Datľový sirup si pripravíte i doma. Je však zdravý alebo nie?

V súčasnej dobe nám obchodné reťazce ponúkajú veľké množstvo rozličných sladidiel, ktoré sa pýšia tým, že sú oveľa zdravšie ako klasický biely cukor. V mnohých prípadoch je však pravda trochu iná. 

V dnešnom článku sa zameriame na nie až tak rozšírené sladidlo. Datľový sirup pripravovaný z datlí využijete v studenej aj teplej kuchyni. Je podobný medu, má výraznú chuť a ukázalo sa, že obsahuje niekoľko cenných látok. 

Čo všetko by sme však o ňom mali vedieť? V článku sa dozviete, ako sa pripravuje, aké má účinky a akým spôsobom si ho môžete vyrobiť i v pohodlí domova!

Poznáte prírodný sirup z datlí?

Datľový sirup predstavuje prírodné sladidlo, ktoré sa pripravuje z prezretých sušených datlí. Pri výrobe datľového sirupu sa obvykle datle miešajú s vodou, mixujú a filtrujú, pričom výsledná šťava je následne koncentrovaná na požadovanú hustotu a konzistenciu. 

Pre tento sirup nie je typická tekutá konzistencia. Charakteristický je hustejšou konzistenciou a najmä tmavou farbou. Prirovnať by sme ho mohli napríklad k lesnému medu. Jedinečný je aj svojou charakteristickou chuťou. Prekvapí vás prirodzene sladkou ovocnou chuťou, ktorá je skutočne výrazná. Pri sladení teda stačí použiť iba malé množstvo tohto sirupu.  

Datľový sirup dnes zoženiete vo väčších supermarketoch, na internete i v predajniach so zdravými potravinami. Cena sa môže líšiť. Priemerne však za 250 ml balenie v bio kvalite zaplatíte od 2,50 eura. Pri výbere sirupu však dávajte pozor na jeho zloženie. Mali by ste v ňom v prvom rade nájsť vysoký podiel datlí a potom vodu. Pridaný cukor či konzervačné látky a arómy sú nežiaduce.

Pozri aj: Mungo fazuľky: Objav ich liečebné a jedinečné čaro aj ty!

účinky datľového sirupu

Zdroj: Shutterstock®

Čo obsahuje datľový sirup?

Datle sú zdravou potravinou, ktorá je nabitá viacerými cennými látkami. Mnohé z nich môžeme nájsť práve aj v datľovom sirupe. Aký je obsah živín? Datlový sirup je z drvivej väčšiny tvorený, samozrejme, sacharidmi, no v stopovom množstve sú v ňom prítomné i bielkoviny.

Okrem toho obsahuje aj niektoré minerály a vitamíny. Je zdrojom mnohých vitamínov skupiny B a tiež vitamínov A a C. Z minerálnych látok a stopových prvkov sú v datľovom sirupe zastúpené draslík, železo, horčík, mangán alebo fosfor.

Aké má datľový sirup účinky?

Tmavý sirup z datlí má nižší glykemický index, vďaka čomu sa z neho cukor dostáva do krvi pomalšie a rovnomernejšie. Tým je zabezpečené efektívnejšie dodávanie energie do organizmu. Do kariet mu tiež nahráva fakt, že na rozdiel od rafinovaného bieleho cukru tak neprekysľuje žalúdok a tráviaci trakt.

Datľový sirup však pozitívne ovplyvňuje i procesy trávenia a prečistenia organizmu. Dokonca blahodarne pôsobí na nervový systém. V datliach bolo nájdené i množstvo látok s antibakteriálnymi a antioxidačnými účinkami.

Ukázalo sa, že datľový sirup môže byť dobrým pomocníkom pri liečbe bakteriálnych infekcií a zápalov. Je vhodný pre vegánov a vegetariánov. 

Odporúčame: Doprajte si hrsť arašidov denne

použitie datľového sirupu

Zdroj: Shutterstock®

Ako používať zdravý sirup z datlí?

Datľový sirup je ako tradičné sladidlo značne využívaný najmä v okolí Stredného východu. Možné je ho využiť v studenej kuchyni i tepelne upravených pokrmoch. Osladiť si ním môžete biely jogurt, tvaroh, ovsenú kašu, puding, čaj či smoothie nápoje.

Vyskúšajte ním poliať palacinky, lievance alebo čerstvý ovocný šalát. Využitie však nájde aj pri príprave cukroviniek či dezertov. Nezabúdajte však na to, že datľový sirup, či už kupovaný alebo doma pripravený, je skutočne sladký a na ochutenie jedla vám postačí i malé množstvo.

I napriek menovaným blahodarným účinkom spomínaného sirupu by sme to však s jeho používaním určite nemali preháňať. Stále je totiž reč o sladidle. Najvhodnejšie je používať sirup z datlí v rozumných množstvách.

Recept na domáci datľový sirup

Úžasné sladidlo z datlí si dokonca môžete pripraviť i v pohodlí domova. Stačia vám na to kvalitné sušené datle a voda.

Ingrediencie:

  • sušené datle 500 g

  • 1 l vody

Postup: Datle zalejeme horúcou vodou a necháme odležať asi 1 hodinu. Potom ich posekáme a dáme do väčšieho hrnca. Pridáme 1 l vody a na miernom ohni povaríme asi 2 hodiny. Potom odvar scedíme cez sitko alebo gázu a datle poriadne vyžmýkame.

Scedený odvar dáme variť a zredukujeme jeho objem asi na polovicu. Môže to trvať až 1 hodinu. Hotový hustý sirup nalejeme do uzatvárateľnej sklenej fľašky a po vychladnutí skladujeme v chladničke. 

Aktualizované na 15. 01. 2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

02.12.2018 20:32

Hmm s týmto sirupom ste mi spravili takú chuť na ďatle :) Určite ho vyskúšam.

Vaše meno:

Helena Zobková Šimurdová

Helena Zobková Šimurdová

02.12.2018 21:19

Je to prekvapivo veľmi jednoduchá príprava. Sirup si iste urobím.

Vaše meno:

Helena Zobková Šimurdová

Helena Zobková Šimurdová

08.12.2018 10:51

Prvá fáza za mnou, precedený a ulžený v chladničke. Nechám ho pár dní nech ešte pracuje.

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

02.12.2018 21:28

tento sirup nepoznám ale datle mám veľmi rada , vždy cez sviatky si ich doprajem , zvyknem z nich robiť aj rôzne nepečené sladkosti ... mňam

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

03.12.2018 13:16

Ďatlový sirup kupujem v obchode, netušila som že by sa aj doma dal pripraviť, super nápad, vyskúšam

Vaše meno:

Andrea Hrtúsová

Andrea Hrtúsová

03.12.2018 19:53

O datľovom sirupe som ani nepočula.Doteraz som sa stretla iba so sušenými datľami. Keďže rada experimentujem a príprava vyzerá byť jednoduchá, vyskúšam ho

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.