Aj obyčajné vyprážané hranolky dokážu byť zaujímavou prílohou, ak ich pripravíte na toskánsky spôsob. Niekoľko strúčikov cesnaku, soľ a čerstvé bylinky vytvoria zaujímavú kombináciu chutí, ktorá sa hodí nielen ako príloha k chutnému mäsu, ale aj ako jednoduchá večera. Inšpirujte sa receptom na toskánske hranolky z kuchárskej knihy Nigellissima od známej milovníčky jedla Nigelly Lawson.
Recept:
-
1 kg zemiakov
-
1,5 l kukuričného oleja alebo neochuteného rastlinného oleja na vyprážanie
-
neočistené strúčiky z jednej hlávky cesnaku
-
8 mäkkých vrcholíkov vetvičiek tymianu, rozmarínu a šalvie alebo byliniek podľa osobného výberu
-
vločková morská soľ podľa chuti
Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Kuchárska kniha Nigellissima - Lákavé talianske inšpirácie (recenzia)
Príprava:
Odrežeme krátke konce každého zemiaka a nakrájame ho smerom nadol na 1 cm kúsky plných tvarov. Tieto kúsky nakrájame na hranolky hrubé asi 1 cm, radšej hrubšie ako tenšie. Uložíme na čistú utierku.
Olej nalejeme do širokej a hlbokej panvice alebo kastróla s hrubým dnom a pridáme zemiaky nakrájané na hranolky. Potom nádobu položíme na silný oheň a privedieme do varu, čo by malo trvať asi 5 minút, nespúšťame z nej oči.
Odporúčame prečítať: Penne v rajčiakovej omáčke
Hranolčeky smažíme bez miešania ďalších 15 minút. Ak bude olej príliš horúci alebo bude priveľmi bublať, oheň trochu stíšime a stále ho pozorne sledujeme.
Teraz môžeme hranolčeky veľmi opatrne trochu premiešať kuchynskými kliešťami držanými v ohňovzdornej rukavici a odlúpneme každý, ktorý sa prilepil na spodok panvice. Do nádoby pridáme neočistené strúčiky cesnaku. Opäť pomaly pomiešame a smažíme ďalších 5 až 10 minút. Jeden hranolček ochutnáme, či je zvonku chrumkavý a zvnútra mäkký. Ak ešte nie sú hotové, smažíme ďalej, možno aj 5 minút.
Keď sú hranolčeky svetlozlaté a chrumkavé, prihodíme bylinky. Asi po minúte všetko vyberieme na tácku alebo misu vyloženú dvojvrstvovou papierovou utierkou. Keď všetok nadbytočný olej vsiakne, hranolčeky vyklopíme z utierky na papier, podľa chuti posypeme vločkovou morskou soľou a hneď podávame.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Vajíčka plnené avokádovým krémom
Odporúčame prečítať: Pečené kura horolezca Paľa
Zdroj foto: www.luci.sk