Hoci sú prvé májové čerešne už dávno zjedené, na ďalšej sladkej úrode týchto červených bobuliek si môžeme pochutnávať ešte celé leto. Čerešne majú okrem svojej sladkej chuti aj mnoho ďalších výhod. Obsahujú vitamín C, kyselinu listovú a mnoho vápnika, železa i draslíka. Dopriať si ich môžete aj v sladkom čerešňovom koláči z kuchárskej knihy Zo záhrady do kuchyne, ktorý stojí za vyskúšanie.
Fantastické čerešňové koláče - milujete ich aj vy?
Čerešne sú jedným z najobľúbenejších ovocí, ktoré si ľudia radi doprajú počas letných mesiacov. Majú lahodnú sladkú chuť a sú plné vitamínov a minerálov pre naše zdravie. Čerešňové koláče sú populárny dezert, ktorý sa pripravuje z čerstvých čerešní a chutného cesta.
Ako si pripraviť výborný čerešňový koláč? Náš TOP letný recept na čerešňový koláč plný sladkých čerešní vás dostane - ako na to?
Existuje mnoho rôznych receptov na čerešňové koláče - od klasických plnených koláčov až po posýpkové varianty. Jedným z najobľúbenejších receptov je tradičný čerešňový koláč s cestom z múky, masla, cukru a vajcia, ktorý je potom posypané čerstvými čerešňami. Výsledkom je lahodný koláčik, ktorý sa skvele hodí k popoludňajšej káve alebo čaju.
Vyskúšate upiecť rýchly čerešňový koláč?
Čerešňové koláče sú obľúbené nielen pre svoju vynikajúcu chuť, ale aj pre svoju jednoduchú prípravu a možnosť kombinovať s rôznymi ďalšími ingredienciami, ako je napríklad chrumkavá drobenka alebo vanilkový krém. Takže pokiaľ máte radi čerstvé čerešne, neváhajte si dopriať čerstvú čerešňovú dobrotu vo forme koláča. Určite si pochutnáte!
Vyskúšať môžete ale aj šťavnatý čerešňový koláč, kysnutý čerešňový koláč s čerešňami, rýchly čerešňový koláč, čerešňovo-tvarohový koláč, výborná čerešňová bublanina, čerešňový cheesecake, čerešňová bábovka, mandľovo-čerešňové galetky, čerešňovo-makový koláč, prevrátený čerešňovo-čokoládový koláč, čerešňové mafiny, torty s čerešňami, šťavnatý čerešňový perník, šťavnaté čerešňové brownies a podobne.
Letný čerešňový koláč - rodinný recept na čerešňový koláč:
- 500 g čerešní
- 100 g masla
- 125 g cukru
- nastrúhaná citrónová kôra
- 70 g mletých mandlí
- 100 g hladkej múky
- 42 g kvasníc
- štipka soli
- 2 vajcia
Recenziu na knihu si môžete prečitať tu: Kuchárska kniha Zo záhrady do kuchyne (recenzia)
Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Svieža cviklová šťava
Postup prípravy:
Rúru predhrejeme na teplotu 180 °C a čerešne odkôstkujeme. Vymiešame maslo s cukrom, nastrúhanou citrónovou kôrou a mletými mandľami do krémovej konzistencie. Pridáme preosiatu múku s kvasnicami, soľ, vajcia a vypracujeme cesto.
Tortovú formu s priemerom 20 cm vytrieme maslom. Polovicu cesta vylejeme do formy, dáme naň čerešne a zalejeme druhou polovicou cesta. Zarovnáme a navrch poukladáme ďalšie čerešne, ktoré vidličkou zľahka vtlačíme do cesta.
Niekoľko čerešní si odložíme na ozdobenie. Pečieme 50 minút a pred podávaním necháme vychladnúť.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Toskánske hranolčeky podľa Nigelly
Odporúčame prečítať: Vajíčka plnené avokádovým krémom
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová
Aktualizované na 04.06.2024
Aktualizovaný článok: 04.06.2024