DIY mätovo-čajovníkový prostriedok proti plesniam – TOP pomocník do kúpeľne

Kúpeľne sú pravidelne vystavené vysokým úrovniam vlhkosti kvôli sprchovaniu, kúpaniu a umývaniu. A to je jeden z hlavných rizikových faktorov pre vznik a šírenie plesní. Plesne potrebujú vlhké prostredie na rast, preto sú kúpeľne ideálnym miestom pre ich vznik. Rolu však zohráva aj teplota. Teplota v kúpeľniach je často vyššia kvôli teplej vode používanej pri sprchovaní alebo kúpaní. A práve teplé a vlhké prostredie je ideálne pre rast plesní.

K ďalším rizikovým faktorom patrí nedostatočné vetranie priestorov, ktoré by zbavilo miestnosť nadbytočného vlhka a tela. Ako teda tomuto nepríjemnému problému predísť? Rozhodne je nutné spomínané pravidelné vetranie. Ak nie je v kúpeľni okno, pomôže ventilátor, ktorý nadmernú vlhkosť odvedie.

Pomôžu odvlhčovače, taktiež pravidelné čistenie kúpeľne a udržovanie povrchov čo možno naviac v suchu. Po sprche či kúpeli je vhodné mokré povrchy utrieť. No aj tak sa môže stať, že sa nejaká pleseň objaví. Ak sa tak stane, je nevyhnutné čo najskôr zakročiť, pretože s rozšírenými plesňami je boj náročnejší, navyše ohrozujú naše zdravie, preto je nevyhnutné sa ich okamžite zbaviť.

Ako na to? Vyskúšajte pomocníka, ktorého si jednoducho urobíte doma z pár surovín. Jednou z nich je aj známy tea tree oil, teda čajovníkový olej, ktorý je známy silnými protiplesňovými účinkami. Ako si vyrobiť vlastný prípravok proti plesniam? 

Odporúčame: DIY prírodný dezinfekčný gél na ruky s Aloe vera – vhodný aj pre deti

pleseň v kúpeľni Depositphotos

Na domáci prípravok proti plesni v kúpeľne potrebujeme:

  • 250 ml destilovanej vody (alebo prevarenej a ochladnutej)
  • 125 ml peroxidu vodíka
  • 10 kvapiek čajovníkového esenciálneho oleja
  • 10 kvapiek mätového esenciálneho oleja

Ako si vyrobiť účinnú zbraň proti plesniam v domácnosti? 

Účinného domáceho pomocníka proti plesniam máte hotového raz-dva. Pripravte si nádobku tmavej farby s rozprašovačom. Tmavá nádobka je potrebná preto, lebo peroxid vodíka reaguje na slnko, čím následne môže byť znížená účinnosť. 

Do nádobky nalejte najskôr destilovanú vodu a potom opatrne pridajte peroxid vodíka. Nakoniec nakvapkajte esenciálne oleje. Roztok premiešajte jemnými krúživými pohybmi nádobky, namiesto pretrepávania. A roztok proti plesniam je hotový. 

Môžete ho nastriekať priamo na miesta v kúpeľni napadnuté plesňou. Ideálne je, aby ste nechali prípravok ešte pôsobiť jednu až dve hodiny. Potom opláchnite. Tento prostriedok proti plesni môžete uchovávať až jeden mesiac na tmavom mieste. 

Anketa: Mávate v kúpeľni problém s plesňami?

Odpovedali 3 ľudia

0%
67%
0%
33%
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE