Mäta pieporná je v súčasnosti jednou z najpoužívanejších pestovaných liečivých rastlín a jej pestovanie prebieha vo veľkom prakticky na celom svete. Na Slovensku sa pestuje v domácnostiach, záhradkách, vo veľkom na plantážach a poliach.
Mäta je trvácnou bylinou, ktorá vyrastá na drevnatom podzemku. Vyrastá z neho viac podzemných a nadzemných poplazov, ktoré dosahujú veľkosť 30 centimetrov až 1 meter. Je vysoká, priama a v hornej tretine rozkonárená, husto olistená, chlpatá a jej stonka je často sfarbená do červenofialového odtieňa. Listy mäty sú kratkostopkaté, krížmoprotistojné a vajcovito kopijovité, na líci tmavozelené a na rube svetlejšie s výraznou žilnatinou. Čepeľ listov je žľaznato bodkovaná a kvety sú súmerne usporiadané do takzvaných papraslenov, ktoré tvoria hrubé a často prerušované koncové klasy. Kvety sú sfarbené do bledoružova až bledofialova, majú štvoricu tyčiniek s vyčnievajúcou bliznou. Mäta sa vyznačuje chĺpkami na stonkách a rube listov. Jej plodom je tvrdka a rastlina má silne aromatickú vôňu.
Odporúčame prečítať: Ako si poradiť s „depkou“ ?
Mäta kvitne od júna do septembra a zbierajú sa z nej najmä list a vňať. Lístky sa oberajú jednotlivo a v malom množstve, vňať sa oberá väčšinou strojom vo veľkom. Zbierajú sa krátko pred úplným rozkvitnutím, poprípade najneskôr vtedy, keď je polovica kvetov užrozkvitnutá. Listy sa zbierajú postupne, vňať sa reže niekoľkokrát do roka vo výške asi 10 centimetrov od zeme.
Zber prebieha za suchého počasia a sušenie zas rýchlou formou v tieni. Pomalým vysušením sa mäta znehodnocuje. Jej príchuť je po spracovaní silná, charakteristická s mentolovým zápachom a ostrou korenistou chuťou.
Odporúčame prečítať: Zázračná kapsička pastierska
Mäta sa využíva v likérníctve ako zložka do likérov a v potravinárstve do rôznych výrobkov, napríklad cukríkov. Mäta nemá vedľajšie účinky, pokiaľ sa užíva v uvedených dávkach, väčšie dávky však môžu vyvolať nežiaduce zmeny v krvi, podráždenie sliznice, omámenie a v prípade detského organizmu aj smrť. Pri práci a oberaní si treba dať pozor na podráždenie sliznice spôsobené silnou arómou.
Odporúčame prečítať: Kamut - vzácnosť medzi pšenicami
Recepty:
Zápar – 200 g drogy na 3 litre vody na výplachy, obklady, kúpele, bolesť zubov, ťažký dych, svalové bolesti, osvieženie pleti a ako kúpeľ na posilnenie nervov.
Prášok – 1 – 2 hroty noža ako denná dávka.
Silica – olej – 2 – 4 kvapky na vnútorní použitie alebo na inhaláciu pri chorobách horných dýchacích ciest alebo na natieranie pri rôznych bolestiach či ekzémoch.
Mentol – 0,5 g ako jednotlivá dávka na vnútorné použitie.
Masť – mentol zmiešaný s krémom.
Autor: G. Švec, www.hab.sk