – krém posypte hoblinami horkej čokolády alebo pridajte do korpusu trochu kakaa.

Malé, ale dokonalé potešenie

Tartaletky sú presne ten typ dezertu, ktorý nevyžaduje žiadne extravagantné suroviny, no výsledok pôsobí vždy luxusne a sviatočne. Spojenie krehkého cesta, jemného krému a šťavnatého ovocia nikdy nesklame – a vďaka týmto tipom si ich môžete prispôsobiť podľa seba. 

Či už pripravíte verziu s jahodami, malinami alebo broskyňami, garantujeme vám, že tieto košíčky zmiznú z taniera skôr, než stihnete povedať „ešte si dám jeden“.

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, text, foto: Jana Štrbková, viac mojich skvelých receptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk

Zdroj úvodnej fotky: www.medovemotuzy.sk

Aktualizovaný článok: 19.06.2025

4 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

14.06.2018 19:11

lákavy recept

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

27.06.2017 15:21

tartaletky sú oku lahodiace koláčiky...a samozrejme výborné

Vaše meno:

Lucia Babjáková

Lucia Babjáková

25.06.2017 13:00

Sladké mám veľmi rada a ovocie tiež, takže super kombinácia

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

24.06.2017 19:42

Mňam, to vyzerá byť pochúťka :)Recept si ukladám:)

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.