Skvele chutia, sú výživné a obohacujúce pre náš jedálniček. Syry sú pre mnohých gurmánov neoddeliteľnou súčasťou života a odborníci na výživu ich tiež vychvaľujú do nebies.
Ak však držíte diétu alebo sa jednoducho snažíte schudnúť, mali by ste mať na pamäti, že syry často obsahujú pomerne dosť soli a taktiež nasýtené tuky, preto by ste s nimi mali zaobchádzať opatrne. To však neznamená, že by ste ich mali vyradiť z jedálnička úplne. Stačí si len naštudovať, ktoré sú najzdravšie syry a koľko ich približne zjesť.
Pozor na porciu syra, akú si doprajete!
Pri syroch by sme sa mali držať zásady, že menej je niekedy viac. Porcia syra v jedle by nemala byť väčšia ako 50 gramov. Možno sa vám to zdá ako porcia pre vrabca, no vaše telo zo syra v takomto množstve dostane úplne všetko, čo potrebuje.
Navyše syr dokáže obohatiť ľahšie jedlo (napríklad šalát alebo inak upravenú zeleninu) natoľko, že vás zasýti na oveľa dlhší čas. A to je presne to, čo pri diéte potrebujeme, no nie?
Ktoré syry vyberať, ak vám záleží na zdraví?
Nie všetky syry sú výživovo rovnaké – niektoré obsahujú vysoké množstvo nasýtených tukov a soli, iné sú naopak ľahké, bohaté na bielkoviny a hodnotné minerály. Pri výbere syra sa preto oplatí pozerať nielen na chuť a konzistenciu, ale aj na zloženie a spôsob výroby. Ideálne sú prírodné, menej spracované syry s nižším obsahom sodíka a zdravším tukovým profilom.
Takéto syry môžu byť skvelým zdrojom vápnika, fosforu, horčíka či vitamínov skupiny B, a zároveň nepredstavujú zbytočnú kalorickú záťaž. Ak teda hľadáte syry, ktoré vás nielen potešia chuťovo, ale aj výživovo, tieto patria medzi tie najlepšie.
Shutterstock®TOP 7 najzdravších syrov
Postupne sa dostávame k tomu, aké sú vlastne tie najzdravšie syry, ktoré sa oplatí zaradiť do jedálnička, a to z nutričného hľadiska. Nižšie vám prinášame TOP 7 najzdravších syrov sveta.
1. Parmezán
Syr, ktorý miluje celá planéta a domov má, ako inak, v Taliansku, kde naň nedajú dopustiť ani v jednej reštaurácii.
Lasagne by bez neho neboli to pravé orechové a ani špagety či paradajková polievka. Parmezán obsahuje veľa vápnika, fosforu a ako iné tvrdé syry aj nadpriemer bielkovín a podpriemer tukov.
2. Mozzarella
Jedným z najmäkších syrov, aké poznáme, je vynikajúca mozzarella. Či už v šaláte Caprese, alebo na cestovinách, mozzarella je jednoducho láska. Nemá výraznú chuť, neobsahuje toľko sodíka, čo z nej robí veľmi zdravú kráľovnú syrov.
Pozor, mozzarella je veľmi bohatá na vápnik, takže sa ju rozhodne oplatí papať častejšie. S týmto syrom nešliapnete vedľa ani pri polievkach či omáčkach.
3. Plesňový syr
Niekto by ho v živote nedal do úst, niekto je na ňom doslova závislý. Plesňový syr je vynikajúca pochúťka, ba priam až delikatesa vhodná do šalátov, omáčok alebo len tak k vínku.
Obsahuje viac vápnika, ale aj viac sodíka, takže by ste si na to pri nadmernej konzumácii mali dať pozor. Sem-tam vám však len dopomôže k lepšiemu zdraviu, pretože obsahuje veľa dobrých živín. Výborne ladí s orechmi a s figami!
4. Cottage cheese
Hrudkovitý syr, ktorý prichádza v malom tégliku, to je cottage cheese. Cottage sa dá jesť naslano aj nasladko a jeho výhodou je vysoký podiel bielkovín a malý podiel tukov, nie je ani príliš kalorický.
Ku všetkému sa hodí najmä pre svoju neutrálnu chuť. Dávajte si však pozor, koľko sodíka obsahuje cottage, ktorý kupujete. Konzumujte ho s krekrami, s ovocím alebo samostatne!
5. Švajčiarsky syr
Ak vám chýba vitamín B12, siahnite po syre švajčiarskeho typu. Viete, to je ten s veľkými dierami... Obsahuje menej tukov aj sodíka ako ostatné syry, preto je jednou z najzdravších verzií syra, aké existujú.
Hodí sa na zobanie k hroznu či figám, ale aj do sendvičov či chlebíkov. Sú skvelou alternatívou na desiatu či olovrant.
Freepik6. Ricotta
Čerstvý syr, ktorý oceňujú najmä jej otcovia, Taliani. Ricotta je skvelá do pečenia aj varenia, a to najmä pre svoju rozmanitú chuť – sladkú aj slanú.
Má krémovú textúru a je bohatým zdrojom vápnika, selénia a fosforu a poskytne vášmu telu aj veľa bielkovín. Ricottu si môžete vychutnať len tak s ovocím alebo ju pridajte do rannej omelety či omáčky na špagety. Neoľutujete!
7. Kozí syr
Krémová textúra a vynikajúca chuť, to by mohla byť definícia kozieho syra. Má prirodzene menej laktózy ako kravské syry, preto je pre mnohých ľudí dokonca aj lepšie stráviteľný.
Obsahuje veľa bielkovín, ale aj dôležitých minerálov, ako je horčík či selénium a je aj prirodzeným zdrojom probiotík, ktoré teraz často vyhľadávame. Hodí sa na šaláty s orechmi, rukolou a s repou a vynikajúci je aj do pomazánok.
Ktorým syrom dať STOPKU?
Ak sa snažíte stravovať zdravšie, určite by ste mali obmedziť tavené syry. Tie síce vyzerajú lákavo, často sú krémové a ľahko sa roztápajú, no výživovo ponúkajú len málo benefitov. Obsahujú totiž vysoké množstvo soli, umelých emulgátorov, roztieradiel a často aj pridaných tukov.
Ich konzumácia vo väčšom množstve môže prispievať k nadmernému príjmu sodíka, čo zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku, zavodnenia či problémov s obličkami. Rovnakú opatrnosť si zaslúžia aj rôzne „sýrové nátierky“ s podielom syra hlboko pod 50 %, ktoré sú často len zmesou lacných tukov, soli, škrobu a aróm.
Ak je syr až príliš lacný a má podozrivo dlhý zoznam ingrediencií, pravdepodobne ide o silne spracovaný produkt, ktorý vášmu telu nedodá takmer žiadnu hodnotu. V jedálničku by tieto syry mali mať len minimálne miesto – alebo ešte lepšie, nahradiť ich prirodzene fermentovanými a menej spracovanými alternatívami.
Fantastické recepty so syrom, ktoré stoja za vyskúšanie:
- Domáce krekry z parmezánu
- Plnené syrové šampiňóny zapečené v rúre
- Grilovaný syrový sendvič
- Vyprážané syrové guľky
- Tvarohové pagáče so syrom alebo sezamom
- Pečené zemiaky so syrom a slaninou
- Cestoviny s feta syrom a cherry paradajkami
- Štrúdľa na slano so špenátom a kozím syrom
- Hermelínová nátierka s čerstvou hriankou
- Syrovo-slaninové fondue
- Najlepšia zemiaková kaša s mascarpone
Aktualizovaný článok: 04.07.2025