Chutný a rýchly obed zo špargle – tieto recepty musíš skúsiť!

obed zo špargle

Chcete si pripraviť obed zo špargle? Máme pre vás zdravé recepty na obed, a to na predjedlo, polievku i hlavný chod. Toto musíte vyskúšať!

Dnes sa zameriame na špargľu v obedových receptoch, ktoré vám obmenia jedálniček a nezaťažia vás a rovnako ani váš žalúdok.

Grilovaná špargľa so slaninou, linguine so zelenou špargľou či zapekaná špargľa - aké sú vaše obľúbené recepty so špargľou?

Chutný a rýchly obed bez mäsa (napríklad) nemusí byť žiadna veda! Špargľové recepty sú práve v sezóne, pričom ide o špargľové rýchle jedlo. 

Varená špargľa, špargľa so slaninou, špargľa s holandskou omáčkou, pečená špargľa, linguine so zelenou špargľou, špargľové cestoviny, grilovaná špargľa, špargľový krém, restovaná špargľa, špargľová polievka, špargľový šalát, špargľová príloha, špargľové rizoto - to je iba malý príklad toho, ako si môžete špargľové jedlá pripraviť!

Čerstvá biela špargľa, zelená alebo fialová špargľa - sezóna špargle je už tu a vy si môžete veľmi jednoducho pripraviť nenáročné jedlá. Delikátna špargľa bude váš dokonalý spoločník! 

Pripravili sme si pre vás tieto recepty zo špargle:

  • Predjedlo – talianske carpaccio so špargľou
  • Biela krémová polievka zo špargle
  • Fusilli so špargľou a nivou, preliate olivovým olejom
  • Farfalle s prosciuttom, špargľou a mozzarellou
  • Penne s restovaným kuracím mäskom a špargľou v syrovej omáčke
  • Zapekaná špargľa so šunkou a syrom
  • Losos so špargľou na prírodno
  • Špargľové rizoto

Spôsob čistenia špargle

Ako prvé je dôležité špargľové výhonky dôkladne umyť. 

  • Zelenú špargľu nečistíme úplne celú, neolúpanú necháme len špičku do výšky troch centimetrov a zbytok opatrne olúpeme škrabkou na zemiaky, smerom od hlavičky nadol.
  • Bielu špargľu naopak musíme očistiť celú. Nakoniec je dôležité odstrániť drevnatú základňu, čiže odrežeme zospodu špargle asi dva centimetre.

Odporúčame prečítať: Rýchle chuťovky vyrobené zo špargle

špargľová polievka
Depositphotos

Predjedlo – talianske carpaccio so špargľou

Ingrediencie:

  • mozzarella

  • paradajky
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
  • balzamiko
  • čierne korenie
  • soľ

Postup: Nakrájame si rajčiny a mozzarellu na tenké plátky, poukladáme ich za sebou a dochutíme koreninami. Špargľu očistíme a naukladáme naležato na širšiu panvicu, ktorú prikryjeme pokrievkou.

Pridáme soľ, olivový olej a približne 50 mililitrov vody. Varíme prikryté na strednom plameni približne 5 – 7 minút. Špargľu umiestnime na carpaccio a následne už len pokvapkáme olivovým olejom a balzamikom.

Biela krémová polievka zo špargle

Ingrediencie (4 porcie):

  • 500 gramov bielej špargle

  • 2 väčšie zemiaky
  • 1,5 litra zeleninového/kuracieho vývaru
  • 1 cibuľu
  • 2 žĺtky
  • morskú soľ
  • lyžicu masla
  • štipku cukru

Postup: Špargľu ošúpeme a nakrájame ju na približne 2 cm kúsky (hlavičky špargle si odložíme na neskôr). Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky. Na rozpálenom masle a olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku, zemiaky a špargľu (okrem hlavičiek). 

Pridáme do hrnca s teplým vývarom (trochu vývaru si odložíme bokom), osolíme a varíme na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne. Následne odstavíme z platne. V miske si vyšľaháme žĺtky s trochou studeného vývaru a primiešame do polievky.

