Ružičkový kel nie je veľmi populárny. Mnohí sa mu radšej vyhýbajú, pretože im nie je po vôli ani po chuti. A pritom ide o úžasnú zeleninu, ktorá obsahuje pomerne veľké množstvo vitamínu C a ďalších látok, ktoré dokáže náš organizmus oceniť.
Nepochybujeme o tom, že rovnako ocení aj túto polievku z ružičkového kelu. Aj keď nejde o ružičkovú polievku ako takú, pretože do nej môžete pridať rôzne druhy zeleniny. My sme v tomto prípade volili zeler, mrkvu a petržlen. Táto zelenina nielenže chuť polievky obohatí a vylepší, ale aj prekryje chuť ružičkového kelu, čo rozhodne poteší (teda, keď ružičkový kel nemusíte).
Chuť polievky môžete obohatiť aj o kokosové mlieko, vďaka ktorému bude lahodnejšia a trochu exotickejšia. Ak pri varení polievok neradi používate kokosové mlieko (predsa len je o niečo drahšie), tak voľte smotanu na varenie alebo na šľahanie. Rovnako polievku zjemní a spraví krémovou.
Odporúčame: RECEPT: Pilaf s feniklom a baklažánom – dokonalá kombinácia chutí
Na krémovú polievku z ružičkového kelu potrebujeme:
- 450 g ružičkového kelu
- ¼ menšej hlávky zeleru
- 1 menšiu cibuľu
- 1 mrkvu
- 1 petržlen
- 1 liter zeleninového vývaru (alebo vodu)
- 150 ml smotany na varenie (alebo kokosové mlieko)
- 1 lyžicu olivového oleja
- 1 lyžicu masla
- 1 lyžičku citrónovej šťavy
- soľ a čierne mleté korenie
Najskôr si očistíme všetku zeleninu, ktorá do polievky patrí. Začneme zelerom, ktorý si následne nakrájame na menšie kocky. Rovnako si očistíme mrkvu a petržlen, ktorý nakrájame na kolieska. Ak je to potrebné, tak očistíme aj ružičkový kel, ktorý následne stačí prerezať na polovicu.
Základ polievky tvorí cibuľa, ktorú si teda ošúpeme a nakrájame nadrobno. Do hrnca si nalejeme olej, pridáme maslo a necháme roztopiť. Na olivovo-maslovom základe si orestujeme cibuľu, ku ktorej pridáme nakrájaný zeler, mrkvu a petržlen. Po cca 3 minútach pridáme aj kel a necháme ho rovnako chvíľku orestovať. Zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou a necháme variť pod pokrievkou. Varíme približne 15 minút alebo dovtedy, kým všetka zelenina nezmäkne. Podľa potreby osolíme a okoreníme.
Odstavíme a pomocou ponorného mixéra vymixujeme dohladka. Pridáme smotanu alebo kokosové mlieko, doladíme citrónovou šťavou a opäť všetko rozmixujeme. Vrátime na sporák a povaríme ešte približne 3 minútky.
Polievku podávame s krutónikmi alebo s nasekanou petržlenovou vňaťou.