Kombinácia sladkej chuti so slanou je niekedy pre ľudí ťažko predstaviteľná, ale ak viete, ako na to, toto spojenie vás nesklame. Aj tu sú dôležité kvalitné ingrediencie, ktoré dodajú vášmu jedlu tú pravú chuť. Recept na bravčové medailóniky s brusnicovou omáčkou nájdete v knihe od Braňa Deáka - Chute a vône života.
Recept bol pripravovaný podľa návodu z knihy. Jediným rozdielom bola dlhšia doba pečenia. Medailóniky ostali v rúre o 5 minút dlhšie, aby sa dobre prepiekli. To však posúdite sami, mäso treba sledovať a nechať ho dostatočne dopiecť.
Recept nebol náročný, ako sa na prvý pohľad môže zdať, preto ho môžem odporučiť aj menej zdatným kuchárkam. Ako to dopadlo v mojom prípade, môžete posúdiť na fotografiách.
Ingrediencie na bravčové medailónky (4 porcie):
- 400 g bravčovej panenky
- mleté čierne korenie
- sušený tymian
- 100 g plátkov slaniny
Ingrediencie na omáčku:
- 4 lyžice brusnicového džemu
- 200 ml zeleninového vývaru
- soľ
- mleté čierne korenie
- sušený tymian
- 1 lyžica masla
Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Braňo Deák - Chute a vône života (recenzia)
Ako pripraviť najlepšie bravčové medailóniky
Dobré bravčove mäso nakrájame na medailóniky s hrúbkou asi 2 cm. Kúsky bravčového mäsa z oboch strán okoreníme a posypeme sušeným tymianom. Obalíme v slanine. Medailóniky nasucho opečieme z každej strany asi 2 minúty na panvici.
Potom panvicu vložíme do rúry vyhriatej na 160 stupňov a pečieme asi 5 minút. Mäso z panvice vyberieme, zakryjeme a odložíme na teplé miesto.
Pripravte brusnicovú omáčku. Výpek ohrejeme, pridáme brusnicový džem a vývar, podľa chuti osolíme, okoreníme a pridáme tymian. Krátko povaríme, aby omáčka trochu zhustla. Tesne pred koncom zjemníme omáčku lyžicou masla. Hotová brusnicová omáčka perfektne doladí chuť bravčovej panenky. Dobrú chuť!
Podobné recepty a jedlá z bravčového mäsa:
- Panenka v slaninovom kabáte s hríbovou omáčkou
- Cigánska pečienka v žemli
- Pečené bravčové rebierka
- Pečená krkovička na pive
- Bravčová pečienka na pive
- Pečeňový nákyp
- Bulgur s mletým bravčovým mäsom
- Medový bôčik s batátovým pyré
- Bravčová sviečkovica z tlakového hrnca
Článok aktualizovaný 6.3.2024