Toskánske hranolčeky podľa Nigelly

toskánske hranolčeky s cesnakom a bylinkami

Aj obyčajné vyprážané hranolky dokážu byť zaujímavou prílohou, ak ich pripravíte na toskánsky spôsob. Niekoľko strúčikov cesnaku, soľ a čerstvé bylinky vytvoria zaujímavú kombináciu chutí, ktorá sa hodí nielen ako príloha k chutnému mäsu, ale aj ako jednoduchá večera. Inšpirujte sa receptom na toskánske hranolky z kuchárskej knihy Nigellissima od známej milovníčky jedla Nigelly Lawson. 

Reklama

Recept na toskánske hranolčeky s cesnakom a bylinkami:

  • 1 kg zemiakov

  • 1,5 l kukuričného oleja alebo neochuteného rastlinného oleja na vyprážanie

  • neočistené strúčiky z jednej hlávky cesnaku

  • 8 mäkkých vrcholíkov vetvičiek tymianu, rozmarínu a šalvie alebo byliniek podľa osobného výberu

  • vločková morská soľ podľa chuti

Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Kuchárska kniha Nigellissima - Lákavé talianske inšpirácie (recenzia)

Toskánske hranolčeky podľa Nigelly
Redakcia - Lucia Hausknechtová

Príprava:

Odrežeme krátke konce každého zemiaka a nakrájame ho smerom nadol na 1 cm kúsky plných tvarov. Tieto kúsky nakrájame na hranolky hrubé asi 1 cm, radšej hrubšie ako tenšie. Uložíme na čistú utierku.

Olej nalejeme do širokej a hlbokej panvice alebo kastróla s hrubým dnom a pridáme zemiaky nakrájané na hranolky. Potom nádobu položíme na silný oheň a privedieme do varu, čo by malo trvať asi 5 minút, nespúšťame z nej oči.

Reklama

Toskánske hranolčeky podľa Nigelly
Redakcia - Lucia Hausknechtová

Hranolčeky smažíme bez miešania ďalších 15 minút. Ak bude olej príliš horúci alebo bude priveľmi bublať, oheň trochu stíšime a stále ho pozorne sledujeme.

Teraz môžeme hranolčeky veľmi opatrne trochu premiešať kuchynskými kliešťami držanými v ohňovzdornej rukavici a odlúpneme každý, ktorý sa prilepil na spodok panvice. Do nádoby pridáme neočistené strúčiky cesnaku. Opäť pomaly pomiešame a smažíme ďalších 5 až 10 minút. Jeden hranolček ochutnáme, či je zvonku chrumkavý a zvnútra mäkký. Ak ešte nie sú hotové, smažíme ďalej, možno aj 5 minút.

Keď sú hranolčeky svetlozlaté a chrumkavé, prihodíme bylinky. Asi po minúte všetko vyberieme na tácku alebo misu vyloženú dvojvrstvovou papierovou utierkou. Keď všetok nadbytočný olej vsiakne, hranolčeky vyklopíme z utierky na papier, podľa chuti posypeme vločkovou morskou soľou a hneď podávame.

Dobrú chuť!

Toskánske hranolčeky podľa Nigelly
Redakcia - Lucia Hausknechtová

Reklama

Toskánske hranolčeky podľa Nigelly
Redakcia - Lucia Hausknechtová

Aktualizovaný článok: 21.09.2025

0/5 - 0 hlasov

6 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

10.12.2016 11:40

Hranolky vyzerajú skutočne dobré,určite aj tak chutia.

Vaše meno:

Alena Ďurechová

Alena Ďurechová

14.09.2016 22:06

mňááám!

Vaše meno:

Adriána Jakubová

Adriána Jakubová

31.08.2016 09:12

vyzerajú veľmi chutne

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

15.07.2016 22:21

Tiež ich robievame a sú super :).. Niekedy stačí aj na masle :)

Vaše meno:

Patrícia Paškanová

Patrícia Paškanová

26.06.2016 16:12

No tak tieto hranolčeky musia byť úžasné a lahodné :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

31.05.2016 19:43

my si doma robievame ocistene, na stvrtky pokrajane zemiaciky s rascou a rozmarinom pecene v rure

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE