Nie každý má k vareniu rovnaký vzťah. Pre niekoho je kuchyňa miestom oddychu, kreativity a radosti, pre iného povinnou zastávkou, ktorú je potrebné zvládnuť čo najrýchlejšie. Kým niektorí obdivujú šéfkuchárov a snívajú o tom, že raz navštívia michelinské reštaurácie a ochutnajú ich kulinárske umenie, iní sa snažia nájsť čo najjednoduchšie triky, ktoré im uľahčia prípravu každodenných jedál doma. Varenie totiž nemusí byť vždy náročné ani časovo zdĺhavé – často stačí poznať tie správne skratky.
Práve takéto kuchynské tipy dokážu premeniť bežné varenie na príjemnú činnosť, pri ktorej ušetríte čas aj energiu. Nemusíte byť profesionálny kuchár, aby ste pripravili šťavnaté mäso, dokonale uvarené cestoviny či zeleninu plnú chuti. A hoci michelinské reštaurácie zostávajú inšpiráciou pre vysokú gastronómiu, mnohé triky od šéfkuchárov si môžete preniesť aj do vlastnej kuchyne.
Niektoré z nás sa takpovediac s varechou v ruke aj narodili. Uvariť akékoľvek jedlo alebo upiecť nejaký zákusok nám vôbec nerobí problém. Ale na druhej strane sa medzi nami nájdu aj také, ktoré varenie alebo pečenie berú ako trest. Niektoré totižto nerady trávia v kuchyni čo i len minútu. Varenie je totižto niekedy zdĺhavá činnosť, ktorá zaberie veľké množstvo času.
Shutterstock®Ako na šťavnaté mäso?
Pripraviť dokonalé mäso nie je vôbec jednoduché. Pri krátkom varení môže byť gumené a pri dlhom varení zase vysušené. Aby bolo mäso pripravené ideálne a bolo šťavnaté, tak ho naložte do „soľanky“. Zmiešajte ¼ šálky soli, tri poháre vody a ¼ šálky cukru. Mäso naložte do tejto zmesi a nechajte ho v nej aspoň hodinu – ideálne je, ak ho budete takto skladovať v chladničke. Pri varení či pečení si mäso zachová svoju šťavnatosť.
Rýchlo uvarené cestoviny
Aj keď v dnešnej dobe je pomerne trúfalé hovoriť o tom, ako cestoviny uvariť čo najrýchlejšie (veď asi všetci poznáme 3-minútové cestoviny), ale predsa len jeden trik existuje. Ak cestoviny pred varením namočíte, bude trvať len 60 sekúnd kým sa následne uvaria. Ideálne je vložiť cestoviny do vzduchotesnej nádoby a zaliať ich vodou. Takto ich nechajte namočené niekoľko hodín pred varením, no pokojne aj celú noc. Keď budete pripravovať obed, môžete ich priamo pridať do omáčky a chvíľku ich v nej povariť.
Shutterstock®Rýchlo opražená cibuľka a mäkšie mäso
Aj vás občas štve, že pri restovaní cibule sa časť z nej spáli a časť opraží do sklovitá? Síce pečená cibuľa je chutná a zdravá, ale hovoriť môžeme predovšetkým o tej pečenej v rúre. Aby ste jej spečeniu pri pražení predišli, tak pri jej restovaní použite tajný trik šéfkuchárov – trik so sódou. Keď sa začne cibuľa sfarbovať, tak pridajte trošinku sódy bikarbóny. Cibuľka sa tak nespáli.
Sódu bikarbónu sa oplatí pridať aj do mäsa. Ak varíte napríklad guľáš a čakáte, kým mäsko zmäkne, aby ste pridali ďalšie ingrediencie, tak pridajte do základu aj trošku sódy bikarbóny. Mäsko tak zmäkne oveľa rýchlejšie.
Voňavé korenie
Niekedy je tajomstvo skvelého jedla ukryté v korení, ktoré bolo použité na jeho dochutenie. Ak chcete z korenia vyťažiť maximum, tak by ste ho mali chvíľku opiecť na panvici. Korenie tak uvoľní svoju arómu a jedlu dodá nezameniteľnú chuť.
Shutterstock®Rýchle varenie zeleniny
Najbližšie, keď si budete pripravovať zeleninu, tak ju nedajte variť do vody z vodovodu, ale ju zalejte minerálkou. Sýtená minerálka pomáha zeleninu zmäkčiť, vďaka čomu sa rýchlejšie uvarí. Trik je to síce skvelý, ale už dlhšiu dobu sa hovorí o tom, že minerálky nie sú pre naše telo prospešné. Či sa teda rozhodnete tento trik vyskúšať alebo nie, je len a len na vás.