Recept: Obľúbená karfiolová polievka Ivany Gáborík – s pórom a petržlenom

Máte radi karfiol? To je skvelá správa, pretože je to úžasná zdravá zelenina. Karfiol je bohatý na vitamíny a minerály, vrátane vitamínu C a niektorých vitamínov skupiny B, ktoré sú dôležité pre celkové zdravie. Obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a môžu redukovať riziko chronických ochorení.

Je nízkokalorický, čo ho robí ideálnou voľbou pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť alebo udržiavať svoju hmotnosť. Karfiol je tiež bohatý na vlákninu, ktorá podporuje dobré trávenie a môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi. Navyše je ľahko a cenovo dostupný, čo ho robí skvelým doplnkom k zdravému stravovaniu.

A ako si zdravý karfiol vychutnať? Veľmi zdravou voľbou je karfiol jednoducho pripravený na pare. Takto ho môžete podávať aj v prípade, ak sa snažíte schudnúť a dávate si pozor na kalorický príjem. No veľmi chutný je aj pečený karfiol. Na Slovensku je úplnou klasikou zase obalený a vysmažený karfiol, bežne podávaný z varenými zemiakmi. A čo taká karfiolová polievka? 

Karfiolová polievka sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi. Isto odporúčame vyskúšať aj lahodný karfiolový krém, ktorý zahreje aj zasýti a doplní vitamíny a cenné živiny. Vyskúšajte si napríklad pripraviť karfiolovú polievku podľa známej tanečnice Ivany Gáborík, ktorá ju vo svojej domácnosti pripravuje s pórom, petržlenom a štipkou protizápalovej kurkumy. Táto jednoduchá a na prípravu rýchla polievka vás nadchne!

Odporúčame: Recept na rýchly koláč frangipane s jahodami a rebarborou podľa Adriany Polákovej

Ingrediencie na karfiolovú polievku podľa Ivany Gáborík:

  • 1/2 póru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 malý karfiol
  • 1/4 petržlenu
  • 4 malé zemiaky
  • soľ, kurkuma, drvená rasca


Postup prípravy: Pór nasekáme na malé kúsky a zľahka ho opražíme na troche oleja. Pridáme na kúsky nasekaný cesnak a po chvíle aj nakrájaný petržlen. Podlejeme trochou vody a potom pridáme na ružičky pokrájaný karfiol. Zalejme vodou tak, aby bol karfiol ponorený a pod pokrievkou chvíľku povaríme.

Pridáme soľ, rascu a kurkumu. Potom pridáme zemiaky nakrájané na malé kúsky a varíme do zmäknutia. Po uvarení polievku rozmixujeme ponorným mixérom na hladký krém a môžeme podávať. Dobrú chuť!

Zdroj úvodnej foto: instagram.com/iversanns

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE