Chcete si pripraviť obed zo špargle? Máme pre vás zdravé recepty na obed, a to na predjedlo, polievku i hlavný chod. Toto musíte vyskúšať!
Dnes sa zameriame na špargľu v obedových receptoch, ktoré vám obmenia jedálniček a nezaťažia vás a rovnako ani váš žalúdok.
Grilovaná špargľa so slaninou, linguine so zelenou špargľou či zapekaná špargľa - aké sú vaše obľúbené recepty so špargľou?
Chutný a rýchly obed bez mäsa (napríklad) nemusí byť žiadna veda! Špargľové recepty sú práve v sezóne, pričom ide o špargľové rýchle jedlo.
Varená špargľa, špargľa so slaninou, špargľa s holandskou omáčkou, pečená špargľa, linguine so zelenou špargľou, špargľové cestoviny, grilovaná špargľa, špargľový krém, restovaná špargľa, špargľová polievka, špargľový šalát, špargľová príloha, špargľové rizoto - to je iba malý príklad toho, ako si môžete špargľové jedlá pripraviť!
Čerstvá biela špargľa, zelená alebo fialová špargľa - sezóna špargle je už tu a vy si môžete veľmi jednoducho pripraviť nenáročné jedlá. Delikátna špargľa bude váš dokonalý spoločník!
Pripravili sme si pre vás tieto recepty zo špargle:
- Predjedlo – talianske carpaccio so špargľou
- Biela krémová polievka zo špargle
- Fusilli so špargľou a nivou, preliate olivovým olejom
- Farfalle s prosciuttom, špargľou a mozzarellou
- Penne s restovaným kuracím mäskom a špargľou v syrovej omáčke
- Zapekaná špargľa so šunkou a syrom
- Losos so špargľou na prírodno
- Špargľové rizoto
Spôsob čistenia špargle
Ako prvé je dôležité špargľové výhonky dôkladne umyť.
- Zelenú špargľu nečistíme úplne celú, neolúpanú necháme len špičku do výšky troch centimetrov a zbytok opatrne olúpeme škrabkou na zemiaky, smerom od hlavičky nadol.
- Bielu špargľu naopak musíme očistiť celú. Nakoniec je dôležité odstrániť drevnatú základňu, čiže odrežeme zospodu špargle asi dva centimetre.
Odporúčame prečítať: Rýchle chuťovky vyrobené zo špargle
Predjedlo – talianske carpaccio so špargľou
Ingrediencie:
mozzarella
- paradajky
- čerstvá bazalka
- olivový olej
- balzamiko
- čierne korenie
- soľ
Postup: Nakrájame si rajčiny a mozzarellu na tenké plátky, poukladáme ich za sebou a dochutíme koreninami. Špargľu očistíme a naukladáme naležato na širšiu panvicu, ktorú prikryjeme pokrievkou.
Pridáme soľ, olivový olej a približne 50 mililitrov vody. Varíme prikryté na strednom plameni približne 5 – 7 minút. Špargľu umiestnime na carpaccio a následne už len pokvapkáme olivovým olejom a balzamikom.
Biela krémová polievka zo špargle
Ingrediencie (4 porcie):
500 gramov bielej špargle
- 2 väčšie zemiaky
- 1,5 litra zeleninového/kuracieho vývaru
- 1 cibuľu
- 2 žĺtky
- morskú soľ
- lyžicu masla
- štipku cukru
Postup: Špargľu ošúpeme a nakrájame ju na približne 2 cm kúsky (hlavičky špargle si odložíme na neskôr). Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky. Na rozpálenom masle a olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku, zemiaky a špargľu (okrem hlavičiek).
Pridáme do hrnca s teplým vývarom (trochu vývaru si odložíme bokom), osolíme a varíme na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne. Následne odstavíme z platne. V miske si vyšľaháme žĺtky s trochou studeného vývaru a primiešame do polievky.
Polievku vrátime späť na platňu a dávame pozor, aby sa nezačala vrieť. Dochutíme soľou, štipkou cukru, odstavíme a rozmixujeme na hladký krém. Hlavičky šparglí si pripravíme na pare a pridáme na vrch polievky. Na záver môžeme polievku dozdobiť petržlenovou vňaťou.
Odporúčame prečítať: Bolesť hlavy: Osvedčené masážne cviky, ako sa jej rýchlo a účinne zbaviť
Cestoviny so špargľou na 3 spôsoby
Fusilli so špargľou a nivou, preliate olivovým olejom
Uvaríme si cestoviny typu fusilly tak, aby boli ,,all dente". Zlejeme z nich vodu a pokvapkáme olivovým olejom. Špargľu si zatiaľ očistíme, mierne osolíme a osmažíme na olivovom oleji z oboch strán dozlata. Na panvicu pridáme nakrájané rajčinky, cestoviny, posypeme korením a premiešame. Rozdelíme na taniere a na vrch pridáme nakrájaný syr niva.
Farfalle s prosciuttom, špargľou a mozzarellou
Uvaríme si cestoviny typu farfalle, aby boli ,,all dente", zlejeme z nich vodu a pokvapkáme olivovým olejom. Špargľu si očistíme a varíme v osolenej vode pri vysokej teplote približne 3 minúty. Nakrájame ju na menšie kúsky a zmiešame spolu s cestovinami.
Pridáme bylinkovú mozzarellu a prosciutto nakrájané na kúsky. Na koniec odoberieme 5 lyžíc z vody, v ktorej sa varili cestoviny a zmiešame ju s olivovým olejom, štipkou soli a šťavou z citróna. Cestoviny ňou polejeme a na vrch ich môžeme dozdobiť s bazalkou.
