Aj vám sa páči tradičná grécka kuchyňa? Keď ste niekedy navštívili Grécko, tak ste dozaista ochutnali aj ich typický osviežujúci predkrm s názvom tzatziki, alebo u nás aj tzatziky. Zmes uhorky a hustého jogurtu počas teplých dní výborne osvieži a zároveň v myšlienkach prenesie na tento tajuplný ostrov.
Dokonca môžeme povedať, že pravé grécke tzatziki patria medzi najobľúbenejšie letné recepty. Sú lahodné, osviežujúce, ako stvorené na letné grilovačky! Aj v tomto prípade však platí, že receptov na tzatziki je nepočetne mnoho, my vám však prinášame ten pravý, nefalšovaný grécky. Nie sú totižto tzatziki ako „caciky“.
Ak ich robievate počas leta pravidelne, tak dozaista ako prílohu k nejakému inému pokrmu. Hodia sa ku grilovaným špecialitám, no krásne doladia aj chuť lososa alebo takej plnenej tortily. V Grécku a v Turecku sú rovnako podávané ako príloha v mnohých ďalších krajinách sa servírujú s chlebom a plne nahrádzajú samostatné jedlo. S čím si ich vychutnávate najčastejšie? Vyskúšate tento originálny recept na tzatziki aj vy?
Odporúčame: Recept: Domáce zemiakové lupienky
Shutterstock®
Tzatziki omáčka – suroviny:
1 väčšia čerstvá uhorka
500 g gréckeho jogurtu (hustý biely jogurt)
čerstvá citrónová šťava z 1-2 citrónov
kvalitný olivový olej – extra panenský olivový olej (asi 2 PL)
1-2 strúčiky cesnaku
1 zväzok čerstvého kôpru
hrsť čerstvej mäty
soľ a korenie
Bude vás zaujímať: Recept: Granolové guľôčky
Shutterstock®
Jednoduchý recept na grécke tzatziki
Do veľkej misy nalejeme vychladený grécky jogurt. Na jemnom strúhadle postrúhame očistenú uhorku. Uhorku je dôležité poriadne vyžmýkať predtým, ako ju vmiešame do misy s jogurtom. Na žmýkanie možno použiť sito, cez ktoré z uhorky vytlačíme šťavu, prípadne ju osušíme papierovou utierkou. Na jemno nasekaný kôpor spolu s mätou a citrónovou šťavou vmiešame do misy s jogurtom a uhorkou. Poriadne premiešame a pridáme roztlačený strúčik cesnaku.
Ako posledný pridáme kvalitný panenský olivový olej, soľ a mleté čierne korenie. Podľa chuti zvýšime, prípadne znížime dávku korenín. Po premiešaní je dôležité tzatziki nechať odstáť približne hodinu v chladničke.
Vychladené hotové tzatziki je možné podávať s opečeným arabským chlebom (pita chlieb), prípadne v zdravšej podobe, ako dip so stopkovým zelerom. Hodí sa však aj k takým dobrotám, ako sú cuketové placky alebo grilovaná zelenina.
TIP: Čo tak vyskúšať cviklové tzatziki?
Cviklové tzatziky sú skvelou alternatívou k tradičným tzatzikám a prinášajú svieži a zemistý nádych vďaka cvikle. Navyše, farba tejto omáčky je neodolateľná. Vyskúšate?
Suroviny:
2 stredne veľké cvikle
1 šálka gréckeho jogurtu
2 strúčiky cesnaku
1 PL citrónovej šťavy
1 PL olivového oleja
1/2 uhorky
soľ a čierne korenie podľa chuti
čerstvý kôpor
Postup: Cviklu umyte a vložte do hrnca s vodou. Varíme približne 30-40 minút, alebo kým nebude mäkká. o uvarení nechajte cviklu vychladnúť, ošúpte ju a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Nastrúhajte uhorku na jemnom strúhadle. Položte nastrúhanú uhorku na papierový uterák alebo čistú utierku a jemne vytlačte prebytočnú vodu.
V stredne veľkej miske zmiešajte nastrúhanú cviklu, uhorku a grécky jogurt. Pridajte prelisovaný cesnak, citrónovú šťavu a olivový olej. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Pridajte aj nasekaný kôpor. Dobre premiešajte všetky ingrediencie, aby sa chute spojili.
Hotové tzatziki zakryte a nechajte odležať v chladničke aspoň 1 hodinu, aby sa chute dobre prepojili. Cviklové tzatziki podávajte vychladené ako dip k pečivu, zelenine alebo ako prílohu k hlavným jedlám.
Článok aktualizovaný 8.6.2024
Aktualizovaný článok: 09.06.2024
16 komentárov
beata kolkova
09.08.2021 08:06Robim casto,neviem si predstavit grilovacku bez tzatziky. Robim ale so smotanou 16 % na 250 ml teglik dam ale 2 salatove uhorky. Mnammmm a matu som este neskusala .
Mária Chromíková
01.08.2021 12:39výborná príloha tzatziky.
Soňa Horáčková
21.07.2021 11:05tzatziky je super :)
Elena Švachová
19.07.2021 20:21Na našej grilovačke nikdy nechýbajú tzatziky. Tento originál recept si zapisujem a nabudúce spravím podľa neho.
Zdenka Sabanošová
19.07.2021 11:56Kôpor neznášam, takže jedine bez neho
Anna Podmanická
18.07.2021 17:05Výborný nápad ako sa priblížiť Grécku bez cestovania a hlavne bez rizika nákazy COVIDOM.
Katarína Šugar
18.07.2021 15:22Tzatziky zbožnujem, najmä v lete, chutné a osviežujúce.
Pavlína Vaksmundská
18.07.2021 12:06Dakujem za recept.. Hľadala som niečo fajn ku grilovanému jedlu ,a určite vyskúšam ten Váš.. Pekný slnečný deň prajem..
Peter Gavlas
28.09.2017 13:19Podobný robíme, je to super chuťovka :)
Soňa Krátka
13.07.2017 07:01aj som veru urobila, mňam
Milka Damašková
11.07.2017 18:28Ešte som to neskúšala robiť, ale mám ich veľmi rada. Recept kopírujem:)
Ján Frno
11.07.2017 13:30tzaziky sú naša typická letná príloha ku grilovanému mäsku aj klobáskam...
Soňa Kelemenová
11.07.2017 10:22podobný robievam aj ja..... chutí nám všetkým.... a stonkový celer ešte viac...
Martina Zahoranová
11.07.2017 09:19mňam túto dobrotu milujem hlavne teraz v lete
Ľubica Šťastná
11.07.2017 08:28Super!
Soňa Krátka
11.07.2017 08:14jej, práve včera som nad ním rozmýšľala