Ak hľadáte osviežujúci a zdravý spôsob, ako začleniť karfiol do svojho jedálnička, karfiolový šalát je skvelou voľbou. Karfiol je vynikajúcou zeleninou, bohatou na živiny a s množstvom prospešných účinkov pre zdravie.
Karfiol je bohatý na vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty, čo ho robí prospešným pre imunitný systém, trávenie a zdravie srdca. Karfiol oceníte v jedálničku aj v prípade, že si dávate pozor na svoju líniu alebo sa snažíte schudnúť.
Podľa kalorických tabuliek má 100 g vareného karfiolu len 31 kcal. Čo je rozhodne potešujúce! Obsahuje vitamín A, vitamín C, ale aj vitamíny B a K. Z minerálov môžeme spomenúť vápnik, horčík a draslík, ktorý sa v ňom nachádza.
Jemná chuť a textúra robia z karfiolového šalátu výbornú alternatívu k tradičným zeleninovým šalátom a najmä ku klasickému zemiakovému šalátu. Navyše, počas leta sa šalát skvelo hodí aj na grilovačku. Ponúknite ho svojim hosťom a uvidíte, že zo stola zmizne tak rýchlo, že sa ani nenazdáte.
Takže, ak chcete potešiť seba, ale aj svojich hostí, lahodným a zdravým jedlom, karfiolový šalát je skvelou voľbou. Pridajte sa k nám a objavte jednoduchý a chutný recept na tento vynikajúci šalát. Karfiolový šalát je výborný ako príloha k hlavnému jedlu alebo ako ľahká a zdravá pochúťka.
Vyskúšaj aj: Chutný a rýchly obed zo špargle – tieto recepty musíš skúsiť!
Zdroj: Depositphotos
Na karfiolový šalát potrebujete:
- 1 hlavu karfiolu
- ¾ pohára gréckeho jogurtu
- ¼ šálky kyslej smotany
- 1 lyžicu dijonskej horčice
- 2 lyžice jablčného octu
- 1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžicu nasekaného kôpru
- 4 stonky zeleru nakrájané na kocky
- 1 zväzok jarnej cibuľky nakrájanej nadrobno
- ¼ šálky mletých kukuričných lupienkov (corn flakes)
- soľ a čierne mleté korenie
Postup prípravy karfiolového šalátu:
- Karfiol nadeľte na menšie ružičky, vložte do hrnca a zalejte vodou. Priveďte do varu a na strednom ohni varte do zmäknutia – približne 8 až 10 minút.
- Karfiol sceďte a nechajte vychladnúť.
- Medzitým si v miske zmiešajte grécky jogurt, kyslú smotanu, horčicu, ocot, petržlenovú vňať a kôpor.
- V miske zmiešajte karfiol, zeler, jarnú cibuľku mleté kukuričné lupienky. Všetko dobre premiešajte a zalejte jogurtovou zmesou. Opäť premiešajte a podľa chuti okoreňte a osoľte.
- Pred podávaním šalát vložte do chladničky a nechajte schladiť aspoň 1 hodinu.
Tip: Pripravte šalát deň vopred a nechajte ho odležať v chladničke počas celej noci, aby sa ingrediencie lepšie spojili a rovnako sa prepojili aj všetky chute. Šalát chutí fantastický len tak samotný, no pochutnať si na ňom môžete aj v kombinácii s grilovaným mäskom – je to dokonalá kombinácia.
Vyskúšajte aj ďalšie skvelé recepty z karfiolu:
- Karfiol v cestíčku - pripravte si ho podľa TOP receptov a ďalších skvelých rád!
- Fantastické karfiolové fašírky pečené v rúre – kto by im odolal?
- Lahodný karfiolový hummus: Vyskúšaj aj niečo menej tradičné
- Pečené karfiolové fašírky, ktoré si zamilujú aj deti
- Karfiol zdravo a chutne: Skúste recept na zapekaný karfiol s cuketou!
- Krémová karfiolová polievka: Rýchla, jednoduchá a hlavne lahodná!
- Ako si dopriať pizzu bez výčitiek? Skúste recept na karfiolovú pizzu!
- Karfiolové karí s červenou šošovicou – zdravý a výživný obed
- Karfiolovo-mrkvové fašírky pripravené na zdravý spôsob
- Falošné halušky na zdravší spôsob, ale rovnako skvelé!
- Karfiolová ryža ako zdravá a diétna príloha?! Ako ju pripraviť?