Jednoduchá, rýchla a k tomu ešte aj zdravá polievka – čo viac si priať? Asi už len niekoho, kto by tu polievku aj navaril. No nemusíte sa báť, pretože aj keď ste začínajúcou gazdinkou a v kuchyni nie ste ešte úplne doma, tak túto polievku zvládnete uvariť a ešte si aj „zliznete“ pochvalu od svojej polovičky.
Polievky sú veľmi jednoduché na prípravu a poľahky môžeme povedať, že sa dajú pripraviť takmer z čohokoľvek. Chutná je napríklad bryndzová polievka, ktorú možno poznáte pod názvom demikát. Chuť bryndze v spojení s opraženou slaninkou alebo krutónikmi je nezameniteľná. Deti si určite obľúbia polievku zo zeleniny, akou je mrkvová polievka a dospelí možno dajú prednosť trošku výraznejšej chuti, akú má cesnaková polievka. Ak hľadáte nejakú novú inšpiráciu na polievku, tak nech sa páči – karfiolová polievka na krémový spôsob vás zahreje aj zasýti.
Vyskúšaj tiež: Zdravé recepty: Hustý hráškový krém
Na karfiolovú polievku potrebujete:
- 1 menší karfiol
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 liter vývaru
- 1 cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- olivový olej
- 250 ml smotany na varenie
- soľ a čierne korenie
Existujú dva spôsoby prípravy tejto chutnej polievky – oba sú však jednoduché. Pri prvom spôsobe si v extra hrnci uvaríte karfiol a zemiaky a na panvičke opražíte cibuľu a cesnak, ktorý následne pridáte do hrnca so zeleninou. Pri druhom spôsobe si urobíte základ – teda opražíte cibuľu a cesnak a následne pridáte nakrájané zemiaky, karfiol a necháte variť. Je teda len na vás, ktorý spôsob si vyberiete.
Keďže my preferujeme varenie v jednom hrnci, tak odporúčame práve tento spôsob. Očistíme si cibuľu a nakrájame ju. Rovnako si očistíme cesnak a nakrájame ho na plátky. Do hrnca dáme trochu olivového oleja, rozpálime ho a orestujeme cibuľu aj cesnak do sklovitá. Medzitým si očistíme zemiaky a nakrájame ich na menšie kocky. Karfiol umyjeme a rozdelíme ho na menšie ružičky. Keď bude cibuľa orestovaná, pridáme nakrájané zemiaky i karfiol, zalejeme vývarom a varíme až kým zelenina nezmäkne. Samozrejme, podľa potreby osolíme aj okoreníme. Po uvarení rozmixujeme, pridáme smotanu a necháme ešte chvíľu prebublať.
Smotanu môžete pokojne nahradiť aj strúhaným syrom, ktorý sa do polievky pridáva po jej rozmixovaní. Syr sa krásne roztopí čím vám v podstate rovnako vznikne krémová polievka.