Chyby pri konzumovaní brokolice - čomu sa vyhnúť? Ostaneš prekvapená!

konzumácia brokolice

Možno ste nevedeli, no tým, ako celé roky odmietate brokolicu (samozrejme, nie úplne každý) sa ochudobňujete o úžasnú zeleninu, ktorá obsahuje množstvo potrebných látok pre telo. Nachádza sa v nej vitamín A, C a E, vláknina, antioxidanty. Ako dokáže podporiť zdravie brokolica? Je známa svojimi protirakovinovými vlastnosťami a prispieva k posilneniu imunitného systému aj lepšiemu tráveniu.

Brokolica je nízkokalorická a môže byť súčasťou rôznych jedál, ako sú šaláty, polievky a prílohy. Je jednoduchá na prípravu a môže sa variť, dusiť, piecť alebo konzumovať surová. Ako si brokolicu správne pripraviť, ktoré časti brokolice sa používajú a hlavne, ako sa vyhnúť chybám pri konzumovaní brokolice, to vám radi prezradíme. Aké chyby pri konzumácii zdravej brokolice nerobiť?

Zdravotné účinky brokolice:

  • má vysoký obsah vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre trávenie,

  • nemá vysoký obsah bielkovín, no v menšom množstve ich vie telu doplniť,

  • brokolica pomáha bojovať s voľnými radikálmi v tele,

  • brokolica pomáha taktiež posilniť imunitný systém vďaka obsahu vitamínu C, 

  • má vysoký obsah draslíka, ktorý znižuje krvný tlak,

  • ukrýva sa v nej kyselina listová, ktoré je dôležitá pre tehotné ženy,

  • brokolica obsahuje vitamín K a vápnik, ktoré sú dôležité pre kosti.

Odporúčame: Nauč sa diagnostikovať choroby podľa stavu jazyka! Ktoré príznaky neignorovať?

brokolica Shutterstock®

Nevyhadzujte stonky!

Väčšina ľudí konzumuje z brokolice len jej okvetie. No mali by ste vedieť, že stonky obsahujú oveľa viac vlákniny a navyše majú sladkú a príjemnú chuť. Stonky brokolice sú bohaté na vitamíny a minerály, podobne ako kvety. Obsahujú vitamín C, vitamín K, draslík a vlákninu, ktoré sú prospešné pre vaše zdravie.

Pripravíte si ich nasledovne: ošúpte vonkajšiu vrstvu a vnútro potom nakrájajte na menšie kúsky. Varia sa však trochu dlhšie, preto ich do hrnca vložte ako prvé a až potom pridajte okvetie. Stonky brokolice majú jemnú, sladkastú chuť a chrumkavú textúru, ktorá môže obohatiť rôzne jedlá. Môžete ich pridať do šalátov, polievok, stir-fry jedál alebo ich jednoducho podusiť či opiecť ako prílohu.

Využitím celých brokolicových stoniek navyše prispievate k zníženiu potravinového odpadu a efektívnejšiemu využitiu potravín. To je nielen ekonomické, ale aj ekologicky priateľské riešenie.

Jedzte tiež listy brokolice

Väčšinou, keď si kúpime brokolicu, odstránime z nej listy a ďalej ju spracovávame. To je však chyba. V listoch sa nachádza najväčšie množstvo betakaroténu, ktorý je dôležitý najmä pre ženy pred menopauzou, pretože znižuje riziko rakoviny pŕs a ešte vekom podmienenej makulárnej degenerácie sietnice.

Betakarotén sa radí medzi najsilnejšie antioxidanty vôbec. Ďalšou zložkou, ktorú obsahujú listy, je vitamín C. Listy môžete variť, grilovať alebo vyprážať. Keďže listy chutia podobne ako kel, môžete ich pokojne pridať aj do šalátov alebo ich spolu s hlúbikom uvariť a pripraviť krémovú polievku. 

Najvhodnejšie spracovanie brokolice

Je dôležité myslieť nielen na to, čo jeme, ale aj na to, akým spôsobom dané jedlo spracujeme. Iste ste už počuli o tom, že zelenina si zachová najviac zo svojich vitamínov a zložiek práve tak, že ju pripravíme na pare. Týmto spôsobom prípravy sa dokonca zvýšia jej protirakovinové účinky!

Príprava brokolice v pare do piatich minút zachová jej dôležitý enzým – myrosinázu. Tento enzým je potrebný pri tvorbe sulforafánu. Táto látka ma silný protirakovinový účinok. Z brokolice vymizne, ak ju pripravujete varením alebo ju ohrievate v mikrovlnke.

Samozrejme, brokolicu je možné aj variť vo vode (najmä, ak pripravujete brokolicovú polievku) a dokonca mnohí odporúčajú aj jej „varenie" v mikrovlnke!

