Ak stále rozmýšľate nad tým, aké zelené menu pripraviť na Zelený štvrtok, prípadne chcete vyskúšať aj niečo iné ako klasický špenát, máme dnes pre vás jeden tip. Tým sú veľmi chutné brokolicové fašírky plné syru. Je pritom mnoho dôvodov, prečo jesť brokolicu, a to nielen na Zelený štvrtok kvôli jej zelenej farbe. Táto zelenina má len máličko kalórií, obsahuje vitamín C, viaceré minerály či bielkoviny a taktiež ukrýva antioxidanty, ktoré napomáhajú bunky tela chrániť pred škodlivými účinkami voľných radikálov.
Brokolicové fašírky sú rýchle na prípravu a v rúre sa dajú upiecť bez kvapky oleja. I napriek tomu sú neskutočne chrumkavé. Verte, že aj vo vašej rodine sa po nich dozaista len zapráši. Prílohu si k nim môžete dopriať podľa vlastných preferencií. My sme zvolili trochu netradičné a príjemne sladkasté batatové pyré. Pripraviť k nim tiež môžete kašu z klasických zemiakov, varené alebo pečené zemiaky, zeleninový šalát, alebo niečo iné, na čo budete mať chuť. Teraz sa však už poďme pozrieť na to, ako brokolicovo-syrové fašírky pripraviť.
Budeme potrebovať:
- 500 g brokolice
- 200 g syru (napr. Eidam)
- 3 vajcia
- 1 menšiu cibuľu
- 1 až 2 strúčiky cesnaku
- 10 PL strúhanky alebo mletých ovsených vločiek
- soľ, korenie, prípadne bylinky
Postup prípravy:
- Ako prvé si na pare uvaríme brokolicu. Mala by byť mäkká, no nie rozvarená. Potom ju necháme ochladnúť a nakrájame na maličké kúsky.
- Brokolicu premiestnime do väčšej misky, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pretlačené strúčiky cesnaku, nastrúhaný syr, vajcia a strúhanku, respektíve ovsené vločky. Dochutíme soľou a korením, prípadne inými obľúbenými bylinkami.
- Zmes poriadne vymiešame do jednotnej hmoty, z ktorej postupne tvoríme fašírky. Poriadne ich postláčame, aby sa ingrediencie spojili a umiestnime ich na plech s papierom na pečenie. Z uvedeného množstva ingrediencií vyjde asi 10 až 12 fašírok, záleží na ich veľkosti.
- Brokolicovo-syrové fašírky pečieme pri teplote 200 °C asi 15 až 25 minút. Počas pečenia ich môžeme obrátiť na druhú stranu.
- My sme ako prílohu zvolili batátové pyré. Bataty si uvaríme domäkka, pridáme mlieko a maslo a poriadne roztlačíme a vymiešame na kašu. Vy si môžete zvoliť prílohu podľa vlastnej chuti.
- Môžeme podávať, dobrú chuť!