Zimná zelenina a jej príprava môže často spadať do stereotypov. Ani tie najlepšie gazdinky totiž nemajú nekonečnú fantáziu a povedzme si úplne narovinu, že príprava zimnej zeleniny, akou je mrkva, petržlen či ďalšie druhy, nie je práve najvďačnejšia. Zväčša ju jednoducho „šupneme" do nedeľnej polievky a je vybavené. Zimná zelenina má však podľa odborníkov na výživu či špičkových šéfkuchárov oveľa väčší potenciál a dá sa pripravovať na mnoho spôsobov, a to ako príloha či dokonca i hlavné jedlo. My sme sa tentokrát pozreli na recepty z ružičkového kelu, ktoré nie sú úplne tradičné, no to im jednoznačne neuberá na dokonalosti. Ktorý si vyberiete?
Zdravý a chutný!
Zelenina, ktorú môžeme jednoznačne označiť za málo docenenú, je práve ružičkový kel. V láske ho nemajú deti ani dospelí a v našich končinách je jeho maximálne využitie v polievkach. Je to však veľká škoda, pretože mnohí šéfkuchári na ružičkový kel a recepty z neho nedajú dopustiť. Okrem toho, že chutí skvele, je aj nesmierne výživný. Ružičkový kel neobsahuje toľko nenávidené kalórie a obsahuje veľa živín. Keďže má zelenú farbu, má veľa vitamínu K a vitamínu C. Ružičkový kel je ďalej bohatý na antioxidanty na podporu celkového zdravia a vysoký obsah vlákniny zasa udržuje zdravé trávenie. Myslíme, že ďalej o zdravotných benefitoch ružičkového kelu básniť nemusíme, pretože rozhodne dáte šancu aspoň jednému netradičnému receptu, v ktorom hrá hlavnú úlohu. My sme ich pre vás zhromaždili v našej galérii, pričom sme sa inšpirovali na Pintereste.
Zaujme ťa aj: 3 recepty na zdravé maškrty: Sladkosti, pri ktorých nebudeš mať zlé svedomie
Galéria:
Pikantný ružičkový kel nasladko
Tento recept podľa How Sweet Eats je dokonalosť sama a predstavuje chute, ktoré by ste jednoducho ružičkovému kelu nedali.
Ingrediencie
- 1 kg ružičkového kelu na štvrťky zbaveného stoniek
- 60 ml sójovej omáčky s nízkym obsahom sodíka
- 60 ml čili omáčky s dvomi prelisovanými strúčikmi cesnaku
- 3 lyžice medu
- 2 lyžice omáčky hoisin
- 2 lyžičky teplého sezamového oleja na poliatie
Postup prípravy
- Rúru si predohrejeme na 220 stupňov Celzia.
- V miske si zmiešame všetky ingrediencie okrem kelu a sezamového oleja.
- Do väčšej misy si dáme kel a polejeme ho omáčkou. Poriadne premiešame.
- Ružičkový kel pokrytý omáčkou rozložíme na papier na pečenie, polejeme sezamovým olejom a pečieme 25 až 30 minút do zlatista.