Neodolateľný hráškový humus iba z 5 ingrediencií - ten musíš vyskúšať!

Hráškový humus

Vedeli ste, že hrach nie je zelenina? V gastronómii je považovaný za zeleninu, ale botanicky patrí medzi ovocie. To nič nemení na tom, že hrach patrí medzi chutné, ale aj zdravé plodiny, ktoré si dokážeme hravo vypestovať v našich záhradách.

Dnes je hrach pestovaný v mnohých rôznych odrodách a je obľúbený nielen pre svoju chuť a výživové hodnoty, ale aj pre svoju všestrannosť v kuchyni. Od polievok a šalátov po hlavné jedlá a prílohy, hrach našiel svoje miesto v rôznych kulinárskych tradíciách po celom svete, ako aj u nás. 

Vyskúšali ste už humus z hrachu? Ak nie, máme pre vás jeden jednoduchý recept.

Neprehliadni: Chyby pri konzumovaní brokolice - čomu sa vyhnúť? Ostaneš prekvapená!

Kde sa vzal hrach?

Hrach, jedna z najstarších pestovaných plodín, má dlhú a zaujímavú históriu. Pôvodne pochádza z oblasti Blízkeho východu, konkrétne z regiónu nazývaného „Úrodný polmesiac“, ktorý zahŕňa časti dnešného Iránu, Iraku, Sýrie, Libanonu, Jordánska, Izraela a Palestíny. Práve tu boli objavené najstaršie archeologické nálezy divokých foriem hrachu, datované do obdobia približne 8 000 až 10 000 rokov pred naším letopočtom.

Hrach bol jednou z prvých rastlín, ktoré začali byť pestované v rámci poľnohospodárskej revolúcie, keď ľudia začali prechádzať od lovu a zberu k usadenému poľnohospodárstvu. Vďaka svojej schopnosti fixovať dusík v pôde sa hrach stal dôležitou plodinou na zlepšovanie pôdnej úrodnosti a ako zdroj bielkovín.

Od svojho pôvodného domova sa hrach postupne rozšíril do celého sveta. V starovekom Grécku a Ríme bol hrach bežnou súčasťou stravy. Počas stredoveku sa hrach stal základnou potravinou v Európe a následne sa rozšíril aj do ďalších častí sveta prostredníctvom obchodných ciest a kolonizácie.

Pozri aj: RECEPT: Úžasný malinový zákusok so želatínou – niečo pre milovníkov malín!

Prečo jesť hrach
Depositphotos

Prečo jesť hrach?

Čo obsahuje hrach? Vysoká koncentrácia vitamínov, minerálov, antioxidantov a fytonutrientov v hrášku poskytuje dôležité zdravotné výhody. Hrach poskytuje jedinečnú kombináciu horčíka a nukleových kyselín. Obsahuje tiež vitamín C, vitamín A, vitamín K a vitamíny zo skupiny B. V hrachu sa nachádza aj sodík, draslík, fosfor, vápnik, železo a zinok.  

Pravidelná konzumácia zeleného hrášku môže znížiť riziko vzniku rakoviny, zlepšuje imunitu a umožňuje bojovať proti infekciám a chorobám. Pomáha predchádzať známkam starnutia. Podporuje zdravie srdca, čriev, napomáha regulácii hmotnosti a má omladzujúce účinky. Stimuluje tiež rast buniek, má anabolické účinky (stimuluje rast svalovej hmoty) pri športe a kondičnom tréningu. 

Ingrediencie na hráškový humus

  • 450 g hrášku (najlepšie čerstvý, ale môže by aj mrazený)
  • 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku, nastrúhaný alebo prelisovaný lisom na cesnak
  • 2 polievkové lyžiče šťavy z jedného citróna
  • Soľ a čerstvo nasekané čierne korenie

Postup prípravy hráškového humusu

  1. Čerstvý hrášok vylúpeme, umyjeme, v prípade mrazeného necháme poriadne rozmraziť.
  2. Hrášok, olivový olej, cesnak a citrónovú šťavu vložte do misky kuchynského robota a rozmixujte na hladké pyré.
  3. Na záver dochutíme soľou a korením podľa chuti. 

Je čerstvý hrach zdravší ako mrazený?

Podľa odrody, stanoviska a podmienok hrach dozrieva od jari až do konca leta. Dobrou správou však je, že mrazený hrášok nám umožní získať zdravotné výhody hrášku po celý rok, pretože mrazenie pomáha zachovať jeho živiny. Mrazený hrášok je nabitý všetkými bielkovinami, vlákninou a ďalšími živinami, ktoré sa nachádzajú aj v tom čerstvom.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE