Sladké pokušenie a potešenie, ktoré nemusí byť vôbec pokušením. Stačí si len pripraviť všetky potrebné ingrediencie a pustiť sa do prípravy tej najlepšej bublaniny s tvarohom. Bublanina patrí azda medzi najobľúbenejšie letné zákusky, na ktorých si radi pochutnávame hoc aj každý týždeň.
Je skvelé, že bublanina sa dá pripraviť na toľko rôznych spôsobov. Stačí na vrch pridať iné ovocie a rázom máte úplne iný zákusok s inou chuťou – samozrejme, vždy s lahodnou chuťou, ktorej sa nedá odolať.
Máme pre vás hneď 3 recepty na tvarohovú bublaninu, ktorá bude hitom na vašom dezertnom stole. Bublanina s tvarohom je výborná voľba pre rôzne príležitosti, či už ide o rodinné oslavy, sviatočné obedy alebo jednoducho chvíle, kedy si chcete dopriať niečo výnimočné.
Táto tradičná slovenská pochúťka má mnoho fanúšikov vďaka svojej lahodnej a jemnej konzistencii, ktorá sa spája s príjemnou sladkosťou tvarohu. Kombinácia vzdušného cesta a krémovej tvarohovej plnky je jednoducho neodolateľná.
Tvarohová bublanina s posýpkou
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- ¾ hrnčeka kryštálového cukru
- 1 hrnček bieleho jogurtu
- ½ hrnčeka slnečnicového oleja
- 2 vajíčka
- ½ balíka prášku do pečiva
Tvarohová vrstva
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 1 vajíčko
- 1 vanilkový puding
- 4 lyžice kryštálového cukru
Posýpka
- 3 lyžice hrubej múky
- 3 lyžice kryštálového cukru
- 3 lyžice masla
Postup prípravy: V miske vyšľahajte žĺtky s cukrom do peny. Postupne prilejte olej a vmiešajte biely jogurt. V extra miske vyšľahajte bielky so štipkou soli – vznikne vám tuhý sneh. Sneh zľahka vmiešajte do žĺtkovej zmesi.
V ďalšej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva. Následne múku preosejte do pripraveného cesta a zľahka ju vmiešajte. Ak by sa vám zdalo cesto príliš hutné, prilejte trochu mlieka. Hotové cesto vylejte na plech na pečenie, ktorý si vopred vymažte a vysypte múkou.
Pripravte si tvarohovú vrstvu. Zmiešajte tvaroh s vajíčkom, vanilkovým pudingom a kryštálovým cukrom. Môžete pridať aj trochu mlieka, aby bola tvarohová vrstva viac „tekutejšia“ a dala sa naliať na pripravené cesto.
Na tvarohovú vrstvu nasypte ovocie podľa vlastného výberu a následne aj posýpku (mrveničku) pripravenú v múky, cukru a masla. Bublaninu vložte do vopred vyhriatej rúry a pečte na 200 °C približne 25 minút.
Vyskúšaj aj: Letné osviežujúce frappé: Vychutnaj si domácu kávu v novom štýle
Zdroj: Depositphotos
Hrnčeková bublanina s tvarohom
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 2 vajíčka
- ½ hrnčeka oleja
- 1 hrnček mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 250 g plnotučného tvarohu
- ovocie podľa vlastného výberu
Posýpka
- 3 lyžice hrubej múky
- 3 lyžice kryštálového cukru
- 3 lyžice masla
Postup prípravy: Ak máte k dispozícii kuchynského robota, tak všetky ingrediencie vložte do nádoby a nechajte robota, aby vám vymiešal cesto. Ak nie, tak zmiešajte všetky ingrediencie ručným mixérom. Hotové cesto prelejte na vymazaný a múkou vysypaný plech. Poukladajte naň ovocie podľa vlastného výberu.
Na záver zmiešajte zmäknuté maslo s múkou a cukrom. Hotovú mrveničku namrvte na pripravenú bublaninu a dajte ju piecť do rúry. Hrnčekovú bublaninu pečieme pri 180 °C približne 40 minút.
Tvarohová bublanina s ríbezľami
- 5 vajec
- 250 g kryštálového cukru
- 350 g polohrubej múky
- 150 ml mlieka
- 200 ml slnečnicového oleja
- 1 vanilkový cukor
- prášok do pečiva
- ríbezle
Tvarohová vrstva
- 500 g jemného tvarohu
- 1 lyžica Zlatého klasu
- 1 vanilkový cukor
- 4 lyžice práškového cukru
Postup prípravy: Ako prvé si pripravte cesto. Oddeľte si bielky od žĺtkov a bielky vyšľahajte so štipkou soli do peny. Následne postupne vmiešajte kryštálový cukor a po jednom aj žĺtky. Za stáleho miešania postupne a na striedačku prilievajte olej a mlieko. Na záver varechou zľahka vmiešajte múku s práškom do pečiva.
Plech vymažte a vysypte múkou. Nalejte cesto. Následne si pripravte tvarohovú plnku zmiešaním vyššie uvedených ingrediencií. Tvarohovú plnku nakôpkujte na cesto a na vrch nasypte odstopkované ríbezle.
Bublaninu pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 25 až 30 minút. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.