Fantastické mrkvové žemličky so semienka – skvelé na raňajky aj letnú grilovačku

mrkvové žemličky

Pečivo je neoddeliteľnou súčasťou každodenného jedálnička mnohých z nás. Od čerstvých bagiet a chrumkavých rožkov až po rôzne druhy chlebíkov, pečivo má svoje pevné miesto na našich stoloch. Konzumujeme ho na raňajky, k obedu aj na večeru, s rôznymi nátierkami, polievkami či šalátmi. Pečivo je univerzálnym základom, ktorý dokáže doplniť takmer každé jedlo.

Avšak, klasické biele pečivo často postráda väčšie výživné hodnoty. Obsahuje menej vlákniny, vitamínov a minerálov a má vyšší glykemický index, čo môže viesť k rýchlemu nárastu hladiny cukru v krvi a následnému pocitu hladu. Preto stále viac ľudí hľadá zdravšie alternatívy, ktoré im poskytnú viac energie a výživných látok.

Jednou z výborných možností, ako nahradiť biele pečivo, je celozrnné pečivo. Celozrnné múky obsahujú všetky časti zrna, čo zaručuje vyšší obsah vlákniny, vitamínov a minerálov. Takéto pečivo je nielen chutné, ale aj prospešné pre naše zdravie. Okrem toho ponúka aj dlhší pocit sýtosti, čo môže byť užitočné pre tých, ktorí sa snažia udržiavať zdravú váhu.

Dnes vám prinášame recept na výživné kysnuté mrkvové žemličky s ovsenými vločkami a semienkami, ktoré sú plné zdravých surovín. Mrkva dodáva žemličkám unikátnu chuť a množstvo vitamínov, ovsené vločky pridávajú vlákninu a chia semienka sú skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín. Tieto žemličky sú ideálne na raňajky s obľúbenou nátierkou, ale rovnako dobre sa hodia aj k letnej grilovačke ako príloha k mäsku a zelenine. ČI už budete grilovať vonku na klasickom grile, alebo aj v nútri a použijete kontaktný gril.

Neváhajte a vyskúšajte tento recept na kysnuté mrkvové žemličky. Ich lahodná chuť a výživové hodnoty vás určite presvedčia, že zdravé pečivo môže byť rovnako chutné ako tradičné varianty. Stačí len pár jednoduchých krokov a môžete si vychutnať čerstvé domáce žemličky, ktoré potešia celú rodinu.

Odporúčame: Neodolateľný hráškový humus iba z 5 ingrediencií - ten musíš vyskúšať!

Suroviny na mrkvové žemličky (na 8 ks):

  • 300 ml vody
  • 5 g sušeného droždia
  • 100 g mrkvy (asi 2 ks)
  • 25 ml rastlinného oleja
  • 25 g chia semien
  • 100 g ovsených vločiek
  • 330 g hladkej múky
  • 1/2 ČL soli
  • zmes semienok na obaľovanie (tekvicové, slnečnicové, ľanové)

Ako pripraviť semienkové žemličky z mrkvy 

Ako prvé si ošúpeme mrkvu a nastrúhame ju na jemno. Dáme ju do väčšej misky a pridáme mokré suroviny – vodu, olej. Premiešame a pridáme sypké suroviny – sušené droždie, chia semienka, ovsené vločky, hladkú múku a soľ. Kvalitne premiešame, miešame aspoň tri minúty. Výsledné cesto bude lepkavé.

Misku s cestom zakryjeme čistou utierkou a necháme ho kysnúť na teplom mieste asi 1 až 1,5 hodiny. Obsah misky by sa mal zdvojnásobiť. Potom si vyhrejeme rúru na 180 °C a pripravíme si plech s papierom na pečenie.

Mokrou lyžicou odoberáme kusy cesty, ktoré obalíme semienkami a opatrne premiestnime na plech. Všetko robte zľahka, cesto nepremiešavajte ani neutľapkávajte vytvarované žemličky. Pripravené žemličky pečieme 20 až 25 minút. Potom ich necháme vychladnúť pod vlhkou utierkou a môžeme podávať. Dobrú chuť!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE