Brokolica je zelenina plná vitamínov, obsahuje aj kyselinu listovú, železo, vápnik, zinok či horčík. Zlepšuje trávenie, zrýchľuje metabolizmus a podporuje imunitu. To je len pár z jej účinkov pre naše telo.
Skvele sa hodí k cestovinám, či už zapekaným spolu s karfiolom alebo so syrovou omáčkou a kuracím mäsom. Nezdravšia alternatíva ako pripraviť túto zeleninu, je vysmažiť ju v trojobale ako karfiol.
Čo však určite nesmie chýbať vo vašom jedálničku je brokolicová polievka. Hustá, krémová mliečna polievka, ktorá vás zasýti a veľmi si na nej pochutíte. Táto polievka ja skvelá aj pre deti, avšak vtedy by ste mali vynechať cesnak a obmedziť aj korenie. Keďže je jemná a úplne rozmixovaná, môžu ju zjesť aj veľmi malé deti, alebo tí, čo majú problémy so žuvaním.
Recept na brokolicovú polievku
Brokolicová polievka patrí medzi najobľúbenejšie krémové polievky, ktoré si doma pripravíte rýchlo a bez veľkej námahy. Je sýta, výživná a vďaka svojej jemnej chuti si ju obľúbia dospelí aj deti. Skvelo sa hodí ako ľahký obed alebo večera a v kombinácii s chrumkavým pečivom dokáže plnohodnotne zasýtiť. Vďaka množstvu vitamínov a minerálov je zároveň skvelou voľbou pre každého, kto chce do svojho jedálnička pridať viac zdravej zeleniny.
Suroviny na brokolicovú polievku:
- 1 brokolicu
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 3 zemiaky
- 2 stredne veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL masla
- 150 ml smotany na šľahanie
- 200 ml mlieka
- soľ, čierne a nové korenie, bobkový list
Postup prípravy brokolicovej polievky:
1. Brokolicu rozdelíme na menšie časti, umyjeme a dáme do hrnca nad parou, lebo takto stratí menej živín ako pri varení. Priebežne ju kontrolujeme a keď do nej s ľahkosťou pichneme vidličku, je hotová.
2. Mrkvu, petržlen a zemiaky očistíme a pokrájame na malé kúsky. Cibuľu ošúpeme a tiež pokrájame. Do hrnca dáme maslo, pridáme cibuľu a trochu opražíme. Po chvíli pridáme mrkvu a petržlen a ešte chvíľu necháme restovať. Nakoniec do hrnca dáme aj zemiaky a všetko zalejeme buď vývarom alebo vodou, ktorou sme parili brokolicu – zintenzívni sa tak jej chuť. Pridáme 1 nové a asi 5 guľôčok čierneho korenia, bobkový list a soľ. Varíme, dokým nie je zelenina mäkká.
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová3. Keď sa nám uvarí zelenina, vyberieme korenie a bobkový list, pridáme uparenú brokolicu a všetko dobre rozmixujeme. Prilejeme smotanu na šľahanie a mlieko – množstvo závisí aj od toho, ako chcete mať polievku hustú. Cesnak prelisujeme a dobre v polievke premiešame, dochutíme soľou a mletým korením.
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová4. Polievku môžeme podávať s opečeným pečivom, chlebom alebo aj rožkami, ktoré sme trocha potreli olejom zmiešaným s cesnakom. Na tanieri ju ešte môžete dozdobiť ružičkami brokolice, nasekanou petržlenovou vňaťou alebo strúhaným syrom.
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora VizváryováAko polievku podávať
Brokolicová polievka je sama o sebe výživná a sýta, no ešte lepšie chutí, keď ju podávate s niečím chrumkavým. Výbornou voľbou sú opečené kúsky chleba, cesnakové hrianky alebo malé krutóny, ktoré dodajú polievke textúru a spravia z nej ešte lákavejšie jedlo.
Pri servírovaní môžete polievku dozdobiť kúskami uvarenej brokolice, nastrúhaným syrom či lyžičkou kyslej smotany. Pre svieži nádych sa hodí nasekaná petržlenová vňať alebo pažítka. Takto sa z obyčajnej krémovej polievky stane chutný a estetický pokrm, ktorý si obľúbia aj deti.
Tipy na obmeny polievky
Syrová verzia: pridajte nastrúhaný čedar, parmezán alebo nivu, čím polievka získa výraznejšiu chuť.
Bylinková variácia: ochuťte polievku tymiánom, majoránkou či muškátovým orieškom pre jemne aromatický podtón.
Odľahčená verzia: vynechajte smotanu a použite len mlieko alebo rastlinný nápoj (napr. mandľové či sójové mlieko).
Luxusnejšia verzia: doplňte polievku o kúsky lososa alebo kreviet, ktoré jej dodajú slávnostný charakter.
Pre deti: vynechajte cesnak a silné korenie, polievku môžete servírovať s cestovinovými hviezdičkami či srdiečkami.
Brokolicová polievka ako zdravá klasika
Brokolicová polievka je ukážkou toho, že aj zdravé jedlo môže byť chutné a sýte. Vďaka jemnej krémovej konzistencii si ju zamilujú deti aj dospelí a variabilita receptu umožňuje prispôsobiť ju podľa chuti celej rodiny. Či už stavíte na klasickú verziu, pridáte syr alebo experimentujete s bylinkami, vždy získate jedlo plné vitamínov a minerálov.
Zaraďte ju do jedálnička pravidelne – nielenže podporí imunitu, ale tiež spríjemní váš obed či večeru a stane sa pokrmom, ku ktorému sa budete radi vracať.
Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová
Aktualizovaný článok: 19.09.2025