Všetko o tahini: Toto potrebuješ vedieť skôr, než ju ochutnáš!

pasta tahini

Chutí vynikajúco a o jej zdravotných benefitoch nemožno ani len na sekundu pochybovať. Sezamová pasta tahini je v súčasnej dobe, kedy je moderné zdravé a zároveň exotické stravovanie, ingrediencia číslo jedna a do jedálnička by ste ju mali jednoznačne zaradiť aj vy. Pýtate sa, čo je na tejto hutnej paste čudnej farby také dobré? Čítajte ďalej a dozviete sa všetko o tahini!

Čo je tahini? 

Poďme pekne po poriadku a najprv si ozrejmime, čo to presne to tahini je. Ako už bolo naznačené vyššie, ide o sezamovú pastu, takže hlavnou ingredienciou tejto pasty bude, samozrejme, sezam. Tahini pasta sa vyrába z mletého sezamu a je vynikajúca ako prísada do slaných aj sladkých jedál, najmä pre svoju neutrálnu chuť.

Tahini je bežnou ingredienciou vo východnej gastronómii, odkiaľ aj pochádza. Jej korene siahajú do starovekej Perzie, odkiaľ cestovala do Izraela. Najčastejšie túto pastu nájdete práve v izraelských, tureckých a gréckych jedlách, no používa sa aj v krajinách Blízkeho východu a dokonca zriedkavejšie aj v Ázii. 

Tahini poznáme dvojaké - jeden druh sa vyrába z celého sezamu, druhý z lúpaného sezamu, pričom tahini z celého sezamu sa považuje za kvalitnejšie.

ako sa robí hummus
Shutterstock®

Zdravotné benefity tahini

  • Nutričné hodnoty. Keďže sezam je naozaj bohatý na zdravý tuk, ktorý nájdete aj v avokáde či vajciach, je významnou ingredienciou v rôznych diétach. Jediná lyžica tahini obsahuje 1 gram vlákniny a 3 gramy proteínov, pasta je bohatá aj na vitamíny E, B1, B2, B3, B5 a B15.

  • Antioxidanty. Pasta tahini je nimi doslova preplnená. Tieto zložky bojujú proti voľným radikálom a v konečnom dôsledku aj proti chorobám, ako je rakovina.

  • Minerály. V prvom rade sa v tahini nachádza meď, ktorá dokáže uvoľňovať bolesť a pôsobí proti opuchom. Nápomocná je meď aj pri liečbe reumatoidnej artritídy aj astmy. Astmatikom vyhovuje aj magnézium, ktoré taktiež zmierňuje príznaky tohto ochorenia. Imunitný systém ocení z tahini kombináciu železo, selén a zinok. V jedinej lyžici tahini dostanete 9 až 12 percent odporúčanej dennej dávky týchto minerálov.

  • Omega-3 mastné kyseliny. Tahini ich obsahuje veľa, čo prospieva najmä zdraviu srdca. Odhaduje sa, že 4 lyžice tahini by mali obsahovať 6 až 9 percent dennej odporúčanej dávky omega-3.

Okrem týchto benefitov z tahini prosperuje aj pečeň, na ktorú pôsobí detoxikačne. Konzumácia tahini je dobrá aj na pleť, svaly, rast a vývoj zdravých buniek a je taktiež významným zdrojom vápnika, ktorý potrebujú kosti aj zuby.

Ako si vybrať kvalitné tahini v obchode

Pri výbere tahini pasty sa vždy zamerajte na zloženie. Najkvalitnejšie výrobky obsahujú iba 100 % sezam bez pridaného oleja, soli, cukru či konzervantov. Ak je sezam lúpaný, pasta bude jemnejšia a svetlejšia, tahini z nelúpaného sezamu má intenzívnejšiu chuť, tmavšiu farbu a viac vlákniny.

Dobrým znakom kvality je aj prirodzené oddelenie olejovej vrstvy navrchu – to je bežné a svedčí o tom, že pasta neobsahuje stabilizátory. Pred použitím ju stačí premiešať. Vyberajte si tahini v sklenenom obale a ak môžete, siahnite po bio kvalite, kde je nižšie riziko zvyškov pesticídov.

