Zimná zelenina a jej príprava môže často spadať do stereotypov. Ani tie najlepšie gazdinky totiž nemajú nekonečnú fantáziu a povedzme si úplne narovinu, že príprava zimnej zeleniny, akou je mrkva, petržlen či ďalšie druhy, nie je práve najvďačnejšia.
Zväčša ju jednoducho „šupneme" do nedeľnej polievky a je vybavené. Zimná zelenina má však podľa odborníkov na výživu či špičkových šéfkuchárov oveľa väčší potenciál a dá sa pripravovať na mnoho spôsobov, a to ako príloha či dokonca i hlavné jedlo. My sme sa tentokrát pozreli na recepty z ružičkového kelu, ktoré nie sú úplne tradičné, no to im jednoznačne neuberá na dokonalosti. Ktorý si vyberiete?
Zdravý a chutný ružičkový kel
Zelenina, ktorú môžeme jednoznačne označiť za málo docenenú, je práve ružičkový kel. V láske ho nemajú deti ani dospelí a v našich končinách je jeho maximálne využitie v polievkach. Je to však veľká škoda, pretože mnohí šéfkuchári na ružičkový kel a recepty z neho nedajú dopustiť. Okrem toho, že chutí skvele, je aj nesmierne výživný.
Ružičkový kel neobsahuje toľko nenávidené kalórie a obsahuje veľa živín. Keďže má zelenú farbu, má veľa vitamínu K a vitamínu C. Ružičkový kel je ďalej bohatý na antioxidanty na podporu celkového zdravia a vysoký obsah vlákniny zasa udržuje zdravé trávenie. Myslíme, že ďalej o zdravotných benefitoch ružičkového kelu básniť nemusíme, pretože rozhodne dáte šancu aspoň jednému netradičnému receptu, v ktorom hrá hlavnú úlohu.
Ružičkový kel je navyše skvelým pomocníkom pri udržiavaní zdravej telesnej hmotnosti a podporuje imunitný systém, čím pomáha chrániť telo pred infekciami. Okrem toho obsahuje dôležité minerály, ako je draslík a mangán, ktoré prispievajú k správnej funkcii svalov a nervovej sústavy. Ak ste doteraz ružičkový kel obchádzali, možno vás prekvapí, aké lahodné a všestranné jedlá sa z neho dajú pripraviť – stačí ho správne dochutiť a vyskúšať nové spôsoby prípravy.
Pikantný ružičkový kel nasladko
Ingrediencie
- 1 kg ružičkového kelu na štvrťky zbaveného stoniek
- 60 ml sójovej omáčky s nízkym obsahom sodíka
- 60 ml čili omáčky s dvomi prelisovanými strúčikmi cesnaku
- 3 lyžice medu
- 2 lyžice omáčky hoisin
- 2 lyžičky teplého sezamového oleja na poliatie
Postup prípravy
- Rúru si predohrejeme na 220 stupňov Celzia.
- V miske si zmiešame všetky ingrediencie okrem kelu a sezamového oleja.
- Do väčšej misy si dáme kel a polejeme ho omáčkou. Poriadne premiešame.
- Ružičkový kel pokrytý omáčkou rozložíme na papier na pečenie, polejeme sezamovým olejom a pečieme 25 až 30 minút do zlatista.
K čomu podávať pikantný ružičkový kel nasladko?
Pikantný ružičkový kel nasladko je skvelou prílohou k pečenému kuraciemu alebo hovädziemu mäsu, kde jeho sladko-štipľavá chuť krásne doplní hlavný chod. Výborne sa hodí aj k dusenej ryži alebo opekaným rezancom, čím vytvoríte jednoduché, no chuťovo výrazné jedlo v ázijskom štýle. Ak ho chcete servírovať ako samostatné jedlo, môžete ho posypať sezamovými semienkami a doplniť čerstvým avokádom či orechmi pre ešte bohatšiu chuť.
pinterest.com/therecipecriticRužičkový kel v slaninkovom kabátiku
Ingrediencie
- 1/2 kg ružičkového kelu na štvrťky zbaveného hlúbikov
- 1/2 kg slaninových plátkov
- 125 ml javorového sirupu
- 3 lyžice hnedého cukru
- soľ a čierne mleté korenie na dochutenie
Postup prípravy
- Rúru si predohrejeme na 200 stupňov Celzia.
- Ružičkový kel zbavíme stoniek, posolíme a pokoreníme.
- Každý ružičkový kel obalíme plátkom slaniny a prepichneme špáradlom. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- V miske si zmiešame sirup s cukrom a zmesou potrieme každý ružičkový kel.
- Pečieme 30 minút, kým je slaninka chrumkavá. V polovici pečenia pootáčame.
K čomu podávať ružičkový kel v slaninkovom kabátiku?
Ružičkový kel v slaninkovom kabátiku je výborným slaným predjedlom, ktoré môžete podávať s pikantnou horčicou, cesnakovým dipom alebo brusnicovou omáčkou. Skvele sa hodí aj ako príloha k pečenému mäsu, najmä ku grilovanému kurčaťu alebo steakom, kde jeho slaná a sladká chuť krásne doplní hlavný chod. Ak chcete jednoduchú, no efektnú chuťovku na párty, môžete ich servírovať s kúskami syra a orechov pre ešte intenzívnejší gurmánsky zážitok.
pinterest.com/Eatwell101Gratinovaný ružičkový kel
Ingrediencie
- 1/2 kg ružičkového kelu na polovice zbaveného stoniek
- 1 lyžica masla
- 3 strúčiky cesnaku nadrobno
- soľ a čierne mleté korenie na dochutenie
- 1 lyžička talianskeho korenia
- 1/2 lyžičky sušeného čili (voliteľné)
- 2 lyžičky kukuričného škrobu
- 125 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 125 ml šľahačky
- 125 g nastrúhaného parmezánu
Postup prípravy
- Rúru si predohrejeme na 200 stupňov Celzia.
- Ružičkový kel obvaríme vo vriacej slanej vode asi 6 až 8 minút. Potom scedíme a odložíme nabok.
- V panvici vhodnej aj do rúry si rozohrejeme maslo, pridáme cibuľu, cesnak, talianske korenie a čili. Všetko spolu opekáme na miernom ohni, kým cibuľa nezmäkne. Potom pridáme do panvice kukuričný škrob rozmiešaný v troške vody a miešame, aby nevznikli hrudky.
- Do panvice pridáme vývar a miešame, kým omáčka nezhustne. Potom pridáme aj šľahačku.
- Osolíme a okoreníme podľa chuti a do omáčky rovnomerne rozmiestnime ružičkový kel. Premiešame, aby bol úplne obalený v omáčke a posypeme parmezánom.
- Panvicu presunieme do rúry a pečieme asi 15 minút do zlatista (ak nemáte panvicu vhodnú do rúry, zmes presuňte do zapekacej misy).
K čomu podávať gratinovaný ružičkový kel?
Gratinovaný ružičkový kel je výbornou prílohou k pečenému alebo grilovanému mäsu, najmä k bravčovej panenke, hovädziemu steaku či pečenému kurčaťu. Môžete ho však podávať aj samostatne ako hlavné vegetariánske jedlo, doplnené o čerstvý chlieb alebo opečenú bagetku. Výborne sa tiež hodí ako súčasť slávnostnej večere, kde jeho krémová chuť a chrumkavý parmezánový povrch dodajú jedlu luxusný nádych.
Zdroj úvodnej fotky: pinterest.com/Eatwell101, pinterest.com/therecipecritic, pinterest.com/howsweeteats
Aktualizovaný článok: 01.02.2025