Bravčové medailóniky s brusnicovou omáčkou – fantastická pochúťka

Kombinácia sladkej chuti so slanou je niekedy pre ľudí ťažko predstaviteľná, ale ak viete, ako na to, toto spojenie vás nesklame. Aj tu sú dôležité kvalitné ingrediencie, ktoré dodajú vášmu jedlu tú pravú chuť. Recept na bravčové medailóniky s brusnicovou omáčkou nájdete v knihe od Braňa Deáka - Chute a vône života

Recept bol pripravovaný podľa návodu z knihy. Jediným rozdielom bola dlhšia doba pečenia. Medailóniky ostali v rúre o 5 minút dlhšie, aby sa dobre prepiekli. To však posúdite sami, mäso treba sledovať a nechať ho dostatočne dopiecť. 

Recept nebol náročný, ako sa na prvý pohľad môže zdať, preto ho môžem odporučiť aj menej zdatným kuchárkam. Ako to dopadlo v mojom prípade, môžete posúdiť na fotografiách.

Ingrediencie na bravčové medailónky (4 porcie):

  • 400 g bravčovej panenky
  • mleté čierne korenie
  • sušený tymian
  • 100 g plátkov slaniny

Ingrediencie na omáčku:

  • 4 lyžice brusnicového džemu
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • sušený tymian
  • 1 lyžica masla

Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Braňo Deák - Chute a vône života (recenzia)

Bravčové medailóniky s brusnicovou omáčkou

Zdroj: Lucia Hausknechtová

Ako pripraviť najlepšie bravčové medailóniky

Dobré bravčove mäso nakrájame na medailóniky s hrúbkou asi 2 cm. Kúsky bravčového mäsa z oboch strán okoreníme a posypeme sušeným tymianom. Obalíme v slanine. Medailóniky nasucho opečieme z každej strany asi 2 minúty na panvici.

Potom panvicu vložíme do rúry vyhriatej na 160 stupňov a pečieme asi 5 minút. Mäso z panvice vyberieme, zakryjeme a odložíme na teplé miesto.

Pripravte brusnicovú omáčku. Výpek ohrejeme, pridáme brusnicový džem a vývar, podľa chuti osolíme, okoreníme a pridáme tymian. Krátko povaríme, aby omáčka trochu zhustla. Tesne pred koncom zjemníme omáčku lyžicou masla. Hotová brusnicová omáčka perfektne doladí chuť bravčovej panenky. Dobrú chuť!

Podobné recepty a jedlá z bravčového mäsa:

Článok aktualizovaný 6.3.2024

16 komentárov
Iveta Ondáková

Iveta Ondáková

26.10.2014 09:18

Mnam určite vyskúšam :)rýchle a chutné :)

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

26.10.2014 09:37

toto môže byť super hneď by som si dala :-)

Vaše meno:

Andrea Vidová

Andrea Vidová

26.10.2014 10:59

mňam už sa mi slinky zbiehajú,vyzerá to veľmi lákavo

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

27.10.2014 09:42

niečo podobne som skusala aj s kuracim mäskom a chutilo skvele :)

Vaše meno:

Miriama Rusinová

Miriama Rusinová

27.10.2014 16:37

tak toto nevyskúšať to sa snáď ani neráta :)

Vaše meno:

Jana Kováčová

Jana Kováčová

27.10.2014 21:22

vyzerá to výborne. musím vyskúšať.

Vaše meno:

Gabriela Diheneščíková

Gabriela Diheneščíková

04.11.2014 19:45

vyzerá to úžasne, už len si pochutnať :)

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

07.11.2014 11:51

tento zaručene vyskúšam

Vaše meno:

Mária Sedláková

Mária Sedláková

14.11.2014 13:03

bravčová panenka je dobrá na akýkoľvek spôsob takže aj toto je určite veľká dobrota

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

14.12.2014 19:06

skvelý recept robievam no mám zverinu treba skúsiť a prekvapte manžela alebo návštevu

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

16.05.2016 12:59

tak to by som si dala povedať

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

22.05.2016 15:46

gurmánsky recept

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

10.12.2016 12:36

vyzerá to chutne

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

13.12.2016 19:00

ozaj gurmánsky zážitok

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

06.09.2018 08:27

Recept robievav je mňamký

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

17.03.2024 16:39

Môžem len odporučiť skvelý recept

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE