Cestoviny sú veľmi vďačná príloha, ale aj hlavné jedlo. Dajú sa pripraviť na mnoho spôsobov, sú lacné a pripravené naozaj expresne. Sú však aj bohatým zdrojom sacharidov, čo môže u niekoho pri ich nadmernej konzumácii spôsobovať nežiadané priberanie.
Čo ak si teda cestoviny neviete odoprieť, no pre stúpajúce čísla na váhe by ste mali? V tomto článku sa dozviete, čo poslúži ako zdravá náhrada cestovín. Rozdiel takmer nespoznáte!
Prečo je dobré pri chudnutí cestoviny nahradiť?
Pri klasických pšeničných cestovinách treba rátať s tým, že obsahujú vysoký podiel sacharidov a takmer žiadne bielkoviny či vlákninu. Po ich konzumácii síce príde rýchly pocit nasýtenia, no ten rýchlo vyprchá a dostaví sa znova hlad či chuť na sladké. To je dôvod, prečo sa mnohí po cestovinovom obede cítia unavene alebo priberajú aj bez toho, aby jedli „veľa“.
Ak chcete pri chudnutí udržať hladinu cukru v krvi stabilnú, dôležité je siahnuť po alternatívach s vyšším podielom vlákniny a nižším glykemickým indexom. Zeleninové „cestoviny“ alebo zeleninová ryža vás zasýtia, no nezaťažia trávenie. Zároveň obsahujú viac živín a menej kalórií, čo je pri úprave hmotnosti kľúčové.
Najlepšie náhrady cestovín
Chutné, no napriek tomu zdravé. Aj tak by sa dali opísať alternatívy, ktoré môžu nahradiť cestoviny vo vašom každodennom jedálničku. Okrem toho, že vám zaiste budú takto pripravené cestoviny chutiť, budete mať po nich aj lepší pocit. Po klasických cestovinách sme totiž „na prasknutie“, ide na nás únava a sme takpovediac prejedení. To sa vám pri týchto náhradách cestovín nemôže stať.
Shutterstock®1. Tekvica
Ako prvá náhrada cestovín vám poslúži tekvica. Môžete použiť žltú alebo maslovú tekvicu. Pomocou škrabky na zemiaky z nej spravte tenké rezance a tie potom jemne osmažte na troche olivového oleja. Takto pripravené ich zmiešajte s hotovou omáčkou na cestoviny.
2. Cuketa
Pomocou špirálového krájača na zeleninu si urobíte „špagety” aj z cukiny, ktorej je v lete neúrekom takmer v každej záhradke. Cukina, resp. cuketa má veľmi nenápadnú chuť, preto bude ako náhrada cestovín úplne ideálna. Vynikajúca je v kombinácii so cherry paradajkami a mini mozzarellkami.
3. Baklažán
Aj baklažán je letná zelenina, preto by bola škoda nevyužiť ho naplno, napríklad aj ako náhradu lazaní. Baklažán si narežte na tenké pásy a posoľte ho, aby zmäkol, prípadne ho strčte na 10 minút do vyhriatej rúry. Potom prekladajte baklažán s boloňskou omáčkou a bešamelom a dajte zapiecť. Baklažánové lazane sú na svete!
Shutterstock®4. Brokolica alebo ryža
Ďalšou alternatívou cestovín, ktorú vám dnes predstavíme, je brokolicová alebo karfiolová ryža. Spravíte ju tak, že surovú brokolicu alebo karfiol jednoducho hodíte do elektrického sekača a necháte zeleninu posekať úplne nadrobno. Potom „ryžu” opražte na troške olivového oleja a pomiešajte s omáčkou. K posekanej brokolici sa dokonale hodí napríklad pesto.
5. Strukovinové cestoviny
Obchodné regály už dávno neobsahujú len biele pšeničné cestoviny. Čoraz dostupnejšie sú tie zo strukovín – šošovicové, cícerové, hrachové či fazuľové. Obsahujú vyšší podiel bielkovín, vlákniny a minerálov, vďaka čomu zasýtia na dlhšie a nezaťažia trávenie tak ako klasické cestoviny. Navyše, ich príprava je rovnako rýchla – stačí niekoľko minút vo vriacej vode a hotovo.
6. Skaramelizovaná kapusta ako „rezance“
Znie to netradične, ale najmä pri tradičných slovenských jedlách dokáže dusená či jemne opečená kapusta nahradiť klasické cestoviny či halušky. Pokrájajte ju na tenké pásiky, pomaly restujte na troche masla alebo oleja a dochuťte podľa chuti. Hodí sa k syrom, údeninám, ale aj k vegánskym verziám jedál. Je to vlákninová bomba s nízkym glykemickým indexom!
Chutne aj bez klasických cestovín
Nemusíte sa vzdať obľúbených cestovinových jedál, aby ste jedli ľahšie a výživnejšie. Vďaka týmto alternatívam si môžete vychutnať obľúbené chute bez zbytočného zaťaženia organizmu a s lepším pocitom po jedle. Mnohé z týchto náhrad sú zároveň sezónne a lacné – ideálne pre letné dni.
Malými úpravami vo vašom jedálničku môžete dosiahnuť výrazné zmeny vo forme aj v energii. Skúšajte nové kombinácie, hrajte sa so zeleninou a objavujte chute, ktoré vám môžu chutiť ešte viac než klasika na tanieri.
Aktualizovaný článok: 17.06.2025