Horúce a sparné letné dni často spôsobujú, že strácame apetít a myslíme len na to, ako sa čo najrýchlejšie osviežiť. Vedeli ste o tom, že organizmus možno schladiť nielen zvonka, ako napríklad osprchovaním sa či spustením ventilátora, ale aj zvnútra, a to konzumáciou istých potravín? Áno, potraviny majú tzv. termický efekt a zatiaľ, čo sa niektoré oplatí jesť najmä v zime na zahriatie, iné, o ktorých si povieme v tomto článku, majú zas ochladzujúce účinky. Čo sa vám teda oplatí zaradiť do svojho letného jedálnička? Poďte sa na to pozrieť.
Pozri aj: Kilá pôjdu ihneď dole! Povieme ti, čo poslúži ako náhrada cestovín
Exotické ovocie
Banány, ananás, kivi či celkovo citrusové plody – tropické ovocie má schopnosť prirodzene ochladzovať organizmus. Nie je to len tým, že väčšina z týchto plodov obsahuje veľa vody, ale vo svojej podstate „sú určené“ ľuďom žijúcim celoročne v horúcom podnebí. Zloženie exotického ovocia plného vitamínov a minerálov taktiež dopĺňa straty dôležitých látok, ktoré sa vylučujú z tela pri potení. Zoberte si, že už len taká obyčajná citronáda (z pravých rozmixovaných citrónov) nás dokáže rýchlo vzpružiť, hydratovať, posilniť imunitu, ba dokonca sa považuje aj za tzv. čistič krvi.
Ovocie a zelenina z nášho regiónu
Samozrejme, že aj v našom podnebnom pásme nájdeme skvelé osviežujúce ovocie a zeleninu s chladiacim efektom. Jablká, hrozno, hlávkový šalát, špenát, reďkovka, cuketa – všetky tieto plodiny môžete zapracovať do vášho letného schladzujúceho menu. A napríklad také melóny obsahujú vyše 90 % vody, takže zabezpečia naozaj výbornú hydratáciu. Okrem iných blahodarných zložiek obsahujú aj beta-karotén, ktorý chráni pred nežiaducimi účinkami slnečného žiarenia. Ochladenie organizmu však poskytujú vo výraznejšej miere aj paradajky alebo uhorky. Šalát z nich môže v najdusnejších letných chvíľkach predstavovať aj váš hlavný chod, keď vás prejde chuť na ťažšie jedlá. Nebojte sa ich taktiež použiť do svojho zeleninového smoothie a eliminujte tak riziko prehriatia.
Inšpiruj sa: Yerba maté – kofeín v inom podaní: Na zvýšenie koncentrácie aj spaľovanie tukov?
Tofu
Tento vynikajúci zdroj bielkovín je považovaný tradičnou čínskou medicínou za tzv. jinovú potravinu. To znamená, že tofu podporuje v tele chlad. Výborným občerstvením počas horúcich dní je tak kombinácia tofu s rôznou zeleninou, ideálne so spomínanými paradajkami či uhorkami. Zaujímavou je však aj kombinácia melóna a tofu. Pri výrobe ovocných či zeleninových šalátov sa teda nebojte zapojiť fantáziu.
Z byliniek osvieži mäta
Väčšina byliniek má skôr hrejivé účinky, to sa však netýka mäty. Za jej osviežujúci efekt môžeme ďakovať mentolu, ktorý je v nej obsiahnutý. A kde si ju môžete prihodiť? Vynikajúca je nielen na ozdobenie a dochutenie studených nápojov, ale aj samotný čaj z tejto bylinky vás osvieži. O tom by vedeli niečo povedať aj Arabi, ktorí na mätový čaj nedajú dopustiť. Okrem toho si môžete mätu pridať aj do smoothie alebo do šalátu.
Jogurt
Za ochladzujúcu potravinu sa považuje aj mlieko a výrobky z neho. Ako top potravina v tomto okruhu sa však javí jogurt. Ten si pokojne doprajte na raňajky. Keď si doň prihodíte nejaké to čerstvé ovocie, tak si okrem užitočných laktobacilov doplníte aj vitamíny a štart do horúceho dňa bude oveľa znesiteľnejší. Na obed sa zas môžete občerstviť obľúbeným gréckym jedlom, ktorým je tzaziki. Obsahuje veľa vody a už spomínané potraviny s chladivým účinkom– biely jogurt aj uhorku.