Všetci milovníci cukety upriamte pozornosť na tento recept! Je to dokonalosť sama osebe. Ak milujete cuketové placky, ktoré sú nepopierateľne tou najlepšou pochúťkou z cukety alebo cuketové chipsy so syrom a cesnakom, tak dozaista si zamilujete aj túto galetku, ktorá je navyše obohatená aj o ricottu.
Galetku možno aj vy poznáte ako sladký zákusok. Áno, najčastejšie sa pripravuje práve s ovocím, vďaka čomu je skvelým zákuskom ku kávičke. Avšak, dá sa spraviť aj naslano. V tejto slanej verzii je lahodná a maslová, presne ako slaný koláč má byť! Už sa vám začínajú zbiehať slinky? Tak si nenechajte zájsť chuť a vyskúšajte ju upiecť pre svoju rodinu (alebo len pre seba).
Odporúčame: Božské zapekané cestoviny s cuketou: Rýchle a jednoduché
Zdroj: Depositphotos
Na galetku potrebujete:
- 250 g hladkej múky
- 120 g masla
- ½ lyžičky soli
- 50 ml vody
- 1 vajíčko
- žĺtok na potretie
Na plnku potrebujete:
- 50 g ricotty
- 60 g parmezánu
- 1 strúčik cesnaku
- soľ a čierne mleté korenie
- 1 cuketu
Ako prvé si pripravíme cesto na galetku. Do dostatočne veľkej misky nasypeme múku, pridáme soľ a na kocky nakrájané maslo. Postupne pomocou rúk spracovávame cesto, do ktorého následne pridáme vajíčko a po menších množstvách aj vodu. Vyhnetieme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme aspoň na 30 minút do chladničky.
Kým nám cesto v chladničke stuhne, pripravíme si plnku. V miske zmiešame ricottu s parmezánom. Podľa potreby osolíme, okoreníme a na záver pridáme pretlačený strúčik cesnaku.
Cuketu si poriadne umyjeme a nakrájame na kolieska. V prípade, že máte mladú cuketu, tak vnútro z nej nemusíte vydlabávať.
Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na 2 časti. Z každej časti vyvaľkáme kruh. Do stredu každého kruhu dáme polovicu hotovej plnky a na vrch naukladáme nakrájanú cuketu. Tip: V prípade, že máte radi aj cibuľu, tak pridajte aj tú. Stačí ju len očistiť a nakrájať na kolieska.
Okraje cesta zavinieme. Hotové galetky presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vyšľahaným žĺtkom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 190 °C približne 45 minút alebo dovtedy, kým okraje nebudú zlatisté. Prajeme dobrú chuť!