Fantastický recept z karfiolu: Na tento šalát sa ti budú zbiehať sliny aj o polnoci

Ak hľadáte osviežujúci a zdravý spôsob, ako začleniť karfiol do svojho jedálnička, karfiolový šalát je skvelou voľbou. Karfiol je vynikajúcou zeleninou, bohatou na živiny a s množstvom prospešných účinkov pre zdravie.

Karfiol je bohatý na vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty, čo ho robí prospešným pre imunitný systém, trávenie a zdravie srdca. Karfiol oceníte v jedálničku aj v prípade, že si dávate pozor na svoju líniu alebo sa snažíte schudnúť.

Podľa kalorických tabuliek má 100 g vareného karfiolu len 31 kcal. Čo je rozhodne potešujúce! Obsahuje vitamín A, vitamín C, ale aj vitamíny B a K. Z minerálov môžeme spomenúť vápnik, horčíkdraslík, ktorý sa v ňom nachádza.

Jemná chuť a textúra robia z karfiolového šalátu výbornú alternatívu k tradičným zeleninovým šalátom a najmä ku klasickému zemiakovému šalátu. Navyše, počas leta sa šalát skvelo hodí aj na grilovačku. Ponúknite ho svojim hosťom a uvidíte, že zo stola zmizne tak rýchlo, že sa ani nenazdáte.

Takže, ak chcete potešiť seba, ale aj svojich hostí, lahodným a zdravým jedlom, karfiolový šalát je skvelou voľbou. Pridajte sa k nám a objavte jednoduchý a chutný recept na tento vynikajúci šalát.  Karfiolový šalát je výborný ako príloha k hlavnému jedlu alebo ako ľahká a zdravá pochúťka.

Vyskúšaj aj: Chutný a rýchly obed zo špargle – tieto recepty musíš skúsiť!

karfiolový šalát

Zdroj: Depositphotos

Na karfiolový šalát potrebujete:

  • 1 hlavu karfiolu
  • ¾ pohára gréckeho jogurtu
  • ¼ šálky kyslej smotany
  • 1 lyžicu dijonskej horčice
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžicu nasekaného kôpru
  • 4 stonky zeleru nakrájané na kocky
  • 1 zväzok jarnej cibuľky nakrájanej nadrobno
  • ¼ šálky mletých kukuričných lupienkov (corn flakes)
  • soľ a čierne mleté korenie

Postup prípravy karfiolového šalátu:

  1. Karfiol nadeľte na menšie ružičky, vložte do hrnca a zalejte vodou. Priveďte do varu a na strednom ohni varte do zmäknutia – približne 8 až 10 minút.
  2. Karfiol sceďte a nechajte vychladnúť.
  3. Medzitým si v miske zmiešajte grécky jogurt, kyslú smotanu, horčicu, ocot, petržlenovú vňať a kôpor.
  4. V miske zmiešajte karfiol, zeler, jarnú cibuľku mleté kukuričné lupienky. Všetko dobre premiešajte a zalejte jogurtovou zmesou. Opäť premiešajte a podľa chuti okoreňte a osoľte.
  5. Pred podávaním šalát vložte do chladničky a nechajte schladiť aspoň 1 hodinu.

Tip: Pripravte šalát deň vopred a nechajte ho odležať v chladničke počas celej noci, aby sa ingrediencie lepšie spojili a rovnako sa prepojili aj všetky chute. Šalát chutí fantastický len tak samotný, no pochutnať si na ňom môžete aj v kombinácii s grilovaným mäskom – je to dokonalá kombinácia.

Vyskúšajte aj ďalšie skvelé recepty z karfiolu:

3 komentárov
JAN KOMADA

JAN KOMADA

06.07.2023 14:10

Karfiol mám rád zaujímavý recept

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

06.07.2023 22:41

Perfektný šalát

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

10.07.2023 23:52

Tak tento šalát určite vyskúšam pri prvej príležitosti. Už si ho aj zapisujem. Ďakujem za inšpiráciu :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE