Talianska kuchyňa býva častokrát označovaná za jednu z najlepších kuchýň na svete. Jej veľkú časť tvoria cestoviny, ktoré sa líšia nielen svojím výzorom, ale aj spôsobom prípravy či chuťou. Jedna z najtypickejších talianskych kombinácií je práve cestovina s paradajkami a parmezánom. Takúto kombináciu ingrediencií si môžete pripraviť aj podľa receptu z knihy Rýchlokurz varenia, ktorá ponúka mnoho chutných receptov.
Recept (2 porcie):
- 200 g cestoviny penne
- 2 polievkové lyžice čerstvo postrúhaného parmezánu
- 2 – 3 vetvičky bazalky
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 polievková lyžica sušených talianskych byliniek
- 1 konzerva lúpaných rajčiakov
- soľ, korenie
Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Rýchlokurz varenia (recenzia)
Príprava:
Cibuľu a cesnak ošúpeme a pokrájame na drobné kocky. V hrnci rozpálime olej, vložíme cibuľu, cesnak, bylinky a pri nízkej teplote opražíme. Pridáme rajčiaky so šťavou a vareškou ich popučíme. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením, zvaríme a pri vysokej teplote ich 15 minút odparujeme na hustú omáčku.
Súčasne zvaríme dostatočné množstvo osolenej vody na cestoviny. Penne v nej uvaríme al dente podľa návodu na obale.
Ak treba, rajčiakovú omáčku ešte dochutíme soľou, mletým čiernym korením a cukrom. Cestoviny scedíme, ½ šálky vody zachytíme. Penne zmiešame s rajčiakovou omáčkou a vodou z cestovín a naložíme na hlboké taniere. Posypeme parmezánom a bazalkou.
Dobrú chuť!
Zdroj foto: www.luci.sk