Bude ťa zaujímať: Čo je to čaga? Zdraviu vysoko prospešná a zázračná v kozmetike

správna brokolica Shutterstock®

Výber brokolice a jej skladovanie

Najlepšie si zvolíte, ak v obchode siahnete po brokolici, ktorá má tmavozelené, fialovozelené alebo modrozelené okvetie. Vyhýbajte sa svetlozelenej a žltozelenej brokolici. Takáto brokolica má už väčšinou najlepšie časy za sebou a jej chuť už nie je taká lahodná ako tomu je pri čerstvej, krásne zelenej brokolici. Hlava brokolice by mala byť pevná a kompaktná, bez mäkkých alebo sčernalých miest. Stonky by mali byť pevné a chrumkavé, nie gumovité alebo vláknité.

Brokolica by mala mať sviežu vôňu. Ak cítite silný, nepríjemný zápach, je pravdepodobne prezretá alebo začína hniť. Brokolicu skladujte v chladničke, kde si udrží čerstvosť približne 3 až 5 dní. Najlepšie je ju uložiť do perforovaného plastového vrecka alebo ju jemne zabaliť do vlhkej papierovej utierky a potom vložiť do plastového vrecka, aby sa znížila strata vlhkosti.

Recepty s brokolicou:

Anketa: Ako pripravuješ brokolicu ty?

Odpovedalo 620 ľudí

4%
48%
49%

Článok aktualizovaný 15.6.2024

26 komentárov
Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

19.11.2017 07:42

milujem tuto "zelenu ruzu" ...

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

19.11.2017 08:02

v stredu som robila krémovú brokolicovú polievočku, zužitkovala som ju celú aj so stonkou...tak ako vždy...samozrejme umytú a ošúpanú

Vaše meno:

benynka

benynka

19.11.2017 09:19

zapekaná so syrom alebo ako polievka no že mňam

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

19.11.2017 12:59

ja mám najradšej stonky, také chrumkavé

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

19.11.2017 15:21

stonku som tiež doteraz vyhadzovala...

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

19.11.2017 15:38

chystám sa práve robiť polievku

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

19.11.2017 16:09

dobrá a užitočné zelenina z ktorej rada varím.

Vaše meno:

Iveta Ondáková

Iveta Ondáková

19.11.2017 16:29

Brokolica patrí medzi moje najoblúbenejšie jedlá :)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

19.11.2017 16:39

U nás je brokolica jednou z najfrekventovanejších potravín na všetky možné spôsoby i so stopkou, /škoda len, že nemá príchuť mäska, aby aj chlapom chutila../. ;)

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

19.11.2017 19:07

Brokolička je naše obľúbené jedlo, no na pare som ju ešte neskúšala, musím to napraviť...

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

19.11.2017 19:36

brokolica je dobrá na všetky spôsoby :-)

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

19.11.2017 23:29

Brokolicu máme doma radi. Syn má najradšej práve tie stonky .

Vaše meno:

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

19.11.2017 23:56

Poznáme a dodržiavame :)

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

20.11.2017 14:26

Na pare chutí najlepšie a zachovajú sa účinné látky. Som za. :o) O listoch som nevedela, že sa dajú tiež konzumovať..stonky používam na varenia aj ja.
Zasa som múdrejšia...jupíí..Vďaka.

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

20.11.2017 15:57

stonku som neorezávala ale listy som nepoužila.. musím to napraviť

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

20.11.2017 19:17

aj my spracúvavame aj stonky, tie sú najlepšie

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

29.11.2017 10:16

milujeme kremeovu polievku z nej a ale aj len na pare s cesnakom, troskou olivoveho oleja a syrom, mnam

Vaše meno:

Marcel Maňák

Marcel Maňák

29.11.2017 23:47

Vďaka za pripomenutie, zajtra bude brokolicová polievka :)

Vaše meno:

Jana Belicová

Jana Belicová

12.12.2017 07:40

Keď sme mali posadenú brokolicu, obrali sme okvetie a nechali sme ju rásť ďalej. Stonky krásne pribúdali. Tie mám dokonca najradšej. Do každej polievky som pridávala aj mladé listy.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

17.12.2017 18:14

takže v pare je najzdravšia

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

23.12.2017 18:51

Varievam brokolicovú polievku

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

08.01.2018 10:20

brokolicu pripravujem najčastejšie na pare...k tomu nastrúhaný tvrdý syr alebo syrová omáčka...mňam

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

09.04.2019 15:29

je výborná v zeleninovej polievke

Vaše meno:

Soňa Zacharová

Soňa Zacharová

12.06.2019 10:32

Mňam polievka s brokolicou a mrkvou so sladkou smotanou...

Vaše meno:

Dagmar Becková

Dagmar Becková

13.06.2019 11:09

Milujem zelenú farbu a antioxidanty vo všetkých ich podobách ... a túto predstavu spĺňajú zdravé zeleniny, medzi ktoré sa radí aj brokolica. Článok o nej na KAMzaKRASOU mi rozšíril obzor a poznanie o konzumácii stoniek a využitie listov pri varení alebo vyprážaní. Je to pre mňa novum. Ďakujem za vzácne informácie.

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

26.02.2020 18:31

mám rada aj stonku - jem ju surovú:)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE