Inšpirácie na cestovinové šaláty – tak túto sviežu pochúťku budeš jesť celé leto!

cestovinové šaláty

Horúce letné dni nám často berú chuť na teplé jedlo a určite aj niečo veľmi sýte, čo by nám zaťažilo telo. V takýchto chvíľach hľadáme jedlá, ktoré sú ľahké, osviežujúce a rýchlo pripravené. Skvelou voľbou sú studené cestovinové šaláty, ktoré nielenže potešia chuťové bunky, ale aj ponúkajú výživné hodnoty potrebné pre naše telo. Tieto šaláty sú ideálne na obed či večeru a dodajú nám energiu bez pocitu ťažkosti.

Cestovinové šaláty sú mimoriadne flexibilné a dajú sa pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Základom sú cestoviny, ktoré môžeme kombinovať s rôznymi druhmi zeleniny, syrov, mäsom či dokonca ovocím. Pripraviť si ich zvládne každý, a to za pár minút. Či už zvolíte klasické kombinácie, ako rajčiny, uhorka a olivy, alebo experimentujete s exotickejšími prísadami, vždy si nájdete svoj obľúbený variant.

Osvieženie a sýtosť v jednom – to je presne to, čo cestovinové šaláty ponúkajú. Sú plné čerstvej zeleniny, ktorá je bohatá na vitamíny a minerály. Práve v lete, keď potrebujeme doplniť stratené tekutiny a živiny, sú takéto jedlá ideálnym riešením. Navyše, vďaka rôznorodosti prísad sa tieto šaláty nikdy neomrzia a vždy si môžeme pripraviť novú, chutnú verziu.

Ak raz ochutnáte studený cestovinový šalát, určite sa stane stálicou vašich letných jedálničkov. Je to jedlo, ktoré si môžete vziať so sebou do práce, na piknik alebo si ho vychutnať doma na terase. A to všetko bez zbytočného trápenia v horúcej kuchyni. Nech už máte chuť na niečo ľahké a rýchle, studený cestovinový šalát bude vždy správnou voľbou. 

Ako si pripraviť najchutnejší cestovinový šalát?

Platí, že fantázii sa medze nekladú. Inšpirovať sa môžete vlastnými chuťami a preferenciami, alebo skrátka tým, čo máte práve v chladničke. Obvykle stačí len zopár ingrediencií, ktorých kombinácia v priebehu pár minút vyčaruje chutný obed alebo večeru.

Keďže ide o cestovinový šalát, základom budú, samozrejme, cestoviny. To, aký tvar zvolíte, je len na vás. Môžu to byť mašličky, malé alebo väčšie vrtuľky, kolienka a stovka ďalších cestovín rôznych tvarov. Voliť môžete klasické cestoviny, no dobrou voľbou sú aj celozrnné cestoviny, ktoré poskytnú ešte väčšie zasýtenie a viac živín. Ich výhodou je aj nižší glykemický index v porovnaní s klasickými cestovinami. Čo budeme potrebovať ďalej?

K cestovinám pridáme zeleninu. Skúšajte ľubovoľné kombinácie. Použiť sa dajú paradajky, farebné papriky, červená cibuľka, reďkovky, jarná cibuľka, uhorky a iné. Pre pridanie sladšej chuti doplňte trebárs kukuricu. Pridať sa dá aj tepelne spracovaná zelenina, napríklad grilovaná alebo sparená brokolica. A zabudnúť nemôžeme ani na grilované huby. Pre zaujímavé chute sa nebojte experimentovať ani s ovocím. 

Okrem zeleniny je vhodné pridať hlavný zdroj bielkovín. Môže ísť o grilované kuracie mäsko nakrájané na kocky, lososa alebo inú rybu, varené vajíčka na tvrdo či pokojne strukoviny, ako cícer alebo fazuľa. A nakoniec všetko spolu prepojí nejaká zálievka, ktorá môže mať najrôznejšie podoby. 

K zmesi môžete pridať napríklad cottage cheese, ktorý pridá do šalátu ďalšie bielkoviny a zabezpečí, aby nebol suchý. Miesto neho sa dá použiť aj namrvená feta či ochutený jogurt. Pre nemliečne zálievky sa dá použiť napríklad pesto, či už bazalkové, alebo aj paradajkové. A pre extra chuť sa vždy dajú použiť ešte napríklad aj čerstvo nasekané bylinky. 

Všetko stačí už len zamiešať a máme hotovo! Ak stále uvažujete, ako na to, neváhajte a pozrite sa na niekoľko inšpirácií nižšie. Možno medzi nimi nájdete kombináciu, ktorá vás osloví a ktorú si s radosťou opakovane počas leta vychutnáte. 

Anketa: Čo poviete na takéto svieže cestovinové šaláty?

Odpovedalo 0 ľudí

0%
0%
0%

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/keviniscooking, instagram.com/saltandlavender, instagram.com/thegiadzy

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE