Jeseň, ktorá vonia po škorici: Vláčny jablkový koláč s orieškovým maslom

vegánsky jablkový koláč recept

Aj vy to vnímate tak, že jeseň má zvláštnu schopnosť nás spomaliť? Práve v tomto období má človek chuť zapáliť si sviečku, zabaliť sa do deky a dopriať si niečo sladké, čo zahreje nielen telo, ale aj dušu. Dnešný vláčny jablkový koláč s orieškovým maslom je presne takým dezertom - mäkký, voňavý, bohatý na chuť a pritom úplne bez živočíšnych produktov.

Ak by sme mali opísať dokonalý jesenný koláč, bola by to práve táto kombinácia jabĺk, škorice a karamelovej chuti masla. Je totiž výsledkom spojenia dvoch tradičných receptov - klasického jablkového fritters (čiže vyprážaného pečiva s kúskami jabĺk) a vláčneho koláča s mrveničkou.

Čo na tomto recepte milujem úplne najviac, je to, že nie je potrebné používať vajcia ani mlieko. Rastlinné alternatívy dokážu vytvoriť rovnako vláčne cesto a vďaka nim sa koláč stáva ľahším, výživnejším a šetrnejším k tráveniu. 

Reklama

Ktoré jablká sú ideálne na pečenie?

Nesprávna odroda či nesprávny druh ovocia vie chuť dezertu tak trochu pokaziť. Hoci sa v tradičných receptoch odporúčajú kyslejšie odrody jabĺk, napríklad Granny Smith, pre tento koláč sa najlepšie hodia sladšie druhy ako sú Gala, Honeycrisp, Fuji alebo Ambrosia. Ich jemnosť a prirodzená sladkosť dodajú koláču mäkkosť, šťavnatosť a vôňu, ktorá sa krásne spája s hnedým cukrom a škoricou.

Výhodou receptu je, že nie je potrebné jablká lúpať. Stačí ich nakrájať na malé kúsky, zmiešať s cukrom a korením a nechať pár minút odstáť. Takto pustia šťavu, ktorá sa počas pečenia premení na karamelový sirup a zaručí, že každé sústo bude vláčne.

Recept na jesenný jablkový koláč

Tajomstvo tohto jablkového koláča sa skrýva v orieškovom masle, ktoré sa krátko zahrieva, kým nezíska zlatohnedú farbu a vôňu pripomínajúcu lieskové orechy a karamel. Pri tomto procese sa menia bielkoviny a cukry, čo vytvára nový, hlbší chuťový profil. 

V rastlinnej verzii sa používa maslo na báze kokosového alebo orechového tuku, ktoré sa správa podobne ako klasické. Vďaka tomu je cesto nielen aromatické, ale aj bohaté a jemne karamelové. Dezert tak získa neopakovateľný charakter, ktorý si zamilujete.

Jablková zmes:

  • 3 väčšie jablká 
  • ½ šálky hnedého cukru
  • 1 polievková lyžica mletej škorice

Mrveničková zmes:

  • ½ šálky hnedého cukru
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • ⅛ čajovej lyžičky soli
  • 3 polievkové lyžice rastlinného masla (roztopeného a vychladeného)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 2 čajové lyžičky škorice
Reklama

Cesto:

  • ¾ šálky rastlinného masla
  • ¾ šálky kryštálového cukru
  • ½ šálky hnedého cukru
  • ¾ šálky rastlinného jogurtu izbovej teploty
  • 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • 1 ½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 3 šálky hladkej múky
  • ⅔ šálky rastlinného cmaru (rastlinné mlieko s pár kvapkami citrónovej šťavy)

Javorová poleva:

  • 2 šálky práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice javorového sirupu
  • 2 polievkové lyžice rastlinného smotany alebo mlieka
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup:

