Skvelé recepty z čerstvého hrášku – skúsiš pesto či lahodný krém?

recepty z čerstvého hrášku

Využite jar a leto a jednu z úžasných predností týchto ročných období – čerstvosť zeleniny a ovocia. Niektoré z nás majú to šťastie a stačí im zájsť do záhradky, kde si vedia zeleninu či ovocie natrhať. Nám ostatným treba zájsť na trh či do obchodu, ale to nevadí. Nenechajte sa odradiť a do nákupného košíka vhoďte pre dnešok taký hrášok, ktorý v zime zoženiete len v jeho mrazenej podobe. 

V každom prípade sa zelený hrášok oplatí pridať do jedálnička. Zelený hrášok je bohatý na vitamíny a minerály, ako sú vitamín C, vitamín K, vitamín A, vitamín B1, folát, a minerály ako železo, horčík a zinok. Tieto živiny sú nevyhnutné pre správne fungovanie tela. Zelený hrášok má nízky obsah kalórií a tukov, čo ho robí ideálnym doplnkom stravy pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť alebo udržiavať zdravú váhu.

Vláknina v zelenom hrášku podporuje zdravé trávenie a pravidelnosť stolice. Tiež pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a môže prispieť k znižovaniu hladiny cholesterolu. Vysoký obsah vitamínu C a ďalších antioxidantov v zelenom hrášku posilňuje imunitný systém, čo zvyšuje odolnosť organizmu voči infekciám a chorobám.

Z čerstvého hrášku si pritom viete pripraviť vynikajúce hráškové menu. Skúsite hráškový krém, pesto z hrášku alebo niečo úplne iné? Ktorý z týchto hráškových receptov si najviac zamilujete? Všetky tieto recepty z hrášku sa skrátka oplatí vyskúšať!

Pozri aj: Nafúknuté brucho z potravín? TIETO robia najviac zloby!

hráškové pesto Shutterstock®

Tipy na netradičné hráškové recepty:

1. Hráškovo-citrónové pesto

Ingrediencie: 

  • pol šálky čerstvého hrášku

  • za hrsť mäty a bazalky

  • 1 strúčik cesnaku

  • strúhaný syr

  • olivový olej

  • citrón (šťava + strúhaná kôra)

  • soľ a čierne korenie

Postup: Hrášok rozmixujte, alebo popučte v mažiari. Pridajte bylinky, prelisovaný cesnak, cca 3 lyžice strúhaného syra, ochuťte citrónovou šťavou, strúhanou kôrou. Pridajte trošku olivového oleja, soľ, korenie, dôkladne premiešajte. Pesto podávajte napríklad s bagetkami. Ozdobiť ho môžete aj bielymi fazuľkami.

Odporúčame: Chutný a rýchly obed zo špargle – tieto recepty musíš skúsiť!

hráškový krém Shutterstock®

2. Hráškový krém – dokonalá hrášková polievka

Ingrediencie: 

  • cibuľa

  • maslo

  • hrášok

  • kurací vývar

  • mäta

  • smotana na šľahanie

  • kyslá smotana

  • soľ

Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu opražte na masle, pridajte hrášok a zalejte vývarom. Varte kým hrášok nezmäkne, polievku rozmixujte, prilejte smotanu na šľahanie, ochuťte soľou, prípadne korením a nechajte prevrieť. Krémová polievka je hotová. Hráškový krém podávajte s kopčekom kyslej smotany.

Skús aj: Cestoviny s feta syrom a cherry paradajkami: Hit internetu

zeleninový šalát Shutterstock®

3. Zelený šalát plný vitamínov

Ingrediencie: 

  • hrášok

  • brokolica

  • baby špenát

  • mäta

  • citrón

  • olivový olej

  • biely jogurt

  • čierne mleté korenie

  • cesnak, soľ

Postup: Brokolicu pripravte na pare. Zmiešajte s umytým čerstvým hráškom, pridajte baby špenát, mätu, osoľte a pokvapkajte olivovým olejom. Šalát podávajte s bielym jogurtom, ktorý ochuťte citrónovou šťavou, prelisovaným cesnakom a korením.

Pozri aj:  Neodolateľné jogurtové muffiny s kúskami čokolády a ovocia

dusené kuracie stehná Shutterstock®

4. Dusené kuracie na zelenine s hráškom

Ingrediencie: 

  • kuracie mäso (stehná alebo prsia)

  • mrkva

  • baby kukurica

  • jarný hrášok

  • šampióny

  • olivový olej

  • cibuľa

  • tymian, soľ, kurkuma

Postup: Na oleji opražte cibuľu, pridajte kuracie prsia, chvíľku opražte, tak pridajte zeleninu a huby, (hrášok v strukoch) a duste. Ochuťte korením, tymianom a soľou a podávajte. 

