Chutné a zdravé recepty z karfiolu: Lepšie ako vyprážaný!

Aj vy pripravujete karfiol hlavne tak, že ho rozdelený na ružičky obalíte v cestíčku alebo trojobale a vysmažíte na oleji? Stačí k tomu pridať varené zemiaky a tatársku omáčku a klasický a mnohými veľmi obľúbený, i keď nie úplne najzdravší, obed je na svete. Čo však využiť potenciál tejto zdravej zeleniny naplno a vyskúšať ju použiť v mnohých ďalších receptoch? Verte tomu, že karfiol je skutočne variabilnou potravinou, ktorá sa dá pripraviť na množstvo spôsobov, pričom vždy chutí inak. Ak už máte dosť vyprážaného karfiolu alebo len jednoducho chcete vyskúšať niečo nové, určite neprehliadnite nasledujúci článok. Dáme vám tipy na skvelé recepty z karfiolu!

Prečo jesť karfiol pravidelne?

Než sa pustíme do varenia, môžeme si spomenúť, prečo jesť karfiol pravidelne a prečo sa ho oplatí mať v jedálničku. Ide o nutrične bohatú zeleninu, ktorá má len nízky podiel kalórií a zanedbateľné množstvo tukov. Je zdrojom vlákniny, ktorá podporuje správnu funkciu našich čriev. Chráni nás pred zápchou a rovnako pozitívne vplýva na hladinu cholesterolu v krvi. Okrem toho nám karfiol doplní mnohé vitamíny skupiny B aj vitamíny C a E. Taktiež sa v ňom ukrýva zinok, meď, draslík či horčík. Je skvelou potravinou pri chudnutí, pričom človeka dobre zasýti. Podporuje zdravie obličiek i srdca a normalizuje krvný tlak. Rovnako má pozitívny vplyv na nervový systém človeka. A čo všetko sa z neho dá pripraviť? Množstvo inšpirácie nájdete v nasledujúcej galérii!

1. Zapekaný karfiol

Ak chcete dať na čas zbohom vypráženému karfiolu, pripravte si ho napríklad zapečený v rúre. Budeme potrebovať 1 karfiol, 3 zemiaky, 1 cibuľu, 3 vajcia, 2 strúčiky cesnaku, 200 ml mlieka, 250 g kyslej smotany, 100 g kuracej šunky, 200 g syru eidam, olej, soľ, korenie, petržlenovú vňať, prípadne iné obľúbené koreniny. Cibuľu aj šunku nakrájame a trochu osmažíme na olivovom oleji. Potom si karfiol nakrájame na menšie kúsky a zemiaky na tenšie kolieska. Zeleninu dáme do dostatočne veľkej misky, pridáme pretlačený cesnak, osmaženú cibuľku so šunkou, mlieko, vajcia, smotanu a koreniny. Všetko spolu dôkladne vymiešame a premiestnime do vymastenej zapekacej misy. Pečieme asi 50 až 60 minút pri teplote 180 °C. Keď karfiol aj zemiaky zmäknú, navrstvíme na ne nastrúhaný syr a dáme ešte na chvíľu do rúry. Recept je možné obmeniť a pridať aj inú obľúbenú zeleninu, napríklad hrášok, mrkvu či brokolicu.

13 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

27.01.2020 08:06

Výborné recepty! Karfiolovú ryžu rada vyskúšam, vďaka!

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

27.01.2020 08:47

Dobré inšpirácie .

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

27.01.2020 09:52

u nás je karfiol obľúbený, často pripravujem na rôzne spôsoby

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

27.01.2020 15:01

karfiol je super ... najradšej máme zapekaný tak rôzne čo nájdem v chladničke :-)

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

27.01.2020 23:30

Karfiol máme v obľube aj v našej rodine.Najčastejšie ho zapekám,výborný je len uvarený a poliaty maslom,alebo karfiolová praženica.Aj tieto recepty ma zaujali a určite vyskúšam.

Vaše meno:

Michaela Ulehlová

Michaela Ulehlová

28.01.2020 21:05

Odporúčam zapekaný karfiol s bryndzou, netradičná kombinácia ale veľmi chutná

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

28.01.2020 21:40

Super inšpirácie. Zaujala ma karfiolová pizza

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

28.01.2020 23:30

Ďakujem za typy, zbožňujem karfiol na akýkoľvek spôsob :-) Najviac ma zaujala karfiolová ryža a pizza určite vyskúšam, bude to príjemné spestrenie, oproti vyprážanému karfiolu alebo karfiolovej polievky :-)

Vaše meno:

Anna Tlachova

Anna Tlachova

29.01.2020 09:09

U nás máme najradšej karfiolové fašírky s cesnakovým dipom.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

30.01.2020 16:27

až sa mi slinky zbiehajú, tiež sa už budem netrpezlivo čakať zeleninku z vlastnej úrody

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

13.02.2020 09:48

karfiol má fantastickú chuť a dá sa využiť na prípravu rôznych zdravých variácií...aj keď klasike - vyprážanému karfiolu sa ťažko odoláva :-D

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

26.02.2020 18:28

milujem karfiol:)

Vaše meno:

Lenka Šluchová

Lenka Šluchová

10.06.2022 12:52

Práve ste ma inšpirovali na zajtrajší obed. :)
Karfiol som už dávno nemala.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE