Tartaletky berieme ako niečo nové, čo k nám prišlo len nedávno. Pravdou však je, že tartaletky nám sú známe už dlhé roky, no v inej a hlavne väčšej podobe. Tart je v podstate pečený koláč, ktorý sa pripravuje na sladko i na slano. Tartaletky sú zmenšenou verziou tohto koláča. Ide, takpovediac, o jednohubky, ktoré nie je potrebné krájať – len si vychutnať.
Cesto na tartaletky:
- 250 g hladkej múky
- 100 g cukru
- 120 g masla
- 2 žĺtky
- štipka soli
Pre zjednodušenie práce môžeme všetky ingrediencie (okrem žĺtkov) hodiť do mixéra a nechať ho, nech celú namáhavú prácu spraví z nás. No cesto si môžete vyhniesť aj ručne. V miske zmiešame múku s cukrom a soľou. Pridáme zmäknuté maslo a všetko vyhnetieme. Na záver pridáme žĺtky, prehnetieme a hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie. Dáme ho odpočívať do chladničky aspoň na 30 minút.
TIP: Pridajte do cesta 20 g kakaa, vďaka čomu budú mať tartaletky kakaovú chuť a hnedú farbu.
Vychladené cesto si vyberieme z chladničky, preložíme na dosku a vyvaľkáme. Z cesta vykrajujeme kolieska dostatočne veľké na to, aby nám zakryli dno formičiek na tartaletky a rovnako aj boky. Pred pečením cesto vo formičke prepichneme vidličkou alebo špáradlom a dáme piecť v rúre vyhriatej na 170 °C. Pečieme približne 15 minút a ihneď po dopečení ich z formičiek vyklopíme. Vychladené tartaletky následne naplníme krémom.
Odporúčame aj: Recept: Slivkový tart s mrveničkou a rozmarínom
Plnka do tartaletiek
Citrónová plnka do tartaletiek: Vyšľaháme 125 ml smotany na šľahanie s vanilkovým cukrom. Pridáme 250 g mascarpone, šťavu z jedného citróna a podľa chuti dosladíme práškovým cukrom.
Čokoládová plnka do tartaletiek: 125 ml smotany na šľahanie vyšľaháme do peny a pridáme do nej roztopenú kvalitnú čokoládu. Do tohto krému už nemusíte nič pridávať. No ak máte po ruke mascarpone, tak neváhajte tento krém obohatiť práve ním. Pre dosladenie použite práškový cukor.
Karamelová plnka do tartaletiek: Plechovku Salka ponoríme do hrnca s vodou a necháme variť približne 2 a pol hodiny. Salko sa premení na chutný karamel. Po dovarení ho však necháme vychladnúť. Následne polovicu karamelu vymiešame s 250 g mascarpone. Do tartaletiek dáme lyžičku karamelu a následne zakryjeme plnkou.