Viete, čo je hummus? Nie, nemáme na mysli úrodnú vrstvu pôdy. Reč je o exotickej pochúťke z cícera, ktorú sa rozhodne oplatí zaradiť do každého zdravého jedálnička. Tento pokrm je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín aj cennej vlákniny.
Je nabitý mnohými účinnými látkami a predstavuje dobrú prevenciu pred rozličnými zdravotnými ťažkosťami. V nasledujúcom článku vám prezradíme, odkiaľ hummus pochádza a aké má účinky. Ako si pripraviť krémový domáci hummus a s čím hummus podávať?
Čo je to hummus?
Hummus je pokrm, pochádzajúci zo Stredného východu, ktorý sa tradične pripravuje z uvareného roztlačeného cícera a sezamovej pasty, zvanej tahina alebo tahini. Okrem toho sa táto zmes zvyčajne dochucuje olivovým olejom, soľou, cesnakom i citrónovou šťavou. Konzumuje sa za studena a to vo forme nátierky, dipu či kaše.
Názov tohto chutného pokrmu pochádza z arabčiny a v preklade znamená cícer. História tejto pochúťky siaha ďaleko do minulosti. Najstaršie známe recepty na pokrm, veľmi podobný hummusu, pochádzajú už z 13. storočia. Napríklad v Egypte išlo o obľúbené jedlo ľudu, pretože na jeho prípravu boli potrebné ľahko dostupné a najmä lacné ingrediencie.
V súčasnej dobe je hummus tradičným pokrmom napríklad v Turecku, Sýrii, Libanone či na Cypre. Popularitu si však získal i v Severnej Amerike či Európe. U nás ho bez problémov zoženiete vo väčších obchodoch či predajniach so zdravými potravinami.
Pozri aj: Ako odstrániť vodný kameň či iné nečistoty? Skús tento trik!
Zdroj: Shutterstock®
Prečo konzumovať hummus?
Stogramová porcia hummusu predstavuje okolo 150 kalórií. Ak si tento chutný pokrm naservírujete na tanier, svojmu telu doprajete veľkú dávku dôležitých bielkovín aj vlákniny. Ďalším plusom je i obsah zdravých tukov. Okrem toho hummus v sebe skrýva veľké množstvo železa. Doplní vám aj vápnik, horčík či draslík. Rovnako je zdrojom vitamínu C a mnohých vitamínov skupiny B.
Hummus nepredstavuje hrozbu pre naše trávenie. Naopak, prečistí tráviaci trakt a podporí pravidelné vyprázdňovanie. Taktiež má vplyv na zrýchlenie metabolizmu. Konzumáciu hummusu rozhodne ocení vaše srdce i cievny systém. Tento pokrm sa oplatí zaradiť do jedálnička v prípade, že potrebujete znížiť hladinu cholesterolu.
Hummus predstavuje vhodnú prevenciu nielen pred vysokým cholesterolom, ale aj stále rozšírenejšími civilizačnými ochoreniami. Vitamíny a minerálne látky, ktoré sú v ňom ukryté, navyše napomáhajú udržiavať v dobrom stave našu pokožku i kosti. Táto nátierka z cícera je skvelým zdrojom energie a človeka zasýti na dlhú dobu.
Pozri aj: Šupky z cibule a ich zázračné účinky: Odteraz ich už nevyhodíš!
Zdroj: Shutterstock®
Ako pripraviť výborný domáci hummus?
Ak chcete mať istotu, že ste si na tanier naservírovali skutočne zdravý, kvalitný a chutný hummus, pripravte si ho sami. Verte, že ani zďaleka nejde o žiadny zložitý proces. Na túto pochúťku budeme potrebovať približne:
- 2 šálky cícera,
- 4 až 5 lyžíc olivového oleja,
- pasta tahini (sezamová pasta) – asi 3 až 4 lyžice,
- 2 strúčiky cesnaku,
- soľ a korenie,
- šťavu z 1 citróna.
Postup: Cícer najskôr namočíme do vody a necháme odstáť, najlepšie počas noci. Ďalší deň z neho vodu scedíme, poriadne ho prepláchneme a v hrnci ho zalejeme čistou vodou. Následne ho varíme do úplného zmäknutia, čo môže trvať aj 2 hodiny.
Varený cícer zmiešame s ostatnými surovinami a dôkladne rozmixujeme do jednotnej hladkej hmoty. Výsledná hustota hummusu závisí aj od vás, môžete tento dip spraviť redší aj hustejší.
TIP: Tradičný recept môžete ozvláštniť aj o sušené rajčiny či čerstvé bylinky, hrášok, tiež sušené čili, olivy a iné suroviny.
Ako podávať hummus?
Tento pokrm sa bežne konzumuje s pita chlebom. Môžete ho však použiť ako nátierku na akékoľvek pečivo alebo ako dip k nakrájanej zelenine či slaným sušienkam. Hummus je tiež vhodnou prílohou k mäsu alebo grilovanej zelenine.
TIP: Skúste aj ochutený hummus z červenej repy
Ingrediencie:
-
1 plechovka cíceru
- 2 menšie uvarené cvikly
- 2 strúčiky cesnaku
- tahini pasta (asi 3 PL)
- 3 PL olivového oleja
- šťava z 1/2 citróna
- 1/4 ČL soli
- 1/2 ČL mletej rasce
- petržlenová vňať
Postup: Do mixéra dáme plechovku cíceru aj s trochou nálevu a začneme mixovať. Pridáme aj nakrájanú cviklu a postupne aj ďalšie suroviny. Hummus s cviklou môžeme pred podávaním posypať čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame napríklad ako dip k nakrájanej zelenine alebo ako nátierku s čerstvým pečivom.
Aktualizované na 08. 10. 2023