Všestranný pomocník v kuchyni

Pasta tahini je považovaná za všestranného pomocníka práve preto, že sa hodí aj k slaným aj k sladkým pokrmom. My ju poznáme v prvom rade ako prísadu obľúbenej pochúťky menom hummus alebo ako dip na zeleninu. Mali by sme ju však konzumovať oveľa viac, pre jej skvelé zdravotné benefity. Hodí sa aj na šaláty a ako príloha k mäsám aj ku grilovanej zelenine.

Tipy, kam všade použiť tahini:

  • Do hummusu alebo baba ganoush: Tahini je neoddeliteľnou súčasťou tradičného cícerového hummusu aj baklažánovej nátierky baba ganoush – dodáva im krémovú konzistenciu a jemne orieškovú chuť.

  • Ako základ šalátových dresingov: Zmiešajte tahini s citrónovou šťavou, olivovým olejom, cesnakom a trochou vody – vznikne bohatý, zdravý dresing ideálny na čerstvé listové šaláty.

  • Na pečenú alebo grilovanú zeleninu: Pokvapkaním teplej mrkvy, cukety či karfiolu tahini omáčkou vytvoríte jednoduché, no gurmánske jedlo.

  • Do sladkých dezertov a pečiva: Tahini sa výborne hodí do cookies, brownies, cheesecakov či krémových nátierok s medom – dodáva im vláčnosť a orieškovú chuť bez orechov.

  • Na Budha misy a obilninové misky: Lyžička tahini preliata na quinoe, ryži či šošovici spolu s čerstvou zeleninou premení jednoduchý obed na nutrične vyvážený zážitok.

  • Do smoothie alebo ovsených kaší: Malé množstvo tahini dodá kokteilu či rannej kaši extra dávku zdravých tukov, bielkovín a zamatovú konzistenciu.

  • Ako dip alebo pomazánka: Stačí zmiešať tahini s trochou vody, citrónovej šťavy, cesnaku a soli a získaš skvelý dip k pita chlebu alebo surovej zelenine.

recept na tahini dresing
Shutterstock®

Spravte si dresing z tahini!

To, že tahini patrí do hummusu, už vieme. Ale to, že si z pasty môžete pripraviť vynikajúci dresing, je novinka. Ide o veľmi jednoduchý recept a ak si dresing dáte na čerstvý šalátik, neoľutujete. Pripravte si zatvárací pohárik, do ktorého pridajte 2 lyžice tahini, šťavu z menšieho citróna, 5 lyžíc olivového oleja a jeden prelisovaný strúčik cesnaku.

Dochuťte soľou a čiernym korením. Zavrite a zatrepte. Podávajte s obľúbeným šalátikom, na grilovanej zeleninke alebo ako polevu na Budha misku.

Skladovanie tahini

Tahini by sa po otvorení malo uchovávať v chladničke, ideálne dobre uzatvorené v pôvodnej nádobe. V chladnom prostredí síce môže mierne zhustnúť, no zachová si svoju čerstvosť a chuť. Pred každým použitím pastu dobre premiešajte – oddelenie olejovej vrstvy na povrchu je prirodzené a nie je známkou pokazenia. Ak ho skladujete pri izbovej teplote, odporúča sa spotrebovať ho do niekoľkých týždňov.

Pozor na alergie!

Aj keď je tahini prirodzene bezlepkové a vegánske, sezam patrí medzi silné potravinové alergény. U citlivých osôb môže vyvolať reakcie ako svrbenie, opuchy, dýchacie ťažkosti či tráviace problémy. Pri kúpe si vždy dôkladne skontrolujte zloženie a prípadné upozornenia na obale, najmä ak máte alergiu na orechy alebo iné semená – sezam býva s nimi spracovávaný v rovnakých výrobných priestoroch.

Aktualizovaný článok: 14.07.2025

3 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

17.05.2019 23:57

Ešte som o nej nepočula a ani som ju nejedla zaujímavé jedlo

Vaše meno:

Beata Kolkova

Beata Kolkova

14.07.2018 21:25

Milujem Tahini

Vaše meno:

Beata Kolkova

Beata Kolkova

14.07.2018 21:25

Milujem Tahini

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.