Vyrobiť si domácu zmrzlinu je také jednoduché a pôžitok z nej, keď si ju vychutnáte doma na balkóne či terase, stojí za to!
Dôležité je mať vajíčka z overeného zdroja, sójové mlieko a jogurt, ktoré dodajú ľadovej dobrote lahodnú krémovú chuť.
Čas prípravy: 40 minút
Tuhnutie: 6 – 9 hodín
Potrebujeme pre 4 osoby:
- 2 vajíčka
- 100 g + 4 lyžice cukru
- 250 ml sójového mlieka
- 300 g sójového jogurtu
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 2 bazové kvety
- 400 g jahôd
Odporúčame prečítať: Zdravá a rýchla čerešňová bublanina
Postup
Vajíčka a 50 ml vody šľaháme ručným šľahačom, pridáme 100 g cukru a šľaháme asi 3 minúty. Mlieko prihrejeme (nevaríme) a zmiešame s vaječnou zmesou. Masu šľaháme vo vodnom kúpeli tak, aby sa vrchný hrniec nedotýkal vodnej hladiny, inak sa nám vajíčka môžu zraziť. Do masy pridáme citrónovú šťavu a jogurt. Masu miešame do vychladnutia, nalejeme do plytkej nádoby a necháme 2 – 3 hodiny tuhnúť v chladničke. Premiešame a necháme v chladničke tuhnúť ďalších 4 – 6 hodín. Kvety bazy umyjeme a necháme usušiť na bavlnenej utierke. Jahody umyjeme, očistíme a rozpolíme na polovicu. Vyrobíme si bazovo ovocný sirup. Jahody, 2 lyžice cukru, kvety oddelené od stoniek zmiešame a na pol hodinku odložíme na chladné miesto. Pripravíme si karamel. 2 lyžice cukru necháme na panvičke skaramelizovať. Karamel vylejeme na papier na pečenie, rozotrieme, posypeme kvetinkami bazy a necháme stuhnúť. Karamel narežeme na trojuholníky. Zmrzlinu, jahody a karamel naservírujeme do dezertných pohárov. Posypeme kvetmi bazy.
Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, foto: Jana Štrbková, viac mojich skvelých receptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk