Potraviny s ochladzujúcim účinkom: Čo servírovať v horúcom lete?

Potraviny s ochladzujúcim účinkom

Horúce a sparné letné dni často spôsobujú, že strácame apetít a myslíme len na to, ako sa čo najrýchlejšie osviežiť. Vedeli ste o tom, že organizmus možno schladiť nielen zvonka, ako napríklad osprchovaním sa či spustením ventilátora, ale aj zvnútra, a to konzumáciou istých potravín? 

Áno, potraviny majú tzv. termický efekt a zatiaľ, čo sa niektoré oplatí jesť najmä v zime na zahriatie, iné, o ktorých si povieme v tomto článku, majú zas ochladzujúce účinky. Čo sa vám teda oplatí zaradiť do svojho letného jedálnička? Poďte sa na to pozrieť.

TOP potraviny na ochladenie tela počas leta:

1. Kokosová voda

Kokosová voda patrí medzi najlepšie prírodné nápoje na horúce dni. Je ľahká, osviežujúca a obsahuje množstvo elektrolytov – napríklad draslík, horčík či sodík – ktoré telo stráca potením. Vďaka tomu dokáže rýchlo hydratovať organizmus a pomáha predchádzať únave či prehriatiu.

Okrem toho má jemne sladkastú chuť a neobsahuje takmer žiadne tuky ani kalórie. Môžete ju piť samostatne, pridať do smoothie alebo použiť ako základ na prípravu letných drinkov s ovocím a mätou. Kokosová voda pôsobí ako prirodzený „chladený nápoj od prírody“, a preto sa ju oplatí zaradiť do každodenného letného pitného režimu.

Ochladzujúce exotické ovocie
Shutterstock®

2. Exotické ovocie

Banány, ananás, kivi či celkovo citrusové plody – tropické ovocie má schopnosť prirodzene ochladzovať organizmus. Nie je to len tým, že väčšina z týchto plodov obsahuje veľa vody, ale vo svojej podstate „sú určené“ ľuďom žijúcim celoročne v horúcom podnebí. 

Zloženie exotického ovocia plného vitamínov a minerálov taktiež dopĺňa straty dôležitých látok, ktoré sa vylučujú z tela pri potení. Zoberte si, že už len taká obyčajná citronáda (z pravých rozmixovaných citrónov) nás dokáže rýchlo vzpružiť, hydratovať, posilniť imunitu, ba dokonca sa považuje aj za tzv. čistič krvi.

3. Zelené mungo klíčky

Zelené mungo klíčky sú ľahko stráviteľné, svieže a prirodzene ochladzujú organizmus. Obsahujú množstvo vody, vitamínov skupiny B, vitamín C a antioxidanty, ktoré telo podporia počas horúčav. Navyše dodajú energiu bez zbytočného zaťaženia tráviaceho systému.

V lete ich môžete konzumovať čerstvé ako súčasť šalátov, pridať do wrapov alebo si ich naservírovať s jogurtovým dresingom. Ich jemná chuť a chrumkavá štruktúra osvieži jedálniček a zároveň pomôže udržať vnútornú rovnováhu aj v najväčšom teple.

melón
Shutterstock®

4. Ovocie a zelenina z nášho regiónu

Samozrejme, že aj v našom podnebnom pásme nájdeme skvelé osviežujúce ovocie a zeleninu s chladiacim efektom. Jablká, hrozno, hlávkový šalát, špenát, reďkovka, cuketa – všetky tieto plodiny môžete zapracovať do vášho letného schladzujúceho menu. 

A napríklad také melóny obsahujú vyše 90 % vody, takže zabezpečia naozaj výbornú hydratáciu. Okrem iných blahodarných zložiek obsahujú aj beta-karotén, ktorý chráni pred nežiaducimi účinkami slnečného žiarenia. 

Ochladenie organizmu však poskytujú vo výraznejšej miere aj paradajky alebo uhorky. 

Šalát z nich môže v najdusnejších letných chvíľkach predstavovať aj váš hlavný chod, keď vás prejde chuť na ťažšie jedlá. Nebojte sa ich taktiež použiť do svojho zeleninového smoothie a eliminujte tak riziko prehriatia.

