Aj vy pripravujete karfiol hlavne tak, že ho rozdelený na ružičky obalíte v cestíčku alebo trojobale a vysmažíte na oleji? Stačí k tomu pridať varené zemiaky a tatársku omáčku a klasický a mnohými veľmi obľúbený, i keď nie úplne najzdravší, obed je na svete. Čo však využiť potenciál tejto zdravej zeleniny naplno a vyskúšať ju použiť v mnohých ďalších receptoch? Verte tomu, že karfiol je skutočne variabilnou potravinou, ktorá sa dá pripraviť na množstvo spôsobov, pričom vždy chutí inak. Ak už máte dosť vyprážaného karfiolu alebo len jednoducho chcete vyskúšať niečo nové, určite neprehliadnite nasledujúci článok. Dáme vám tipy na skvelé recepty z karfiolu!
Prečo jesť karfiol pravidelne?
Než sa pustíme do varenia, môžeme si spomenúť, prečo jesť karfiol pravidelne a prečo sa ho oplatí mať v jedálničku. Ide o nutrične bohatú zeleninu, ktorá má len nízky podiel kalórií a zanedbateľné množstvo tukov. Je zdrojom vlákniny, ktorá podporuje správnu funkciu našich čriev. Chráni nás pred zápchou a rovnako pozitívne vplýva na hladinu cholesterolu v krvi. Okrem toho nám karfiol doplní mnohé vitamíny skupiny B aj vitamíny C a E. Taktiež sa v ňom ukrýva zinok, meď, draslík či horčík. Je skvelou potravinou pri chudnutí, pričom človeka dobre zasýti. Podporuje zdravie obličiek i srdca a normalizuje krvný tlak. Rovnako má pozitívny vplyv na nervový systém človeka. A čo všetko sa z neho dá pripraviť? Množstvo inšpirácie nájdete v nasledujúcej galérii!
![](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/665/692/d3c/zapekany-karfiol_984_0_.jpg)
1. Zapekaný karfiol
Ak chcete dať na čas zbohom vypráženému karfiolu, pripravte si ho napríklad zapečený v rúre. Budeme potrebovať 1 karfiol, 3 zemiaky, 1 cibuľu, 3 vajcia, 2 strúčiky cesnaku, 200 ml mlieka, 250 g kyslej smotany, 100 g kuracej šunky, 200 g syru eidam, olej, soľ, korenie, petržlenovú vňať, prípadne iné obľúbené koreniny. Cibuľu aj šunku nakrájame a trochu osmažíme na olivovom oleji. Potom si karfiol nakrájame na menšie kúsky a zemiaky na tenšie kolieska. Zeleninu dáme do dostatočne veľkej misky, pridáme pretlačený cesnak, osmaženú cibuľku so šunkou, mlieko, vajcia, smotanu a koreniny. Všetko spolu dôkladne vymiešame a premiestnime do vymastenej zapekacej misy. Pečieme asi 50 až 60 minút pri teplote 180 °C. Keď karfiol aj zemiaky zmäknú, navrstvíme na ne nastrúhaný syr a dáme ešte na chvíľu do rúry. Recept je možné obmeniť a pridať aj inú obľúbenú zeleninu, napríklad hrášok, mrkvu či brokolicu.