Zdravé recepty na obed či večeru, alebo sviaži snack. Tieto recepty na šaláty jednoduché na prípravu sú vítané v každej domácnosti. Vyskúšajte tieto nízkokalorické šaláty, ktoré vás chuťou dostanú!
Základ a teória je jednoduchá. Musíme pretransformovať jedlá z cestovín na zeleninový variant. Je to o trochu viac kreatívny a chutný variant, ako doplniť potrebné množstvo zeleniny každý deň. A k tomu je vhodné znížiť príjem kalórií, sacharidov a lepku.
Jediné, čo potrebujete, sú jednoduché kulinárske zručnosti, nôž a škrabka na zeleninu. Skúste to aj prostredníctvom týchto chutných receptov na diétne šaláty. Zeleninové šaláty môžu byť veľmi chutné, stačí sa nebáť kombinácie rôznych chutí.
Ide navyše o veľmi zdravé jedlá, ktoré obsahujú množstvo vitamínov a živín, ako aj vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správne trávenie. Aj v procese chudnutia je príjem vlákniny dôležitý. Vyskúšate tieto fit šaláty? Naviac ak máte v kuchyni Food processory, tak príprava týchto veľmi chutných šalátov vám zaberie naozaj len práv minút.
Odporúčame prečítať: 6 jedál, ktoré dokážu odstrániť stres
TOP recepty na najlepšie nízkokalorické šaláty:
1. Thajské orechovo-zemiakové „rezance“
Kalórie: 305
Tieto rezance vyzerajú na prvý pohľad rovnako, ale je to viac-menej vegetariánska verzia. Namiesto ryžových rezancov použijete sladké zemiaky zo zeleninovej polievky (poskytujú extrémne veľa dobrých chutí). Vaše telo obohatíte o veľký príjem betakatorénu, ktorý vaše telo potrebuje každý jeden deň na správne fungovanie.
Zaujímavým faktom zostáva výskum, ktorého výsledok poukazuje, že beta-karotén je pre naše telo omnoho lepšie stráviteľné, ako sú zemiaky spracované na tuku. Vzhľadom k tomu, sa tieto „rezance“ veľmi ľahko a rýchlo pripravujú. Pridajte ešte semienka, omáčku, arašidy, červenú bazalku a koriander.
2. Tekvicové špagety s pestom
Kalórie: 340
Tekvica je ideálnou voľbou pri nahradení bežnej verzie cestovín, obzvlášť vtedy, ak potrebujete veľký prísun vlákniny. Tekvicové špagety sa dajú variť aj v mikrovlnnej rúre, máte ich hotové asi za 12 minút.
Keď sú špagety hotové, jednoducho pridáte pesto, plátky paradajok, píniové oriešky a čerstvú bazalku. Aj bez skutočnej cestoviny dostanete plnohodnotnú príchuť talianskej kuchyne.
Odporúčame prečítať: 5 potravín, ktorých pozitívne účinky ešte len spoznáte
3. „Makarónový“ šalát
Kalórie: 167
Jar sa pomaly blíži a s ňou aj pikniková sezóna. A práve makarónový šalát je ideálnym pokrmom na malé posedenie v srdci prírody, alebo na záhradný večierok.
Cuketu môžete narezať, akokoľvek sa vám to bude hodiť. Cuketa sa uvarí veľmi rýchlo a na zachovanie tradičnej chute stačí pridať vajcia, ktoré sú bohaté na bielkoviny. Môžete ho podávať ako ľahké predjedlo či prílohu.
4. Pikantné ázijské mrkvové „rezance“
Kalórie: 172
Jeden ázijský distribútor má zaujímavé mrkvové rezance. Sú veľmi chutné a môžete si ich pripraviť na 3 spôsoby: sladký, slaný aj korenený. Dokonca, všetky tri v jednej miske! Sladké si vytvoríte v spojení s kokosovým nektárom alebo medom.
Slané pridaním sójovej omáčky a pikantné z ázijskej chilli omáčky. Navyše, z mrkvy ešte aj získate prirodzenú sladkosť. Podľa predbežných výskumov by mrkva mala hrať potenciálnu rolu pri ochrane pečene, regulácií hladiny krvného cukru a cholesterolu. A ak by sa to aj nepotvrdilo, tak minimálne dobre chutí.
Odporúčame prečítať: 5 dôvodov, prečo ženy potrebujú flexibilné pracovné možnosti
5. Kuracie mäso s paprikovou „cestovinou“
Kalórie: 215
Najjednoduchší spôsob, ako nahradiť cestovinu, je vytvoriť dlhé pásy chutnej zeleniny. Tieto „rezance“ sú kombináciou prúžkov papriky a červenej cibuľky.