šalát s tofu
Shutterstock®

5. Tofu

Tento vynikajúci zdroj bielkovín je považovaný tradičnou čínskou medicínou za tzv. jinovú potravinu. To znamená, že tofu podporuje v tele chlad. Výborným občerstvením počas horúcich dní je tak kombinácia tofu s rôznou zeleninou, ideálne so spomínanými paradajkami či uhorkami. Zaujímavou je však aj kombinácia melóna a tofu. Pri výrobe ovocných či zeleninových šalátov sa teda nebojte zapojiť fantáziu.

6. Mäta

Väčšina byliniek má skôr hrejivé účinky, to sa však netýka mäty. Za jej osviežujúci efekt môžeme ďakovať mentolu, ktorý je v nej obsiahnutý. A kde si ju môžete prihodiť? Vynikajúca je nielen na ozdobenie a dochutenie studených nápojov, ale aj samotný čaj z tejto bylinky vás osvieži. 

O tom by vedeli niečo povedať aj Arabi, ktorí na mätový čaj nedajú dopustiť. Okrem toho si môžete mätu pridať aj do smoothie alebo do šalátu.

Ochladzujúce mliečne produkty
Shutterstock®

7. Jogurt

Za ochladzujúcu potravinu sa považuje aj mlieko a výrobky z neho. Ako top potravina v tomto okruhu sa však javí jogurt. Ten si pokojne doprajte na raňajky. Keď si doň prihodíte nejaké to čerstvé ovocie, tak si okrem užitočných laktobacilov doplníte aj vitamíny a štart do horúceho dňa bude oveľa znesiteľnejší. 

Na obed sa zas môžete občerstviť obľúbeným gréckym jedlom, ktorým je tzatziki. Obsahuje veľa vody a už spomínané potraviny s chladivým účinkom– biely jogurt aj uhorku.

Čomu sa radšej vyhnúť v lete na tanieri?

Nie všetko, čo nám chutí, je vhodné konzumovať počas horúcich dní. V lete by sme sa mali vyhýbať jedlám a nápojom, ktoré zbytočne zahrievajú organizmus alebo zaťažujú trávenie. Telo vtedy potrebuje ľahkosť, hydratáciu a dostatok živín bez zbytočnej záťaže. Ak sa chcete vyhnúť únave, malátnosti alebo nepríjemnému pocitu ťažoby, skúste obmedziť nasledovné typy potravín:

  • Vyprážané a mastné jedlá – zvyšujú vnútornú teplotu tela a zaťažujú tráviaci trakt.

  • Silne korenené jedlá – síce môžu krátkodobo vyvolať potenie, ale často vedú k ďalšiemu prehrievaniu.

  • Horúce polievky a teplé nápoje – pri extrémnych horúčavách môžu spôsobiť malátnosť a zhoršiť celkový pocit komfortu.

  • Sladké a sýtené nápoje – nehydratujú, skôr zvyšujú smäd a zaťažujú pankreas.

  • Ťažké mäsité jedlá (napr. bravčové, klobásy) – sú náročné na spracovanie a môžu spôsobiť pocit únavy.

Leto je ideálnym obdobím na to, aby sme sa stravovali ľahšie, pestrejšie a zároveň s ohľadom na to, čo naše telo skutočne potrebuje – a tým je nielen hydratácia, ale aj vnútorné ochladenie. Výber potravín s prirodzene osviežujúcim účinkom nám môže pomôcť zvládnuť horúčavy bez únavy a ťažoby. 

Zaraďte do svojho jedálnička vodnaté ovocie, zeleninu, tofu, jogurt, bylinky ako mäta či klíčky a skúste občas vymeniť sýte, mastné jedlá za čerstvé kombinácie, ktoré telo osviežia a zároveň vyživia. Letné dni si potom vychutnáte s ľahkosťou – doslova.

Anketa: Zo spomínaných potravín s ochladzujúcim efektom vás najviac láka:

Odpovedalo 48 ľudí

19%
69%
4%
2%
6%

Aktualizovaný článok: 28.06.2025

2 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

15.07.2019 01:02

Naj melón a voda z citrónom

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

30.06.2019 23:56

Citronáda s mätou je fajn,to si robievam.Aj iné potraviny tu spomenuté.Ale v boji s teplom mi najviac pomôže vychladnutý melón.To je topka.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.