Polievku vrátime späť na platňu a dávame pozor, aby sa nezačala vrieť. Dochutíme soľou, štipkou cukru, odstavíme a rozmixujeme na hladký krém. Hlavičky šparglí si pripravíme na pare a pridáme na vrch polievky. Na záver môžeme polievku dozdobiť petržlenovou vňaťou.

Odporúčame prečítať: Bolesť hlavy: Osvedčené masážne cviky, ako sa jej rýchlo a účinne zbaviť

cestoviny so špargľou
Depositphotos

Cestoviny so špargľou na 3 spôsoby

Fusilli so špargľou a nivou, preliate olivovým olejom

Uvaríme si cestoviny typu fusilly tak, aby boli ,,all dente". Zlejeme z nich vodu a pokvapkáme olivovým olejom. Špargľu si zatiaľ očistíme, mierne osolíme a osmažíme na olivovom oleji z oboch strán dozlata. Na panvicu pridáme nakrájané rajčinky, cestoviny, posypeme korením a premiešame. Rozdelíme na taniere a na vrch pridáme nakrájaný syr niva. 

Farfalle s prosciuttom, špargľou a mozzarellou 

Uvaríme si cestoviny typu farfalle, aby boli ,,all dente", zlejeme z nich vodu a pokvapkáme olivovým olejom. Špargľu si očistíme a varíme v osolenej vode pri vysokej teplote približne 3 minúty. Nakrájame ju na menšie kúsky a zmiešame spolu s cestovinami.

Pridáme bylinkovú mozzarellu a prosciutto nakrájané na kúsky. Na koniec odoberieme 5 lyžíc z vody, v ktorej sa varili cestoviny a zmiešame ju s olivovým olejom, štipkou soli a šťavou z citróna. Cestoviny ňou polejeme a na vrch ich môžeme dozdobiť s bazalkou.

Penne s restovaným kuracím mäskom a špargľou v syrovej omáčke

V hrnci si na rozpálenom oleji opražíme strúčik cesnaku a pridáme na menšie kúsky nakrájané kuracie prsia. Mäsko podlejeme trochou vody, osolíme a posypeme bazalkou. Necháme 6 minút dusiť.

Uvaríme si cestoviny typu penne, zlejeme ich z vody a pokvapkáme olivovým olejom. Následne pridáme do kuracieho mäska 2 kávové lyžičky citrónovej šťavy a na menšie kúsky nakrájanú a očistenú špargľu. Dusíme 2 minúty.

Zvlášť v hrnci si zmiešame 1 smotanu na varenie, 4 kúsky taveného syra a za hrsť nakrájanej nivy. Pridáme trochu bazalky a oregana a spolu s cestovinami vmiešame do zmesi s kuracím mäsom. Rozdelíme na taniere a vrch cestovín môžeme posypať trochou parmezánu. 

Zapekaná špargľa so šunkou a syrom

Tento recept poteší predovšetkým milovníkov vyprážaného syru, ktorí chcú vyskúšať jeho zdravšiu verziu. Zapečený syr so šunkou skutočne pripomína chuť vysmážaného syru a špargľa je ,,čerešničkou na torte". Recept nie je ťažký na prípravu a nezaťaží ani váš žalúdok.

Ingrediencie (6 porcií):

  • 400 gramov natrúhaného syra (najvhodnejší je eidam, ale môžeme doňho primiešať aj parmezán pre zaujímavejšiu chuť)

  • 200 gramov šunky (pozor, musí byť v kuse, nie plátková)
  • 1 vajíčko
  • štipku soli
  • cca 100 gramov špargle

Postup: Špargľu si podľa druhu očistíme a uvaríme v mierne slanej vode. Do jánskej misy na spodok utlačíme prstami polovicu nastrúhaného syra a navrstvíme všetku šunku nakrájanú na tenké plátky. Na vrch umiestnime uvarenú špargľu buď v celku, alebo si ju môžeme nakrájať na menšie kúsky a všetko posypeme druhou polovicou nastrúhaného syra.