Kuracie mäso taktiež nakrájame na podlhovasté kúsky, takže všetko pôsobí na tanieri podobne a jednoliato. Pridáme trochu medu a korenia, pre orientálnu príchuť. Túto chutnú zeleninovú zmes môžeme zavinúť do kukuričnej tortilly.
6. Pepe šalát
Kalórie: 160
Tri tradičné zložky tohto talianskeho šalátu sú: syr pecorino Romano, cestoviny a čierne korenie. Jednoduché zloženie v obohatení o červenú/žltú papriku je priam ,,nebíčkom v papuľke". Keďže papriky sú bohaté na živiny, najmä na vitamín C a majú málo kalórií a intenzívnu chuť, nemožno ich vynechať.
Odporúčame prečítať: Makový olej na posilnenie zdravia a krásy
7. Grécky uhorkovo-rezancový šalát
Kalórie: 311
Ak máte radi svieže šaláty, tak tento si zamilujete. Tradičná grécka kuchyňa je plná sladko-kyslých príchutí a jedinečných mliečnych výrobkov, ako napríklad grécky jogurt.
Samotná príchuť šalátu je veľmi podobná tzatziki. Tzatziki je pikantný, alebo len jemno sladko-kyslý dip, zložený z gréckeho jogurtu, uhorky a korenia. V tomto prípade uhorka nahradí rezance. Uhorku si nastrúhame a ochutíme presne tak, ako spomínané tzatziki. Vďaka gréckemu jogurtu je šalát svieži a sýty.
8. Repa s kozím syrom a rukolou
Kalórie: 176
Málo známa, ale o to chutnejšia je kombinácia repy a rukoly. Repu si budeme musieť pred pridaním do šalátu upiecť alebo uvariť. Môže to potrvať dlhšie, a tak si na to vyhraďte čas.
V prvom rade ju treba nakrájať na malé časti (nezabúdajte, že repa farbí, a preto si radšej navlečte rukavice). Ešte do horúcej repy vhodíme kozí syr, aby sa jemne roztopil (ak to nemáte radi, môžete ho pridať až do vychladnutej) a pridáme zvyšnú zeleninu.
Odporúčame prečítať: Čo vám akné prezrádza o vašom zdraví?
9. Mrkvovo-vajíčkový šalát, ktorému nik neodolá
Počet porcií: 3
Kalórie na 1 porciu: 262
Zloženie šalátu:
500 g mrkvy
- 300 g nízkotučného bieleho jogurtu
- 1 menšia cibuľka (môžete voliť šalotku alebo červenú cibuľu)
- 5 vajec
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/4 lyžičky soli
- čierne mleté korenie
Postup:
Vajíčka uvaríme natvrdo a necháme ich vychladnúť. Po vychladnutí ošúpeme a nakrájame nadrobno.
- Mrkvu si očistíme a nastrúhame na strúhadle.
- V miske zmiešame jogurt s korením, soľou a prelisovaným cesnakom.
- Následne vmiešame nastrúhanú mrkvu, nakrájané vajíčka a nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Dobre premiešame a pred podávaním dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny.
10. Kurací šalát
Kalórie na 1 porciu: 140-180 kcal
Zloženie šalátu:
200 g kuracích pŕs
- 2 šálky listy šalátu čerstvé (napr. listový šalát, hlávkový šalát, rukola, polníček)
- 1 veľká mrkva (nastrúhaná)
- 1 čerstvú uhorku nakrájanú na malé kocky
- 1 paradajku nakrájanú na kocky
- 1/4 cibule (nakrájaná na tenké krúžky)
- 2 PL jogurtového dresingu
- olivový olej
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvo nasekaná petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
Kuracie prsia nakrájajte na kocky alebo prúžky. V hrnci osoľte vodu a uvarte kuracie mäso. V prípade potreby odstráňte povrchovú penu. Potom odstavte z tepla a nechajte vychladnúť.
- V malom mixéri alebo pomocou mixéra na šľahanie si pripravte dresingovú omáčku podľa vašej voľby. Ak sa rozhodnete pre jogurtovú omáčku, pridajte do nej trochu citrónovej šťavy a strúhaný cesnak pre chuť.
- Zeleninu nakrájajte na malé kúsky.
- Do šalátovej misy pridajte listy šalátu, nakrájanú mrkvu, uhorku, paradajku a cibuľu. Pridajte varené kuracie mäso. Dochuťte šalát soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Pred podávaním tento diétny šalát polejte pripravenou dresingovou omáčkou a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Ďalšie skvelé recepty na šaláty:
- Coleslaw šalát v zdravšej verzii
- Šalát s tuniakom
- Šošovicový šalát
- Kapustový šalát
- Šalát s avokádom a krevetami
- Jarný šalát s brokolicou a quinoou
Článok aktualizovaný 9.2.2024
Aktualizovaný článok: 09.02.2024