Ak ste ešte nikdy nepiekli galetku v jej slanej podobe, pripravte sa na lásku na prvé sústo. Galetka je francúzsky koláč, ktorý môže byť sladký aj slaný, no dnes si spolu pripravíme jeho slanú, podmanivú verziu - s tenkými plátkami zemiakov, karamelizovanou cibuľkou, troma druhmi syra a vôňou tymianu.
Pridáme k tomu jednoduchý bylinkovo-cibuľový šalát a máte obed, večeru či luxusné pohostenie pre návštevu. Pripravte sa na to, že keď sa bude piecť, vaša kuchyňa bude voňať ako francúzska pekáreň niekde na vidieku. Jednoducho, mňam!
Recept na zemiakovú galetku
Aká je definícia tohto receptu? Je sýty, ale nie ťažký. Rustikálny, ale vyzerá elegantne. A vďaka vrstveniu zemiakov, syra a karamelizovanej cibule má každé sústo inú, nečakanú chuť. Všetko je to nakoniec aj tak o chuti, nie?
No keďže aj ten najlepší koláč si zaslúži svieži kontrast, pripravte si k nemu jednoduchý šalát, ktorý rozžiari chuťové bunky. Chrumkavosť šalátu a kyselkavý tón citróna perfektne dopĺňajú krémovosť koláča, takže budete milo prekvapení.
Ingrediencie:
- 2 hnedé cibule, nakrájané na tenké plátky
- 2 pl olivového oleja
- 2 veľké zemiaky, nakrájané na tenké plátky
- 3 pl roztopeného nesoleného masla
- 2 pl čerstvého tymianu (alebo 1 pl sušeného)
- ½ hrnčeka strúhaného čedaru
- 1/3 hrnčeka strúhaného parmezánu
- ½ hrnčeka strúhanej mozzarelly
- Soľ, čierne korenie podľa chuti
- 1 balenie krehkého alebo lístkového cesta
- 1 vajíčko (na potretie)
Na šalát:
- 1 červená cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
- Veľká hrsť listov petržlenovej vňate
- Trocha čerstvej citrónovej šťavy
- Štipka soli a kvapka olivového oleja
Postup:
- Začneme tým, že si pripravíme karamelizovanú cibuľu. Na panvicu nalejte 2 pl olivového oleja, pridajte nakrájanú cibuľu a štipku soli. Premiešajte a zakryte pokrievkou. Po 3 minútach premiešajte, znova zakryte a nechajte ďalšie 3 minúty dusiť.
- Potom zložte pokrievku a nechajte cibuľu jemne opekať 10-15 minút na miernom ohni. Občas premiešajte, aby neprihorela. Výsledkom má byť zlatistá, mäkká a jemne sladká cibuľka.
- Zatiaľ čo sa cibuľka karamelizuje, pripravte si zemiaky. Nakrájajte ich na tenké plátky a zmiešajte s ¾ karamelizovanej cibule, roztopeným maslom, tymianom, soľou a korením. Premiešajte, aby sa všetko krásne spojilo.
- Vyberte si lístkové cesto, ktoré by malo byť mierne zamrznuté, aby sa s ním dobre pracovalo. Rozprestrite ho na papier na pečenie a začnite vrstviť. Najprv polovicu zemiakovej zmesi (nechajte cca 3 cm okraj), na to nasypte polovicu 3 druhov syra (čedar, mozzarella, parmezán), potom druhú polovicu zemiakov a na vrch zvyšok syra a cibuľky.
- Okraje cesta prehnite smerom dovnútra. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom, aby počas pečenia krásne zhnedli a celý koláč preneste aj s papierom na plech.
- Rúru predhrejte na 210 °C a pečte 45-50 minút, kým nebudú okraje zlatisté a zemiaky mäkké. Po upečení nechajte pár minút vychladnúť, potom nakrájajte a servírujte.
- Medzitým si pripravte šalát ako prílohu. Do misky dajte červenú cibuľu, natrhané listy petržlenu, trošku citrónovej šťavy a kvapku olivového oleja. Premiešajte a podávajte k teplej galetke.
Táto zemiakovo-cibuľová galetka je doslova objatie pre vaše chuťové bunky. Nenáročná, chutná a univerzálna. Môžete ju jesť teplú aj studenú (tá chutí možno ešte lepšie!), servírovať k vínu, vziať na piknik alebo len tak na obed do práce.
A ak ju spojíte s jednoduchým bylinkovým šalátom, vytvoríte dokonalý nutrične bohatý pokrm na akúkoľvek príležitosť. Tak čo, idete do toho?
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @cheftomwalton