Cuketová galetka s ricottou: Poteší aj mimo letnej cuketovej sezóny

Všetci milovníci cukety upriamte pozornosť na tento recept! Je to dokonalosť sama osebe. Ak milujete cuketové placky, ktoré sú nepopierateľne tou najlepšou pochúťkou z cukety alebo cuketové chipsy so syrom a cesnakom, tak dozaista si zamilujete aj túto galetku, ktorá je navyše obohatená aj o ricottu.

Galetku možno aj vy poznáte ako sladký zákusok. Áno, najčastejšie sa pripravuje práve s ovocím, vďaka čomu je skvelým zákuskom ku kávičke. Avšak, dá sa spraviť aj naslano. V tejto slanej verzii je lahodná a maslová, presne ako slaný koláč má byť! Už sa vám začínajú zbiehať slinky? Tak si nenechajte zájsť chuť a vyskúšajte ju upiecť pre svoju rodinu (alebo len pre seba).

Odporúčame: Božské zapekané cestoviny s cuketou: Rýchle a jednoduché

Na galetku potrebujete:

  • 250 g hladkej múky
  • 120 g masla
  • ½ lyžičky soli
  • 50 ml vody
  • 1 vajíčko
  • žĺtok na potretie

Na plnku potrebujete:

  • 50 g ricotty
  • 60 g parmezánu
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ a čierne mleté korenie
  • 1 cuketu

Ako prvé si pripravíme cesto na galetku. Do dostatočne veľkej misky nasypeme múku, pridáme soľ a na kocky nakrájané maslo. Postupne pomocou rúk spracovávame cesto, do ktorého následne pridáme vajíčko a po menších množstvách aj vodu. Vyhnetieme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme aspoň na 30 minút do chladničky.

Kým nám cesto v chladničke stuhne, pripravíme si plnku. V miske zmiešame ricottu s parmezánom. Podľa potreby osolíme, okoreníme a na záver pridáme pretlačený strúčik cesnaku.

Cuketu si poriadne umyjeme a nakrájame na kolieska. V prípade, že máte mladú cuketu, tak vnútro z nej nemusíte vydlabávať.

Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na 2 časti. Z každej časti vyvaľkáme kruh. Do stredu každého kruhu dáme polovicu hotovej plnky a na vrch naukladáme nakrájanú cuketu. Tip: V prípade, že máte radi aj cibuľu, tak pridajte aj tú. Stačí ju len očistiť a nakrájať na kolieska.

Okraje cesta zavinieme. Hotové galetky presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vyšľahaným žĺtkom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 190 °C približne 45 minút alebo dovtedy, kým okraje nebudú zlatisté. Prajeme dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Mária Slováková

Mária Slováková

17.02.2023 08:30

Mňam, vyzerá výborne.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

17.02.2023 19:44

Tento recept sa mi veľmi páči...

Vaše meno:

Helena Povalova

Helena Povalova

18.02.2023 10:49

Ďakujem za vynikajúce recepty. Teším sa, kedy budú "rozvoniavať" v našej kuchyni.

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

19.02.2023 21:04

vyzerá dobre

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.