Penne s restovaným kuracím mäskom a špargľou v syrovej omáčke
V hrnci si na rozpálenom oleji opražíme strúčik cesnaku a pridáme na menšie kúsky nakrájané kuracie prsia. Mäsko podlejeme trochou vody, osolíme a posypeme bazalkou. Necháme 6 minút dusiť.
Uvaríme si cestoviny typu penne, zlejeme ich z vody a pokvapkáme olivovým olejom. Následne pridáme do kuracieho mäska 2 kávové lyžičky citrónovej šťavy a na menšie kúsky nakrájanú a očistenú špargľu. Dusíme 2 minúty.
Zvlášť v hrnci si zmiešame 1 smotanu na varenie, 4 kúsky taveného syra a za hrsť nakrájanej nivy. Pridáme trochu bazalky a oregana a spolu s cestovinami vmiešame do zmesi s kuracím mäsom. Rozdelíme na taniere a vrch cestovín môžeme posypať trochou parmezánu.
Zapekaná špargľa so šunkou a syrom
Tento recept poteší predovšetkým milovníkov vyprážaného syru, ktorí chcú vyskúšať jeho zdravšiu verziu. Zapečený syr so šunkou skutočne pripomína chuť vysmážaného syru a špargľa je ,,čerešničkou na torte". Recept nie je ťažký na prípravu a nezaťaží ani váš žalúdok.
Ingrediencie (6 porcií):
400 gramov natrúhaného syra (najvhodnejší je eidam, ale môžeme doňho primiešať aj parmezán pre zaujímavejšiu chuť)
- 200 gramov šunky (pozor, musí byť v kuse, nie plátková)
- 1 vajíčko
- štipku soli
- cca 100 gramov špargle
Postup: Špargľu si podľa druhu očistíme a uvaríme v mierne slanej vode. Do jánskej misy na spodok utlačíme prstami polovicu nastrúhaného syra a navrstvíme všetku šunku nakrájanú na tenké plátky. Na vrch umiestnime uvarenú špargľu buď v celku, alebo si ju môžeme nakrájať na menšie kúsky a všetko posypeme druhou polovicou nastrúhaného syra.
Opäť utlačíme prstami a zalejeme rozmixovaným vajíčkom. Pečieme približne 20 minút pri teplote 200 stupňov, kým sa nám syr nesfarbí do zlatista. Ako prílohu môžeme podávať varené zemiaky alebo zeleninku.
Tip: Ďalším možným variantom môže byť aj to, že špargľu umiestnime navrch a obalíme ju do pár plátov šunky. Namiesto vajíčka zalejeme 150 mililitrami kyslej smotany.
Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Pomarančovo-orieškové brownies bez múky
Losos so špargľou na prírodno
Ingrediencie (4 porcie):
500 gramov zelenej špargle
- 4 kúsky lososa
- 1 citrón
- extra panenský olivový olej
- štipka soli a mletého čierneho korenia
Bylinkové maslo:
3 lyžice masla
- trochu čerstvej bazalky a mäty
- 1 strúčik cesnaku
Postup: Bylinkové maslo si vytvoríme zo zmäknutého masla, do ktorého dobre vmiešame nadrobno nakrájanú bazalku, mätu a pretlačený strúčik cesnaku. Zmes zabalíme do potravinovej fólie, vytvarujeme z nej valček a dáme stuhnúť do chladničky.
Filety z lososa si osolíme, pokvapkáme šťavou z polovičky citróna a necháme chvíľku odstáť. Špargľu očistíme a povaríme v mierne osolenej vode pri vysokej teplote asi 2 minúty. Na rozpálenom oleji opečieme marinované filety z oboch strán do zlatista a na pár minút k nim pridáme aj špargľu. Na záver lososa potrieme bylinkovým maslom.
Tip: Na panvici si môžeme opiecť aj niekoľko cherry paradojok, ktoré sa s lososom a špargľou chuťovo výborne dopĺňajú.
Špargľové rizoto
Ingrediencie:
460 g zelenej špargle
- morská soľ
- 6 guľôčok celého čierneho korenia
- olivový olej
- 20 g masla
- 3 lahôdkové cibuľky
- 1 citrón
- 250 g ryže arborio
- 150 ml bieleho suchého vína
- parmezán
Postup: Špargľu umyjeme a rozdelíme na tri časti (dolné hrubšie stonky, stredové časti a jemné hlavičky). Hrubšie časti pozdĺžne prekrojíme a vložíme do 750 ml horúcej vody. Osolíme, pridáme celé korenie a varíme 12 minút. Scedíme a vývar necháme na miernom ohni zohrievať.
V hrnci si na oleji opečieme asi 2 minúty hlavičky špargle. Vyberieme a dáme nabok. Do hrnca pridáme olej, 10 g masla a po rozpustení pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku. Opekáme pár minút. Pridáme citrónovú kôru a ryžu. Opekáme asi 2 minúty a podlejeme vínom. Keď sa alkohol odparí, pridáme na malé kúsky nakrájané stredové časti špargle. Postupne začneme prilievať špargľový vývar.
Vždy keď ryža vývar vsiakne, pridáme ďalšiu tekutinu a pokračujeme až do zmäknutia. Po zmäknutí ryže odstavíme z ohňa, pridáme šťavu z polovice citróna, soľ a 10 g masla. Pri podávaní dozdobíme hlavičkami špargle a parmezánom.
Aktualizovaný článok: 23.5.2024
Aktualizovaný článok: 23.05.2024