Hľadáte originálny spôsob, ako si vychutnať karfiol? Ste na správnom mieste, pretože tento recept je pre vás ako stvorený! Pečený karfiol s cesnakovým jogurtom, tahini a chimichurri je kombinácia, ktorá vás ohromí svojou jednoduchosťou a výnimočnou chuťou.
Sme za čo najviac jednoduché recepty, no a tento spĺňa hneď viacero kritérií naraz. Zdravý a výživný, s bohatými a intenzívnymi príchuťami, ktoré vás prenesú do úplne iného kulinárskeho sveta. Nepotrvá dlho, kým sa stane vašou obľúbenou voľbou na rýchly a lahodný obed či večeru, ktorá bude zároveň aj plná vitamínov a zdravých tukov.
Recept na pečený karfiol s tahini
Ingrediencie:
- 1 stredne veľký karfiol (odstráňte hrubé vonkajšie listy, ale nechajte tie jemnejšie)
- 2 pl olivového oleja
- 1 čl morskej soli
Chimichurri:
- 1 šalotka (jemne nakrájaná)
- 1 červená chili paprička (nakrájaná)
- 3-4 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1/2 šálky červeného vínneho octu
- 1 ČL soli
- 1 ČL červených paprikových vločiek
- 1/2 šálky nasekaného koriandru
- 2 šálky nasekanej petržlenovej vňate
- 3/4 šálky extra panenského olivového oleja (prípadne viac podľa potreby, aby ste dosiahli správnu konzistenciu, ktorá by mala byť tekutejšia ako pesto)
Tip: Ak nevyužijete všetko na karfiol, môžete skladovať v chladničke až 2 týždne a podávať so steakom alebo rybami.
Cesnakový jogurt:
- 4 PL gréckeho jogurtu
- 1 strúčik cesnaku (prelisovaný)
- Šťava z 1/4 citróna
Na podávanie:
- 2 PL tahini (sezamová pasta)
Postup na pečený karfiol:
- Ako prvé, rúru predhrejte na 200 °C.
- Do veľkého hrnca dajte vodu, pridajte soľ a priveďte k varu.
- Keď voda zovrie, opatrne do nej vložte karfiol a zakryte. Nechajte ho variť 6-8 minút, v závislosti od veľkosti karfiolu. Či je pripravený, zistíte tak, že do stonky vpichnete nôž. Mal by cez ňu prejsť bez problémov. Po uvarení ho vyberte a nechajte na plechu odpariť ďalších 10 minút.
- Karfiol potrite extra panenským olivovým olejom a posypte morskou soľou. Dajte ho do rúry a pečte 45 minút, kým nie je karfiol zlatistý a na vrchu mierne spálený.
- Kým sa karfiol pečie, pripravte chimichurri. Do misy dajte nakrájanú šalotku, chili papričku, cesnak, červený vínny ocot, soľ, červené paprikové vločky, koriander, petržlenovú vňať a olivový olej. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Ak je zmes príliš hustá, môžete pridať trochu viac olivového oleja, čím získa správnu konzistenciu.
- V miske zmiešajte grécky jogurt s prelisovaným cesnakom a citrónovou šťavou. Pridajte soľ a korenie podľa vlastnej chuti.
- Po upečení karfiol vyberte z rúry. Na tanier naneste porciu cesnakového jogurtu. Na to položte karfiol, potom ho polejte tahini a chimichurri. Môžete ho nakrájať a hneď si vychutnávať túto zdravú a chutnú dobrotu!
Ako si viete tento recept s karfiolom prispôsobiť?
- Ako príloha: Tento pečený karfiol je skvelý ako hlavné jedlo alebo príloha. Krásne sa hodí ku grilovaným kuracím prsiam, steaku alebo pečenému lososovi. Pre vegánsku alebo vegetariánsku verziu môžete pridať opečené tofu alebo tempeh ako náhradu za mäso.
- Alternatívy k základnej zelenine: Ak nie ste fanúšikom karfiolu alebo ak chcete len experimentovať s rôznymi druhmi zeleniny, tento recept sa dá jednoducho prispôsobiť. Môžete použiť brokolicu, cuketu alebo baklažán. Ak máte radi zemiaky, pokrájajte ich na kocky, dochuťte a pečte podobne ako karfiol.
- Vylepšenie s prísadami: Experimentujte s rôznymi prísadami, ako sú pečené orechy, granátové jablko alebo feta syr, ktoré môžete pridať na vrch pred podávaním. Tieto prísady zvýraznia chuť a pridajú jedlu krásny vzhľad.
- Alternatíva k tahini: Ak nemáte tahini, môžete použiť iné krémové pasty, ako je hummus alebo ricotta. Ak máte doma bazalku, môžete chimichurri nahradiť domácim pestom. Pesto z bazalky a orechov bude vytvárať úplne novú, no stále vynikajúcu príchuť.
- Alternatíva k jogurtu: Namiesto gréckeho jogurtu môžete skúsiť aj iné jogurty (napr. kokosový jogurt pre vegánsku verziu) alebo použite smotanový syr pre bohatšiu a jemnejšiu chuť.
Tento pečený karfiol s cesnakovým jogurtom, tahini a chimichurri je perfektným jedlom, ktoré si obľúbite pre jeho bohatú jemnú chuť, jednoduchú prípravu a univerzálnosť. Ak vám dochádzajú nápady, vždy sa môžete vrátiť práve k tomuto receptu.
Je to skvelý spôsob, ako využiť zdravú zeleninu v netradičnom a chutnom formáte, ktorý poteší každého. Navyše, chimichurri je omáčka, ktorú si zamilujete nielen k tomuto jedlu, ale aj k iným grilovaným pokrmom. Opäť platí, že milujeme univerzálnosť. Dobrú chuť!
Zdroj úvodnej fotky: INSTAGRAM / @desertislanddishes