Tri recepty z ružičkového kelu: Aj príloha môže byť delikatesa!

Zimná zelenina a jej príprava môže často spadať do stereotypov. Ani tie najlepšie gazdinky totiž nemajú nekonečnú fantáziu a povedzme si úplne narovinu, že príprava zimnej zeleniny, akou je mrkva, petržlen či ďalšie druhy, nie je práve najvďačnejšia. Zväčša ju jednoducho „šupneme" do nedeľnej polievky a je vybavené. Zimná zelenina má však podľa odborníkov na výživu či špičkových šéfkuchárov oveľa väčší potenciál a dá sa pripravovať na mnoho spôsobov, a to ako príloha či dokonca i hlavné jedlo. My sme sa tentokrát pozreli na recepty z ružičkového kelu, ktoré nie sú úplne tradičné, no to im jednoznačne neuberá na dokonalosti. Ktorý si vyberiete?

Zdravý a chutný!

Zelenina, ktorú môžeme jednoznačne označiť za málo docenenú, je práve ružičkový kel. V láske ho nemajú deti ani dospelí a v našich končinách je jeho maximálne využitie v polievkach. Je to však veľká škoda, pretože mnohí šéfkuchári na ružičkový kel a recepty z neho nedajú dopustiť. Okrem toho, že chutí skvele, je aj nesmierne výživný. Ružičkový kel neobsahuje toľko nenávidené kalórie a obsahuje veľa živín. Keďže má zelenú farbu, má veľa vitamínu K a vitamínu C. Ružičkový kel je ďalej bohatý na antioxidanty na podporu celkového zdravia a vysoký obsah vlákniny zasa udržuje zdravé trávenie. Myslíme, že ďalej o zdravotných benefitoch ružičkového kelu básniť nemusíme, pretože rozhodne dáte šancu aspoň jednému netradičnému receptu, v ktorom hrá hlavnú úlohu. My sme ich pre vás zhromaždili v našej galérii, pričom sme sa inšpirovali na Pintereste.

Zaujme ťa aj: 3 recepty na zdravé maškrty: Sladkosti, pri ktorých nebudeš mať zlé svedomie

Galéria:

Pikantný ružičkový kel nasladko

Tento recept podľa How Sweet Eats je dokonalosť sama a predstavuje chute, ktoré by ste jednoducho ružičkovému kelu nedali. 

Ingrediencie

  • 1 kg ružičkového kelu na štvrťky zbaveného stoniek
  • 60 ml sójovej omáčky s nízkym obsahom sodíka
  • 60 ml čili omáčky s dvomi prelisovanými strúčikmi cesnaku
  • 3 lyžice medu
  • 2 lyžice omáčky hoisin
  • 2 lyžičky teplého sezamového oleja na poliatie

Postup prípravy

  1. Rúru si predohrejeme na 220 stupňov Celzia.
  2. V miske si zmiešame všetky ingrediencie okrem kelu a sezamového oleja.
  3. Do väčšej misy si dáme kel a polejeme ho omáčkou. Poriadne premiešame.
  4. Ružičkový kel pokrytý omáčkou rozložíme na papier na pečenie, polejeme sezamovým olejom a pečieme 25 až 30 minút do zlatista.
Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Mária Chromíková

Mária Chromíková

01.02.2020 11:30

Zaujímavé recepty .,asi vyskúšam gratinovaný ružičkový kel.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

01.02.2020 14:38

gratinovaný zaujal aj mňa

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

13.02.2020 09:49

musím ho častejšie zaradiť do jedálneho lístka... chutná a zdravá zeleninka

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

25.02.2020 17:27

Zaujímavé recepty . Vyzerajú dobre

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.