Opäť utlačíme prstami a zalejeme rozmixovaným vajíčkom. Pečieme približne 20 minút pri teplote 200 stupňov, kým sa nám syr nesfarbí do zlatista. Ako prílohu môžeme podávať varené zemiaky alebo zeleninku.

Tip: Ďalším možným variantom môže byť aj to, že špargľu umiestnime navrch a obalíme ju do pár plátov šunky. Namiesto vajíčka zalejeme 150 mililitrami kyslej smotany.

Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Pomarančovo-orieškové brownies bez múky

losos so špargľou
Depositphotos

Losos so špargľou na prírodno

Ingrediencie (4 porcie):

  • 500 gramov zelenej špargle

  • 4 kúsky lososa
  • 1 citrón
  • extra panenský olivový olej
  • štipka soli a mletého čierneho korenia

Bylinkové maslo:

  • 3 lyžice masla

  • trochu čerstvej bazalky a mäty
  • 1 strúčik cesnaku

Postup: Bylinkové maslo si vytvoríme zo zmäknutého masla, do ktorého dobre vmiešame nadrobno nakrájanú bazalku, mätu a pretlačený strúčik cesnaku. Zmes zabalíme do potravinovej fólie, vytvarujeme z nej valček a dáme stuhnúť do chladničky.

Filety z lososa si osolíme, pokvapkáme šťavou z polovičky citróna a necháme chvíľku odstáť. Špargľu očistíme a povaríme v mierne osolenej vode pri vysokej teplote asi 2 minúty. Na rozpálenom oleji opečieme marinované filety z oboch strán do zlatista a na pár minút k nim pridáme aj špargľu. Na záver lososa potrieme bylinkovým maslom.

Tip: Na panvici si môžeme opiecť aj niekoľko cherry paradojok, ktoré sa s lososom a špargľou chuťovo výborne dopĺňajú.

Špargľové rizoto

Ingrediencie: 

  • 460 g zelenej špargle

  • morská soľ
  • 6 guľôčok celého čierneho korenia
  • olivový olej
  • 20 g masla 
  • 3 lahôdkové cibuľky
  • 1 citrón
  • 250 g ryže arborio
  • 150 ml bieleho suchého vína
  • parmezán

Postup: Špargľu umyjeme a rozdelíme na tri časti (dolné hrubšie stonky, stredové časti a jemné hlavičky). Hrubšie časti pozdĺžne prekrojíme a vložíme do 750 ml horúcej vody. Osolíme, pridáme celé korenie a varíme 12 minút. Scedíme a vývar necháme na miernom ohni zohrievať.

V hrnci si na oleji opečieme asi 2 minúty hlavičky špargle. Vyberieme a dáme nabok. Do hrnca pridáme olej, 10 g masla a po rozpustení pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku. Opekáme pár minút. Pridáme citrónovú kôru a ryžu. Opekáme asi 2 minúty a podlejeme vínom. Keď sa alkohol odparí, pridáme na malé kúsky nakrájané stredové časti špargle. Postupne začneme prilievať špargľový vývar.

Vždy keď ryža vývar vsiakne, pridáme ďalšiu tekutinu a pokračujeme až do zmäknutia. Po zmäknutí ryže odstavíme z ohňa, pridáme šťavu z polovice citróna, soľ a 10 g masla. Pri podávaní dozdobíme hlavičkami špargle a parmezánom. 

Aktualizovaný článok: 23.5.2024

Aktualizovaný článok: 23.05.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

20.05.2016 12:25

dobre receptiky, urcite by som sparglu mala v kuchyni castejsie pripravovat

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

21.05.2016 09:35

špargľu nepripravujem pretože som ju mala asi dva krát a vôbec mi nechutila no možno do tretice :-)zachutí

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

21.05.2016 21:40

špargľa je náročná na prípravu aj drahá

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

18.07.2016 09:42

Super inšpirácia :)

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

23.12.2016 14:37

vitamínová bomba

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

06.11.2021 10:52

Super, kto povedal, že obed musí byť ťažký a kalorický, kľudne zasýti aj v takejto podobe :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.