Rýchla polievka z ružičkového kelu: Obľúbiš si ju?

Ružičkový kel nie je veľmi populárny. Mnohí sa mu radšej vyhýbajú, pretože im nie je po vôli ani po chuti. A pritom ide o úžasnú zeleninu, ktorá obsahuje pomerne veľké množstvo vitamínu C a ďalších látok, ktoré dokáže náš organizmus oceniť.

Nepochybujeme o tom, že rovnako ocení aj túto polievku z ružičkového kelu. Aj keď nejde o ružičkovú polievku ako takú, pretože do nej môžete pridať rôzne druhy zeleniny. My sme v tomto prípade volili zeler, mrkvu a petržlen. Táto zelenina nielenže chuť polievky obohatí a vylepší, ale aj prekryje chuť ružičkového kelu, čo rozhodne poteší (teda, keď ružičkový kel nemusíte).

Chuť polievky môžete obohatiť aj o kokosové mlieko, vďaka ktorému bude lahodnejšia a trochu exotickejšia. Ak pri varení polievok neradi používate kokosové mlieko (predsa len je o niečo drahšie), tak voľte smotanu na varenie alebo na šľahanie. Rovnako polievku zjemní a spraví krémovou.

Odporúčame: RECEPT: Pilaf s feniklom a baklažánom – dokonalá kombinácia chutí

ružičkový kel recepty

Zdroj: Shutterstock®

Na krémovú polievku z ružičkového kelu potrebujeme:

  • 450 g ružičkového kelu
  • ¼ menšej hlávky zeleru
  • 1 menšiu cibuľu
  • 1 mrkvu
  • 1 petržlen
  • 1 liter zeleninového vývaru (alebo vodu)
  • 150 ml smotany na varenie (alebo kokosové mlieko)
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1 lyžicu masla
  • 1 lyžičku citrónovej šťavy
  • soľ a čierne mleté korenie

Najskôr si očistíme všetku zeleninu, ktorá do polievky patrí. Začneme zelerom, ktorý si následne nakrájame na menšie kocky. Rovnako si očistíme mrkvu a petržlen, ktorý nakrájame na kolieska. Ak je to potrebné, tak očistíme aj ružičkový kel, ktorý následne stačí prerezať na polovicu.

Základ polievky tvorí cibuľa, ktorú si teda ošúpeme a nakrájame nadrobno. Do hrnca si nalejeme olej, pridáme maslo a necháme roztopiť. Na olivovo-maslovom základe si orestujeme cibuľu, ku ktorej pridáme nakrájaný zeler, mrkvu a petržlen. Po cca 3 minútach pridáme aj kel a necháme ho rovnako chvíľku orestovať. Zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou a necháme variť pod pokrievkou. Varíme približne 15 minút alebo dovtedy, kým všetka zelenina nezmäkne. Podľa potreby osolíme a okoreníme.

Odstavíme a pomocou ponorného mixéra vymixujeme dohladka. Pridáme smotanu alebo kokosové mlieko, doladíme citrónovou šťavou a opäť všetko rozmixujeme. Vrátime na sporák a povaríme ešte približne 3 minútky.

Polievku podávame s krutónikmi alebo s nasekanou petržlenovou vňaťou.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Katarína Šugar

Katarína Šugar

09.08.2022 12:13

Ruzickovy kel milujem. S mojou babinkou sme si taku polievocku kedysi varili. Vyskusam aj tento recept.

Vaše meno:

Monika Geciova

Monika Geciova

24.08.2022 21:26

Toto vyskúšam vyzerá to výborne

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.