5. Hrášková nátierka

Ingrediencie:

  • 300 g čerstvého hrášku

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 2 lyžice olivového oleja

  • 100 g krémového syra 

  • 1 lyžica citrónovej šťavy

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

  • čerstvá mäta alebo bazalka na dochutenie

Postup: Hrášok krátko povaríme v osolenej vode, kým nezmäkne (asi 3-5 minút). Potom ho scedíme a rýchlo schladíme studenou vodou, aby si zachoval sviežu zelenú farbu. V mixéri alebo kuchynskom robote rozmixujeme uvarený hrášok spolu s cesnakom, olivovým olejom a krémovým syrom, kým nezískame hladkú konzistenciu.

Pridáme citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie podľa chuti. Ak chceme, môžeme pridať aj nasekanú čerstvú mätu alebo bazalku pre osviežujúcu chuť. Nátierku podávame na čerstvom chlebe, bagete alebo krekroch. Môžeme ju ozdobiť lístkami mäty alebo bazalky.

Odporúčame: Recept na tradičné domáce šúľance s makom

hráškové rizoto Depositphotos

6. Rizoto so zeleným hráškom

Ingrediencie: 

  • 200 g Arborio ryže

  • 150 g čerstvého zeleného hrášku (prípadne mrazeného hrášku)

  • 1 stredne veľká cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 l zeleninového vývaru

  • 100 ml suchého bieleho vína

  • 50 g strúhaného parmezánu

  • 2 lyžice masla

  • 2 lyžice olivového oleja

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

  • čerstvá petržlenová vňať

Postup: Zohrejeme zeleninový vývar v hrnci a udržiavame ho teplý na miernom ohni. V hrnci alebo veľkej panvici zohrejeme olivový olej na strednom ohni. Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme, kým nebude priesvitná, asi 5-7 minút. Pridáme nasekaný cesnak a restujeme ďalšiu 1 minútu. Pridáme Arborio ryžu do hrnca a miešame, kým sa všetky zrná rovnomerne neobalia olejom a cibuľou. Restujeme asi 2 minúty, až kým ryža nezačne byť mierne priesvitná.

Pridáme biele víno a miešame, kým sa víno takmer úplne nevyparí. Začneme pridávať teplý vývar po jednej naberačke do ryže, miešame často, kým sa tekutina nevstrebe. Tento postup opakujeme, kým je ryža takmer mäkká (asi 18-20 minút).

Pridáme hrášok do rizota počas posledných 5 minút varenia, aby sa uvaril, ale zostal svieži a zelený. Keď je ryža uvarená al dente, odstavíme hrniec z ohňa. Pridáme maslo a strúhaný parmezán, dobre premiešame, aby sa všetko spojilo a rizoto bolo krémové. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.

Krémové rizoto podávame horúce, ozdobené čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou a posypané ešte trochou strúhaného parmezánu.

7. Hráškové pyré

Ingrediencie: 

  • 500 g čerstvého hrášku

  • 2 lyžice masla

  • 2 lyžice smotany na varenie (alebo mlieka)

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup: Hrášok povaríme v osolenej vode, kým nezmäkne (čerstvý hrášok asi 5 minút, mrazený hrášok 3-4 minúty). Potom ho scedíme a rýchlo schladíme studenou vodou, aby si zachoval sviežu zelenú farbu. Hrášok preložíme do mixéra alebo kuchynského robota. Pridáme maslo a smotanu (alebo mlieko) a mixujeme do hladkej konzistencie. Ak je pyré príliš husté, môžeme pridať ešte trochu smotany alebo mlieka.

Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Pyré podávame ako prílohu k mäsu, rybám alebo samostatne s chlebom či pečivom.

Článok aktualizovaný 24.5.2024

6 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

03.08.2014 10:32

hrášok máme veľmi radi a teraz vlete z neho varím veľmi veľa, najradšej hráškovú krémovú polievku alebo ho používam do šalátov

Vaše meno:

Patrícia Debnárová

Patrícia Debnárová

03.08.2014 12:47

Najlepšia je hrášková krémová! :) Ale aj len tak pred telku :)

Vaše meno:

dorotka Fuchsová

dorotka Fuchsová

03.08.2014 21:28

hrášky u nás máme radi, najradšej surový, ale aj ako ,a hráškové rizoto. super

Vaše meno:

Miriama Rusinová

Miriama Rusinová

07.08.2014 17:37

výborné, tak toto by som si dala :) milujem hrášok :) je zdravý chutný wau :)

Vaše meno:

Dominika Sedliaková

Dominika Sedliaková

20.08.2014 13:18

Ja mám rada hrášok zo záhrady moc nemusíme hráškové jedlá ;)

Vaše meno:

Jana Fuchsová

Jana Fuchsová

21.08.2014 21:54

hrášok to je super vec, používam často.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE