S karfiolom sa dá v kuchyni čarovať všelijako. Dajú sa z neho pripraviť úžasné jedlá, ktorým sa rozhodne nedá odolať. Najklasickejšou pochúťkou je vyprážaný karfiol, ktorý najlepšie chutí s tatárskou omáčkou – síce je to príliš kalorické, ale treba si vedieť aj dopriať (no nie?). Ďalšou obľúbenou pochúťkou je karfiolová ryža, ktorá je skvelou prílohou k hlavnému jedlu. No aj karfiolová polievka dokáže potešiť každé hladné bruško.
Karfiol je fantastický pre všetkých, ktorí sa snažia udržať si svoju štíhlu líniu. Obsahuje málo kalórií (na 100 g má okolo 30 kcal) a zároveň veľké množstvo vitamínov a minerálov. Z nich môžeme spomenúť napríklad vitamín C i vitamín K, draslík, magnézium i kyselinu listovú.
Vyskúšajte si z tejto fantastickej suroviny pripraviť aj karfiolové fašírky, ktoré budete mať hotové raz-dva a oveľa rýchlejšie zmiznú z taniera.
Odporúčame tiež: Cesnakové SMASHED POTATOES: Zemiaky na iný spôsob
Zdroj: Depositphotos
Na karfiolové fašírky potrebujeme:
- 500 g karfiolu
- 2 vajíčka
- 130 g špaldovej celozrnnej múky
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- soľ a čierne mleté korenie
Postup
- Rúru si dáme vyhriať na 200 °C.
- Karfiol očistíme, umyjeme a rozdelíme na menšie ružičky. Takto pripravený karfiol dáme variť do vody a varíme ho dovtedy, kým nebude mäkký.
- Uvarený karfiol scedíme a necháme chvíľu odkvapkať.
- Následne karfiol preložíme do misky a popučíme ho. Pridáme k nemu vajíčka, múku, prášok do pečiva a podľa potreby osolíme a okoreníme.
- Z hotovej zmesi vytvarujeme fašírky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Karfiolové fašírky pečieme v rúre približne 20 až 30 minút.
- Podávame so zeleninou, dresingom alebo uvarenými zemiakmi. Skvelý je k ním aj uhorkový šalát.
Tip: Ak chcete karfiolové fašírky vylepšiť, pridajte k ním nastrúhaný syr. Prajeme vám DOBRÚ CHUŤ!