Hubárska sezóna je v plnom prúde. Ak chodievate do lesa a zbierate huby, tak ich okrem sušenia využite aj na prípravu chutných pokrmov.
Väčšina z nás chodí na huby, ktoré si potom suší, pretože sušené huby (hlavne hríby či dubáky) sú najlepšie vo vianočnej kapustnici. Niektorí huby zavárajú – hlavne masliaky, a iní z nich neváhajú pripraviť rôzne pokrmy. Už ste jedli napríklad takú vyprážanú bedľu vysokú (známu aj ako jedľa bedľa) alebo praženicu s hríbmi? Je to pochúťka, ktorá doslova nemá žiadnu konkurenciu.
I hubová polievka je lahodná a dá sa pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Najčastejšie sa pripravuje z hríbov alebo už spomínaných dubákov. Ale ani kuriatková polievka nie je na zahodenie. Poďte si ju teda spolu s nami uvariť.
Odporúčame: Recept: Poctivá dubáková krémová polievka
Zdroj: Depositphotos
Na kuriatkovú polievku potrebujeme:
- 250 g čerstvých húb – kuriatka
- 2 šalotky
- 3 stredne veľké zemiaky
- 2 lyžice bravčovej masti (alebo olivový olej)
- 1 l vývaru
- 250 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice octu
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 lyžicu masla
- soľ a čierne mleté korenie
- bobkový list, celé nové korenie
Postup
- Šalotku si očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
- Čerstvo nazbierané kuriatka (alebo kúpené) si očistíme – pozor, neoplachujeme ich pod vodou, pretože by ňou nasiakli. Stačí ich len utrieť vlhkou handričkou a poutierať papierovými utierkami.
- Očistené kuriatka nakrájame na menšie kúsky.
- Do hrnca si dáme masť a orestujeme šalotku. Keď bude orestovaná, pridáme nakrájané kuriatka a chvíľu opečieme. Keď kuriatka začnú púšťať vodu, osolíme a okoreníme ich.
- Po chvíľke pridáme očistené a na menšie kocky nakrájané zemiaky, bobkový list, nové korenie a podlejeme vývarom.
- Varíme dovtedy, kým zemiaky nezmäknú.
- Na záver pridáme smotanu na šľahanie, dochutíme cukrom a octom. Podľa potreby môžete ešte pridať soľ. Na zjemnenie polievky pridáme za lyžicu masla.
Polievku, samozrejme, podávame teplú. Môžete ju na záver dozdobiť orestovanými kuriatkami alebo si do nej pridať opečené krutóniky.