  • Rúru predhrejte na 175 °C a formu (približne 23x23 cm) vyložte papierom na pečenie.
  • Jablká nakrájajte na menšie kocky, vložte do misy, posypte hnedým cukrom a škoricou, premiešajte a nechajte odpočívať. Vďaka tomu pustia šťavu, ktorá počas pečenia karamelizuje.
  • V samostatnej miske zmiešajte cukor, múku, soľ a škoricu. Pridajte roztopené rastlinné maslo a vanilku a premiešajte, kým sa vytvorí sypká, mierne vlhká zmes.
  • Maslo roztopte v menšom hrnci na miernom ohni. Neustále miešajte, až kým nezačne mať zlatohnedú farbu a jemne orieškovú vôňu. Trvá to približne 5 až 7 minút. Odstavte a nechajte mierne vychladnúť.
  • V miske zmiešajte orieškové maslo, kryštálový aj hnedý cukor a jogurt. Pridajte vanilku, soľ, kypriaci prášok a sódu bikarbónu. Postupne prisypávajte múku a prilievajte rastlinný cmar, kým nezískate hladké, hustejšie cesto.
  • Do pripravenej formy nalejte polovicu cesta. Rozložte polovicu jablkovej zmesi a posypte polovicou mrveničky. Opäť pridajte zvyšné cesto, potom zvyšné jablká a nakoniec zvyšok mrveničky.
  • Koláč vložte do predhriatej rúry a pečte 45-50 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde suchá.
  • Po upečení nechajte koláč 10 minút odpočívať vo forme, potom ho preneste na mriežku, aby úplne vychladol.
  • V miske zmiešajte práškový cukor, javorový sirup, vanilku a smotanu. Miešajte, kým nevznikne hladká poleva strednej hustoty.
  • Polejte ňou vychladnutý koláč a nechajte chvíľu stuhnúť.

Ako prispôsobiť koláč svojmu životnému štýlu

Nie každý má rovnaké stravovacie potreby, no to ešte neznamená, že by sa musel vzdať sladkého jesenného koláča. Tento dezert je ideálnym základom, ktorý sa dá ľahko prispôsobiť rôznym typom stravovania bez toho, aby stratil svoju chuť, vláčnosť či vôňu.

  • Bezlepková verzia: Ak sa vyhýbate lepku, nahraďte klasickú múku zmesou ryžovej, mandľovej a kukuričnej múky v pomere 1:1:½. Výsledkom bude jemné, ľahké cesto s mierne orieškovou chuťou. Pri pečení sledujte konzistenciu - bezlepkové múky absorbujú tekutinu inak, takže možno budete potrebovať o lyžicu rastlinného mlieka viac.

  • Bez cukru, no stále sladko: Pre tých, ktorí sa snažia obmedziť cukor, je skvelou alternatívou javorový sirup, kokosový cukor alebo datľový sirup. Každý z nich dodá koláču inú vrstvu chuti - javorový jemne karamelovú, kokosový zemitú a datľový ovocnú. Navyše majú nižší glykemický index, takže nezaťažujú telo prudkými výkyvmi energie.

  • Proteínová verzia pre aktívnych: Ak si chcete koláč dopriať aj ako zdravé raňajky alebo snack po cvičení, pridajte do cesta lyžicu mandľového masla navyše alebo dve polievkové lyžice proteínového prášku s neutrálnou príchuťou. Vďaka tomu získa koláč viac bielkovín, no zostane rovnako vláčny a lahodný.
Reklama

Vegánske dezerty nám často ukazujú, že pôžitok a ľahkosť nemusia stáť proti sebe. Dajú sa tvoriť s rešpektom k telu aj prírode, a pritom si dopriať všetku tú chuť, arómu a teplo, ktoré koláče prinášajú. Je to malý krok k vedomejšiemu spôsobu života - takému, ktorý si váži proces rovnako ako výsledok. Tak nech vám vôňa jablkovej škoricovej dobroty pripomenie, že aj ticho má svoj význam a že spomaliť je občas ten najväčší luxus. Dobrú chuť!

Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @the_bananadiaries

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE